Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη ενός αμερικανού προέδρου σε ξένη χώρα

Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη ενός αμερικανού προέδρου σε ξένη χώρα

Το πιο δύσκολο πράγμα για τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες είναι να προετοιμάσουν την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ σε μια ξένη χώρα. Το τι ακριβώς προηγείται της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα κι επίπονη διαδικασία, που αποτελείται από 13 βήματα.

Πόσα πράγματα απαιτούνται προκειμένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αισθάνεται ασφαλής κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε μία ξένη χώρα;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αμερικανικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης Public Diplomacy Council που ασχολείται με την διπλωματία των ΗΠΑ, «το πιο δύσκολο πράγμα για τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες είναι να προετοιμάσουν αυτό που αποκαλείται visitor management, δηλαδή την επίσκεψη του προέδρου σε μια ξένη χώρα. Στην αρχή, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης έχει πέσει στην κατά τόπους πρεσβεία των ΗΠΑ για να «τρέξει» τις πρώτες λεπτομέρειες. Στην συνέχεια, καταφτάνει ένα κλιμάκιο των Μυστικών Υπηρεσιών, το οποίο σε συνεργασία με την πρεσβεία αναλαμβάνει να συντονίσει τα πάντα μέχρι την έλευση του προέδρου των ΗΠΑ».

Σύμφωνα λοιπόν με τα αμερικανικά ΜΜΕ, το τι ακριβώς προηγείται της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα κι επίπονη διαδικασία, που αποτελείται από 13 βήματα:

1. Οι πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών έρχονται νωρίς
Άντρες των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών μαζί με πολυάριθμο προσωπικό του Λευκού Οίκου ταξιδεύουν στον επόμενο σταθμό του προέδρου πολλές εβδομάδες πριν την άφιξη του εκεί. Μιλάνε με τους υπευθύνους του αεροδρομίου όπου θα προσγειωθεί το Air Force One, παίρνουν στα χέρια τους τον χάρτη των οδικών συγκοινωνιών της πόλης και αναζητούν το ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει ο πρόεδρος.

2. Αρχίζει η συνεργασία με τις κατά τόπους Μυστικές Υπηρεσίες
Οι αμερικανοί πράκτορες κάνουν μια πρώτη επαφή με τις κατά τόπους Μυστικές Υπηρεσίες, ειδικά όσον αφορά σε απειλές της «Τάξης 3» (Class 3) που θεωρούνται ως οι πιο σημαντικές κι αυτές που τυχόν μπορούν να πλήξουν μια επίσκεψη του προέδρου.

3. Καταφτάνουν τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά
Λίγες ημέρες πριν την άφιξη του προέδρου, καταφτάνουν από το εξωτερικό τα ειδικά σκυλιά (εμπιστεύονται αποκλειστικά σκυλιά Κ-9 που είναι εκπαιδευμένα από τους ίδιους) και με την μύτη τους «σαρώνουν» όλους τους δρόμους, τους χώρους και τα σημεία που θα περάσει ο πρόεδρος.

4. Ενημερώνονται τα κατά τόπους νοσοκομεία
Οι Μυστικές Υπηρεσίες ενημερώνουν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία, ώστε να είναι έτοιμα να δεχτούν –αν χρειαστεί- τον πρόεδρο μέσα σε όχι περισσότερο από 10 λεπτά. Επίσης, ένας ειδικά εντεταλμένος αμερικανός πράκτορας έχει σταθμεύσει σε κάθε νοσοκομείο, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συντονίσει την όλη διαδικασία.

5. Προετοιμάζεται η άφιξη του εφεδρικού Air Force One
Πριν την άφιξη του Air Force One, έχει καταφτάσει στον τόπο επίσκεψης (κάτω από άκρα μυστικότητα) ένα δεύτερο αεροσκάφος κι έχει σταθμεύσει σε επίσης μυστικό σημείο. Αυτό το εφεδρικό Air Force One μπορεί να παραλάβει τον πρόεδρο και την άμεση συνοδεία του, σε περίπτωση ξαφνικής βλάβης ή επίθεσης στο «επίσημο» αεροσκάφος.

6. Οργανώνεται η κουστωδία του προέδρου
Άλλα αεροσκάφη (από 2 έως έξι) προσγειώνονται, φανερά αυτή τη φορά, στο αεροδρόμιο που σε μερικές ώρες θα υποδεχτεί τον αμερικανό πρόεδρο. Αυτά τα αεροσκάφη (συνήθως τύπου C-17 Globemaster III) περιλαμβάνουν την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα, τα θωρακισμένα τζιπ συνοδείας -που είναι 12-15 τον αριθμό- καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως συσκευές επικοινωνίας κι ανίχνευσης βομβιστικών ή άλλων απειλών.

7. Κλείνονται οι κεντρικές οδικές αρτηρίες
Μερικά 24ωρα πριν την επίσκεψη, γίνεται το πρώτο κλείσιμο των οδικών εκείνων αρτηριών που θα χρησιμοποιήσει η προεδρική λιμουζίνας.

8. Γίνεται χρήση μυστικών εισόδων κι εξόδων
Όταν ο πρόεδρος φτάσει στο ξενοδοχείο, θα χρησιμοποιηθούν μυστικές είσοδοι κι έξοδοι (ακόμη και οι πόρτες για τις κουζίνες ή τις αποθήκες των ξενοδοχείων) κι όχι η μπροστινή πόρτα.

9. Ελέγχονται όλοι οι εργαζόμενοι
Όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι Μυστικές Υπηρεσίες έχουν διεξάγει εξονυχιστικούς ελέγχους στους φακέλους, τα ποινικά μητρώα και το ποιόν όλων εκείνων των εργαζομένων στο ξενοδοχείο ή το εστιατόριο όπου θα καταλύσει ο πρόεδρος. Αν κάποιος από τους εργαζομένους έχει καταδικαστεί στο παρελθόν έστω και για το ελάχιστο πλημμέλημα, του απαγορεύεται να προσέλθει στην εργασία του για όσες μέρες παραμείνει εκεί ο πρόεδρος.

10. Εκκενώνονται επτά όροφοι του ξενοδοχείου
Ο όροφος του ξενοδοχείου που θα παραμείνει ο πρόεδρος θα είναι φυσικά εκκενωμένος –κι όχι μόνο αυτό, καθώς το ίδιο θα ισχύει και για τους τρεις ορόφους πάνω και κάτω από τον δικό του. Συνολικά δηλαδή επτά όροφοι θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο και την συνοδεία του.

11. Γίνεται έλεγχος για ηλεκτρονικές ή βομβιστικές απειλές
Την εβδομάδα πριν την άφιξη του προέδρου στο ξενοδοχείο, γίνεται στο ξενοδοχείο ένας εξονυχιστικός έλεγχος για ηλεκτρονικές ή βομβιστικές απειλές. Με την βοήθεια ειδικών συσκευών που έχουν καταφτάσει με ένα από τα συνοδευτικά αεροσκάφη, οι πράκτορες αναζητούν τυχόν κοριούς, συσκευές παρακολούθησης και μικρό-βόμβες. Επίσης, αφαιρείται κάθε ηλεκτρονική συσκευή που προϋπήρχε στα δωμάτια, ενώ στα παράθυρα των δωματίων και των επτά ορόφων που έχουν εκκενωθεί θα τοποθετηθούν ειδικά αλεξίσφαιρα πλαστικά.

12. Τίθενται οι αυστηροί περίμετροι ασφαλείας
Τίθενται τρεις αυστηροί περίμετροι ασφαλείας: η τοπική αστυνομία βάζει την πρώτη περίμετρο, οι άντρες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών την δεύτερη ενώ η τρίτη και πιο ανθεκτική περίμετρος τίθεται από την ειδική Υπηρεσία Προεδρικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

13. Γίνεται έλεγχος στα σημεία προετοιμασίας του φαγητού του προέδρου
Η άφιξη του αμερικανού προέδρου σηματοδοτεί και την έλευση του προσωπικού του σεφ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος τόσο με την επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στα γεύματα του κατά την παραμονή του εκεί, όσο και την αυστηρή επίβλεψη και συνεργασία του με τους σεφ εκείνους που θα προετοιμάσουν το προεδρικό δείπνο. Κατά την διάρκεια των γευμάτων του προέδρου, ένας άντρας των μυστικών υπηρεσιών βρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένος μέσα στην κουζίνα των κατά τόπους εστιατορίων.

«Βλέπουμε λοιπόν πως ενώ οι προεδρικές επισκέψεις θα έπρεπε να είναι επιχειρήσεις χαμηλού προφίλ, αντιθέτως χρησιμοποιούνται σαν μια ακόμη απόδειξη της σημασίας των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών και της βαρύτητας του ρόλου του προέδρου. Κάπως έτσι, μια τέτοια επιχείρηση καταλήγει να είναι συνώνυμη του όρου «εγωπάθεια» και «μεγαλομανία»», τονίζει το Public Diplomacy Council.

«Αυτό που η αμερικανική διπλωματία δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι για ποιόν ακριβώς λόγο ο Λευκός Οίκος αδυνατεί μέχρι και σήμερα να εμπιστευτεί τις κατά τόπους μυστικές υπηρεσίες, και ταυτόχρονα να απολογηθεί για την τεράστια ενόχληση –σε σημείο ολοκληρωτικής παράλυσης- που συμβαίνει στην ζωή των κατοίκων της κάθε πόλης που επισκέπτεται ο πρόεδρος» συνεχίζει.

«Μάλιστα, είναι τόσες οι απαιτήσεις και ο βαθμός ελέγχου που υφίσταται μια ολόκληρη πόλη κατά την διάρκεια μιας προεδρικής επίσκεψης, ώστε έχει συμβεί να σημειωθούν κι ανήκεστες βλάβες κι εντάσεις στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με την χώρα. Και οι «πληγές» που έχει ανοίξει αυτή η διαδικασία, παίρνουν καιρό να επουλωθούν» καταλήγει με νόημα η αμερικανική ιστοσελίδα.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024