Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαθητές κρατούμενοι: Το πίστεψαν και πέτυχαν στις Πανελλαδικές

Μαθητές κρατούμενοι: Το πίστεψαν και πέτυχαν στις Πανελλαδικές

Δεν άφησαν την πίεση του εγκλεισμού στη φυλακή να «πνίξει» την ελπίδα, αλλά με θέληση αποφάσισαν να αναδιαμορφώσουν τον «χάρτη» των ευκαιριών. «Όσοι συνειδητοποιούν ότι έχουν όνειρα, αγωνίζονται» αναφέρει στο in.gr ο Π.Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου/Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, μετά την επιτυχία τεσσάρων μαθητών του στις Πανελλαδικές.

Δεν άφησαν την πίεση του εγκλεισμού στη φυλακή να «πνίξει» την ελπίδα, αλλά με θέληση αποφάσισαν να αναδιαμορφώσουν τον «χάρτη» των ευκαιριών για τη ζωή τους. «Όσοι συνειδητοποιούν ότι έχουν όνειρα, αγωνίζονται», αναφέρει στο in.gr ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, μετά την επιτυχία των τεσσάρων μαθητών του στις Πανελλαδικές.

Κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια στις εξετάσεις ώστε να εισαχθούν σε σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η επιτυχία όμως έχει τη δική της ιστορία που «κρύβει» ενθαρρυντικά αλλά και μελανά σημεία.

«Στο σχολείο, οι μαθητές αναγνωρίζουν την προσφορά των καθηγητών. Το ποσοστό των διενέξεων σε σύγκριση με τη φυλακή είναι μικρό. Πολλά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται αρχικά πού βρίσκονται, αργότερα όμως εκτιμούν την προσφορά των καθηγητών και αισθάνονται διαφορετικά» επισημαίνει ο κ. Δαμιανός για να δηλώσει ότι ομάδες νέων από κάθε όροφο της φυλακής έχουν, μέσω του σχολείου, τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή ο ένας με τον άλλον και να αντιληφθούν με διαφορετικό τρόπο και τη συνύπαρξή τους εντός του Καταστήματος Κράτησης.

«Έχω παιδιά που είναι μαθητές μου και τρία και τέσσερα χρόνια. Στο κατάστημα εάν κάποιος ξεπεράσει το 21ο έτος της ηλικίας του και δεν έχει τελειώσει η ποινή του, θα μεταβεί σε φυλακή ενηλίκων. Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Όσοι είναι 21 ετών και φοιτούν στη Β’ Λυκείου, μπορούν να παραμείνουν μαζί μας για να ολοκληρώσουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσή» επισημαίνει ο κ. Δαμιανός που εξηγεί πώς το σχολείο τους έχει τη δυνατότητα να αναπτερώσει το ηθικό αρκετών νέων ανθρώπων.

Κάθε χρόνο υλοποιούνται περί τα 15 προαιρετικά προγράμματα, τα οποία αφορούν στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αγωγή υγείας και σε άλλους τομείς που διευρύνουν τους ορίζοντες. Οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συγχρόνως τρία προγράμματα και δημιουργείται έτσι μια ομάδα. Αισθάνονται μαθητές και μέσα από τη διαδικασία αυτή, η διδασκαλία ηθικών αξιών γίνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο, αναφέρει ο διευθυντής του Σχολείου.

Το σχολείο στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης του Αυλώνα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000 ακολουθώντας το ωράριο και τα μαθήματα των σχολείων της χώρας. Κατά την περσινή χρονιά, το Γυμνάσιο και το Λύκειο λειτούργησε με εννέα τμήματα και 17 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων.
Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατάφεραν να περάσουν δύο παιδιά το 2015 και τέσσερα το 2014.

«Όπως σε όλα τα σχολεία, έτσι και στο δικό μας παιδιά που στις προηγούμενες τάξεις διάβαζαν λιγότερο, στην Γ’ Λυκείου αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά τη μελέτη. Όσοι με επιτυχία διαγωνίσθηκαν στις Πανελλαδικές, δίνουν το καλό παράδειγμα σε εκείνους που πρόκειται να φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου», υποστηρίζει ο κ. Δαμιανός για να προσθέσει πως συναντά νέους που έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον χωρίς ουσιαστική στήριξη.

Οι πανελλαδικές ολοκληρώνονται, οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανακοινώνονται, τίποτε όμως δεν είναι σίγουρο για τους νέους του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Αυλώνα. Οι δυσκολίες αρχίζουν αφότου έχουν γευτεί την επιτυχία.

«Με ρωτούν: τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Τους λέω να χαρούν την επιτυχία τους και από Δευτέρα θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα» αναφέρει ο κ. Δαμιανός.

Υπάρχουν περιπτώσεις νέων που αποφυλακίζονται παράλληλα με την αποφοίτηση από το σχολείο. Άλλοι ενώ είναι φοιτητές βρίσκονται στο Κατάστημα Κράτησης.

Η αποφυλάκιση δεν είναι απλή υπόθεση, αφού οι νέοι αναγκάζονται να εισέλθουν απότομα στην αγώνα επιβίωσης, να βρουν στέγη και φαγητό και παράλληλα να παρακολουθούν μαθήματα της σχολής τους, χωρίς κάποια υποστήριξη.

Όσοι έχουν περάσει σε σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δεν έχει ολοκληρωθεί η ποινή τους, παρακολουθούν, έπειτα από έγκριση του συμβουλίου της φυλακής, τα μαθήματα μεταβαίνοντας στη σχολή.

Εάν, ωστόσο, η σχολή βρίσκεται σε πόλη εκτός της Αθήνας, τότε είτε, όπως δηλώνει ο κ. Δαμιανός, χρειάζεται να γίνει μετεγγραφή σε σχολή της πρωτεύουσας ή μεταγωγή σε άλλη φυλακή εκτός αθηναϊκών τειχών.

Περίπτωση άρνησης από το Συμβούλιο Φυλακών στην παρακολούθηση μαθημάτων σε σχολή έχει υπάρξει, συνήθως όμως, όπως λέει ο κ. Δαμιανός, «τα παιδιά που περνούν σε σχολές και βρίσκονται στη φυλακή δεν κάνουν κακή χρήση της άδειάς τους».

«Πριν από τρία, περίπου, χρόνια, μαθητής μου που κατέκτησε μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση άλλαξε όταν είδε πώς τον υποδέχτηκε η γραμματεία της Σχολής του και πώς του συμπεριφέρθηκε η ίδια η μητέρα του που για χρόνια άκουγε πόσο κακός μαθητής ήταν. Ο ίδιος όταν αντιλήφθηκε πόσο διαφορετική ήταν απέναντί του η μητέρα του, τότε άρχισε να καταλαβαίνει πως έχει κάποια αξία», αναφέρει ο κ. Δαμιανός τονίζοντας την σημασία της εκπαίδευσης εντός των φυλακών.

«Λέμε στους καθηγητές: «Υπάρχουν τόσα σχολεία στα οποία μπορείτε να διδάξετε. Εδώ πρέπει να ακουμπήσετε καρδιά και ψυχή». Τα παιδιά καταλαβαίνουν όταν κάποιος αγωνίζεται για αυτά» καταλήγει.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024