Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κυψέλη αναβιώνει την ιστορία της μέσα από τη νέα Δημοτική Αγορά

Η Κυψέλη αναβιώνει την ιστορία της μέσα από τη νέα Δημοτική Αγορά

Το στοίχημα κερδήθηκε και η σελίδα γύρισε. Αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου και χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης άνοιξε, πριν από λίγες εβδομάδες, τις πύλες της για το κοινό μέσα από εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Το κτίσμα της οδού Φωκίονος Νέγρη 42, που το 2005 κρίθηκε διατηρητέο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Αθήνας, από το 1937, οπότε και εγκαινιάστηκε.


Το στοίχημα κερδήθηκε και η σελίδα γύρισε. Αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου και χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης άνοιξε, πριν από λίγες εβδομάδες, τις πύλες της για το κοινό μέσα από εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Το κτίσμα της οδού Φωκίονος Νέγρη 42, που το 2005 κρίθηκε διατηρητέο, κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Αθήνας, από το 1937, οπότε και εγκαινιάστηκε.

Σύννεφα επισκίασαν την Αγορά όταν κυκλοφόρησαν σενάρια κατεδάφισής της και ανέγερσης ενός πολυώροφου κτιρίου. Τα σενάρια αυτά βγήκαν στο φως περί το 2003 όταν έκλεισε και το τελευταίο κατάστημά της. Το σχέδιο όμως της κατεδάφισης δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή και έτσι η Αγορά επιβίωσε και συνέχισε να προσδίδει χαρακτήρα στην Κυψέλη.

Φρένο στην κατεδάφιση του κτιρίου πάτησαν, μεταξύ άλλων, και αξιόλογες προσωπικότητες της περιοχής. Η Αγορά πέρασε από άλλη μια δοκιμασία το 2009, περίπου, όταν έκλεισε για να ανακαινιστεί και να παραδοθεί στο κοινό για τη δημόσια χρήση της.

Σε μια Ελλάδα που είχε ήδη εισέλθει σε έναν κύκλο ύφεσης, η επόμενη ημέρα για την Αγορά της Κυψέλης έμοιαζε να «κινείται» μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι φόβοι μήπως το σχέδιο ανακαίνισης μπει στο «ψυγείο» ήταν έντονοι. Πρωτότυπες, όμως, ιδέες έπεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων και η φωνή των πολιτών, σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου, ακούστηκε.

Ανοιχτό κάλεσμα προς τις ομάδες της πόλης απηύθυνε το περασμένο καλοκαίρι ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Αντιδημαρχίας της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης, με σκοπό την εύρεση ενός ή περισσότερων διαχειριστών των ανακαινισμένων πλέον χώρων της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, για τα επόμενα πέντε έτη.

Με όραμα τη θέσπιση ενός νέου καινοτόμου συνεργατικού μοντέλου, ο δήμος Αθηναίων πρότεινε την παραχώρηση του δημόσιου χώρου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδες, ώστε η διαχείρισή της να περάσει άμεσα στα χέρια των πολιτών.

«Το σχέδιο εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και για τρία χρόνια γίνονταν εργασίες προς την κατεύθυνση της διάσωσης. Ξεκινήσαμε μια σειρά από διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2015. Κάτοικοι της Κυψέλης και άλλων δήμων είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά και με την παρουσία τους, σε μια ειδική εκδήλωση, τις προτάσεις τους για το πώς θέλουν να δουν την Αγορά. Έτσι κατατέθηκαν πάνω από 400 προτάσεις οι οποίες ομαδοποιήθηκαν και οδήγησαν σε ένα μεικτό σχήμα για τη χρήση και τη λειτουργία τής Αγοράς, σύμφωνα με το οποίο το ένα κομμάτι της αφορά στον πολιτισμό, το άλλο στις υπηρεσίες της προς τους πολίτες και το άλλο την επιχειρηματικότητα με έμφαση στις νεανικές δράσεις», δηλώνει στο in.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της Αγοράς της Κυψέλης, Κατερίνα Αποστολοπούλου.

Από τον Ιούλιο του 2016, το ΚΕΠ Κυψέλης στεγάζεται στη νέα Αγορά και η πρόσβαση στο κτίριο για το κοινό, από τη Φωκίωνος Νέγρη, είναι ελεύθερη. Ο δήμος Αθηναίων, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2015, πρόκρινε την πρόταση του Impact Hub Athens προκειμένου η οργάνωση να αναλάβει τη νέα λειτουργία της Αγοράς από τον Ιανουάριο του 2017.

Στη δημιουργική διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε για την αξιοποίηση της Αγοράς συμμετείχαν και θεατρικές ομάδες. Στόχος, όπως αναφέρει και η κ. Αποστολοπούλου, είναι το πάντρεμα της βιωσιμότητας με την επιθυμητή λειτουργία του χώρου.

«Ο νέος διαχειριστής, βάσει και του ΕΣΠΑ, καλείται να μπει στο κτίριο από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά. Αποφασίσαμε όμως να μην κρατήσουμε την Αγορά κλειστή. Ξεκινήσαμε μέσα από την Αντιδημαρχία της Κοινωνίας των Πολιτών και το συνΑθηνά να καλούμε ομάδες που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Κυψέλης. Σκοπός μας να προσφέρουμε μια παλέτα από δράσεις σε όλους τους πολίτες με ελεύθερη πρόσβαση. Από θεατρικές παραστάσεις μέχρι ανταλλαγή βιβλίων και διαλέξεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου για την Αγορά. Στην ατζέντα βρίσκονται και κοινωνικές δράσεις», επισημαίνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στην αναθέρμανση του δημόσιου χώρου και στη σημασία της αξιοποίησής του.

Με το βλέμμα στις ανάγκες του πολίτη και τις νέες επιχειρηματικές ιδέες, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, θα προσφερθεί από το νέο έτος, κατά 38% της έκτασης του χώρου, για στέγαση δημοτικών υπηρεσιών, κατά 31% για δημιουργία οκτώ καταστημάτων που θα στεγάσουν δραστηριότητες με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα και κατά 31%, που μεταφράζεται σε δύο χώρους, στη φιλοξενία πολιτιστικών προγραμμάτων.

«Η κοινότητα της Κυψέλης είναι μια πολλή ενεργή κοινότητα και η Αγορά για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί σημαντικό εγχείρημα», δηλώνει η κ. Αποστολοπούλου για να μιλήσει για το σημαντικό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι πολίτες ώστε ο χώρος να μην χαθεί στο χρόνο, αλλά να συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε αυτόν.

Χαρακτηρίζει τη γειτονιά της Κυψέλης ιδιαίτερη καθώς «μιλάμε για την παλιά αστική τάξη της Ελλάδας. Η Κυψέλη, όμως, με την πάροδο των δεκαετιών βίωσε μια σχετική απαξίωση. Είναι μια πολυπληθής γειτονιά και πολύμορφη», αναφέρει για να προσθέσει ότι η περιοχή αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης διαφορετικών δυνάμεων.

«Στην Κυψέλη υπάρχουν μεγάλα τμήματα ξένων, όπως η αφρικανική κοινότητα. Φαίνεται πώς συμβιώνουν οι πρόσφυγες με τους Έλληνες ειρηνικά», καταλήγει.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024