Απόσπασμα έργου του Αγγ.Τερζάκη

Το βιβλίο στο επίκεντρο της εξέτασης των Νέων Ελληνικών στις Πανελλαδικές

Το βιβλίο στο επίκεντρο της εξέτασης των Νέων Ελληνικών στις Πανελλαδικές
Περίπου 90.000 υποψήφιοι διαγωνίζονται για 88.262 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα

Ομαλά εξελίχθηκε στα σχολεία της χώρας η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

Το κάψιμο των βιβλίων στο τέλος του σχολικού έτους και η αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και γνώσης είναι το θέμα της έκθεσης, που εξετάστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών.

Δείτε στο in.gr τις απαντήσεις των θεμάτων.

Στους υποψήφιους δόθηκε ένα απόσπασμα από το δοκίμιο του Αγγελου Τερζάκη «Ταραγμένες Ψυχές» σχετικά με την αξία του βιβλίου.

Βάσει του αποσπάσματος του δοκιμίου του Αγγ.Τερζάκη, ζητήθηκε από τους μαθητές να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω στο εξής: «Συχνά παρατηρείται πολλοί μαθητές να καταστρέφουν τα σχολικά τους βιβλία στα προαύλια των σχολείων κατά το τέλος του σχολικού έτους. Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στη σχολική σας εφημερίδα να αιτιολογήσετε το παραπάνω φαινόμενο και να αναφερθείτε στους τρόπους θα συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και γνώσης (500-600 λέξεις)».

Το τμήμα αυτό των απαντήσεων βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τους υποψήφιους να απαντήσουν σε ερωτήσεις πάνω στο δοκίμιο και τέσσερις διευκρινίσεις για λέξεις του κειμένου.

Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από πολλούς υποψήφιους, αν και φέτος για πρώτη φορά μειώθηκαν οι βαθμοί για την έκθεση, που συμπεριλαμβάνεται στην εξέταση του μαθήματος.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων χαρακτηρίζει τις ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψήφιους «σαφώς διατυπωμένες και σύμφωνα με το επίπεδο των μαθητών της γ΄ τάξης του Λυκείου».

«Στο θέμα του άρθρου, που ζητείται από τους υποψήφιους να γράψουν, υπάρχουν δύο σκέλη», αναφέρει η Ένωση και εξηγεί: «Το ένα απαιτεί αιτιολόγηση ενός γνωστού φαινομένου και το άλλο ζητεί να προταθούν τρόποι συνύπαρξης του βιβλίου με τα ηλεκτρονικά μέσα, μάλλον ως θεραπεία του προβλήματος. Όμως, η σύνδεση μεταξύ των σκελών είναι πολύ χαλαρή και μπορεί να προκύψουν μαθητικά κείμενα χωρίς συνεκτικότητα». 

Η Ένωση καταλήγει: «Η πάγια θέση μας είναι η επιμονή στη σαφήνεια της διατύπωσης, που εξασφαλίζει και την ψυχική ηρεμία των εξεταζομένων και τη δικαιότερη αξιολόγησή τους».

Στις 08:00 τα θέματα στάλθηκαν με το σύστημα VBI στα  εξεταστικά κέντρα και η συμμετοχή των μαθητών έφτασε το 97,4%.

Σε κάθε εξεταστικό κέντρο ανάλογα με την ώρα έναρξης των εξετάσεων, οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν μετά την πρώτη ώρα.

Κατά τη διαδικασία μετάδοσης των θεμάτων, δεν παρατηρήθηκε κάποιο πρόβλημα, ενώ οι λίγες διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των θεμάτων, που έγιναν από εξεταστές προς την Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων απαντήθηκαν με σαφήνεια.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, θα προσέλθει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπουργείου Παιδείας, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, προκειμένου να επιλέξει θέματα, στα οποία θα διαγωνιστούν οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων για τους οποίους οι εξετάσεις ξεκινούν στις 18:30, επίσης με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Από νωρίς το πρωί, ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος βρέθηκε στο Λύκειο Μοσχάτου και 38ο Βαθμολογικό Κέντρο και ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία, επισημαίνοντας ότι ολόκληρος ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την άψογη διεξαγωγή των εξετάσεων

«Δεν δοκιμάζονται μόνον οι μαθητές αλλά και οι οικογένειες τους» είπε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι τα παιδιά θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Χρειάζεται να το κάνουν αυτό χωρίς άγχος, με ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντική αυτή η μέρα γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να περάσουν το κατώφλι της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά η ζωή θα δώσει πολλές ευκαιρίες ίσης αξίας».

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτσοπούλου, τόνισε ότι «πρέπει να συγχαρούμε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για την άριστη συνεργασία, που είχαν μεταξύ τους, καθώς δεν υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την επιλογή των θεμάτων και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή συνέχεια».

Οι υποψήφιοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στις 88.262 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 29 Μαΐου, με την εξέταση των υποψηφίων στο μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη