Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λόχο με μπούρκες είδε ξενοφοβική ομάδα αντί για... άδεια καθίσματα λεωφορείου

Λόχο με μπούρκες είδε ξενοφοβική ομάδα αντί για… άδεια καθίσματα λεωφορείου

«Τραγικό», «τρομακτικό» και άλλα σχόλια στο ίδιο πνεύμα προκάλεσε στο Διαδίκτυο μία φωτογραφία με άδεια καθίσματα νορβηγικού λεωφορείου στο Όσλο. Για να φανεί το γιατί, χρειάζεται να αποσαφηνιστεί τι μεσολάβησε: Τη φωτογραφία ανέβασε ομάδα ξενοφοβικής «θεματολογίας» στο Facebook και λίγο η μέτρια ανάλυση, λίγο τα υπόλοιπα, κάποιοι έσπευσαν να δουν αντί για τα καθίσματα, μία... διμοιρία γυναικών με μπούρκα να έχουν καταλάβει το λεωφορείο.

«Τραγικό», «τρομακτικό» και άλλα σχόλια στο ίδιο πνεύμα προκάλεσε στο Διαδίκτυο μία φωτογραφία με άδεια καθίσματα νορβηγικού λεωφορείου στο Όσλο.

Για να φανεί το γιατί, χρειάζεται να αποσαφηνιστεί τι μεσολάβησε: Τη φωτογραφία ανέβασε ομάδα ξενοφοβικής «θεματολογίας» στο Facebook και λίγο η μέτρια ανάλυση, λίγο τα υπόλοιπα, κάποιοι έσπευσαν να δουν αντί για τα καθίσματα, μία… διμοιρία γυναικών με μπούρκα να έχουν καταλάβει το λεωφορείο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα έγινε στη συνέχεια περίγελως στο υπόλοιπο Διαδίκτυο. Φάνηκε ωστόσο για άλλη μία φορά πως υπάρχουν περιπτώσεις που ο καθένας βλέπει ό,τι θέλει να δει – και φυσικά πως ό,τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο πρέπει να γίνεται πάντα αποδεκτό με επιφύλαξη.

Η φωτογραφία, όπως αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος το νορβηγικό Nettavisen, αναρτήθηκε από τον δημοσιογράσο Γιόχαν Σλόταβικ σκόπιμα -«για πλάκα», όπως είπε ο ίδιος- στην κλειστή ομάδα «Πρώτα η Πατρίδα » (Fedrelandet viktigst) στο Facebook, η οποία μετρά περίπου 13.000 μέλη.

Τα σχόλια των χρηστών ήταν τα αναμενόμενα. Πολλοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους, άλλοι αναρωτήθηκαν αν οι «επιβάτες» μπορεί να μεταφέρουν βόμβες ή όπλα κάτω από τις μπούρκες.

Άλλα σχόλια ανέφεραν: «Φρικτό. Δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», «Διώξτε τους από τη χώρα –τρομακτικές οι εποχές που ζούμε» και «Πίστευα ότι θα ήταν έτσι το 2050, αλλά συμβαίνει τώρα» έγραψε άλλος.

Ο υπαίτιος, ο Σλόταβικ, δήλωσε στη Nettavisen ότι ήθελε να δει «πώς η αντίληψη των ανθρώπων για μια εικόνα επηρεάζεται από το πώς αντιδρούν οι γύρω τους. Τελικά γέλασα πολύ».

Το θέμα έγινε viral στη Νορβηγία όταν άλλοι χρήστες επαναδημοσίευσαν εικόνες από τις αντιδράσεις της οργάνωσης. Ένας εξ αυτών, ο Σίντρε Μπέγιερ του οποίου η ανάρτηση αναπαράχθηκε πάνω από 1.500 φορές, διερωτήθηκε: «Τι συμβαίνει όταν η φωτογραφία κάποιων άδειων καθισμάτων σε ένα λεωφορείο αναρτάται σε μια σιχαμερή οργάνωση στο Facebook και σχεδόν όλοι νομίζουν ότι βλέπουν μια ομάδα ανθρώπων με μπούρκα;»

Ο επικεφαλής του Αντιρατσιστικού Κέντρου της Νορβηγίας Ρουν Μπέργκλουντ Στιν δήλωσε στην Nettavisen ότι ο κόσμος απλά «βλέπει αυτό που θέλει να δει – και αυτό που θέλει να δει είναι επικίνδυνοι μουσουλμάνοι».

Η Νορβηγία πρόσφατα έγινε μια ακόμα ευρωπαϊκή χώρα που πρότεινε περιορισμούς στη χρήση της μπούρκα και του νικάμπ, καταθέτοντας νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τέτοιου είδους ενδύματα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και πανεπιστήμια. Η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024