Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Θέλω να χτίσω ξανά από την αρχή την πατρίδα μου, τη Συρία»

«Θέλω να χτίσω ξανά από την αρχή την πατρίδα μου, τη Συρία»

Ήταν οκτώ ετών όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία. Θυμάται την σκέψη του θανάτου να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς της, τον πατέρα της να χάνεται και τον αδερφό της να πυροβολείται. Οι ελπίδες της όμως δεν εξανεμίστηκαν, αφού ονειρεύεται να γυρίσει μια μέρα στη Συρία και να τη «χτίσει» από την αρχή. Η ιστορία της 13χρονης, σήμερα, Έλεν Κάσμου είναι τόσο τραγική όσο και ενθαρρυντική

Ήταν οκτώ ετών όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία. Θυμάται την σκέψη του θανάτου να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς της, τον πατέρα της να χάνεται και τον αδερφό της να πυροβολείται. Οι ελπίδες της όμως δεν εξανεμίστηκαν, αφού ονειρεύεται να γυρίσει μια μέρα στη Συρία και να τη «χτίσει» από την αρχή.

Η ιστορία της 13χρονης, σήμερα, Έλεν Κάσμου είναι τόσο τραγική όσο και ενθαρρυντική. Οι γονείς της είχαν αναπτύξει ακτιβιστική δράση στο Χαλέπι. Ο πατέρας της, Αμπού Αλί, διοικητής των ανταρτών, συνελήφθη από την ISIS, και η γυναίκα του παρακάλεσε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης να αφεθεί ελεύθερος. Μέχρι τώρα, όμως, η τύχη του Αμπού Αλί αγνοείται.

Η σύζυγός του Χάλα κοιτάζει κάθε πρωί τις φωτογραφίες του στο κινητό της και μιλά στα παιδιά της για τον πατέρα τους .

Μετά την τραγωδία που βίωσαν, η Έλεν μαζί με τη μητέρα, τον μεγαλύτερο αδερφό της Μοχάμεντ και τις δύο μικρότερες αδερφές της, Φάρα και Σάρα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τη Συρία, για να αναζητήσουν στη Γερμανία ελπίδα και ζωή. Τους χορηγήθηκε άσυλο κι από την Τουρκία ταξίδεψαν αεροπορικώς στη Γερμανία.

Η ζωή τους είναι γνωστή και μέσα από το ντοκιμαντέρ Children on the Frontline: The Escape, που προβλήθηκε στο βρετανικό δίκτυο Channel 4.

Η Έλεν ονειρεύεται την ημέρα που θα ξεκινήσει να ασχολείται με την αρχιτεκτονική. «Θέλω να γυρίσω πίσω στη Συρία και να τα χτίσω όλα από την αρχή. Το Χαλέπι και η Συρία έχουν καταστραφεί», αναφέρει στον Guardian.

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια αφού από πολύ μικρή ηλικία αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με τη φρίκη του πολέμου. Ζούσε με την οικογένειά της σε προάστιο του Χαλεπιού της Συρίας, και μετακόμιζε από βομβαρδισμένη σε βομβαρδισμένη πολυκατοικία.

Διαμερίσματα χωρίς νερό και ηλεκτρικό, που είχαν παραδοθεί στη δίνη του πολέμου, συνέθεταν την σκληρή πραγματικότητα της οικογένειας. Μια ζωή που έμοιαζε με ταινία θρίλερ εκείνη της Έλεν που έχασε την καλύτερή της φίλη κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πολλά είναι τα πρόσωπα που δεν θα ξαναδεί και πολλές οι φωνές που δεν θα ξανακούσει.

Το φαγητό και η σοκολάτα είναι, μεταξύ, άλλων δύο από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που κρατά από την πατρίδα της.

Επιθυμεί, ακόμη, να «χτίσει» τη Συρία ξανά από την αρχή. Την Συρία που άφησε και είδε να παραδίνεται στις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς. Η Έλεν ζει για το παρόν καθώς από την εμπόλεμη κατάσταση στην πατρίδα της έμαθε πως ο θάνατος μπορεί να «έρθει» ανά πάσα στιγμή.

Έμαθε, ακόμη, και την αξία της προσφοράς σε καιρό πολέμου. Όταν ήταν δέκα ετών αποφάσισε, με τη βοήθεια του πατέρα της, να διδάξει σε 25 παιδιά Μαθηματικά. Η προσπάθεια όμως δεν άργησε να ναυαγήσει όταν οι τζιχαντιστές έκαψαν τον χώρο όπου γινόταν το μάθημα.

Ο πατέρα της Έλεν πολεμούσε με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και μέχρι σήμερα η επιρροή του πάνω στην κόρη του είναι εμφανής. «Με ενέπνευσε να θέλω να γίνω αρχιτέκτων, παρόλο που δεν μπορώ να ζωγραφίσω», αναφέρει η έφηβη που εξαιτίας του πολέμου έχει μια μεγάλη ουλή στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού της χεριού.

Η αδερφή της Σάρα θέλει να προσέχει παιδιά, η Φάρα να πολεμήσει με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, παρόλο που είναι κορίτσι, και ο Μαχάμεντ να ασκήσει το επάγγελμα της ψυχολογίας.

Η μητέρα της οικογενείας, Χάλα, δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τα σημάδια που άφησε ο πόλεμος στα παιδιά της. Θυμάται όταν είδε για πρώτη φορά το γιο της κάτω από το φως του ηλίου. Το χρώμα του ήταν ωχρό από την παρατεταμένη παραμονή του σε ένα σκοτεινό σπίτι, και αυτό ανησύχησε τη Χάλα που αποφάσισε να μεταφέρει τα παιδιά της στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Στο νοσοκομείο, όμως, οι αποτροπιαστικές εικόνες παιδιών, που είχαν χάσει τα πόδια τους από τους βομβαρδισμούς, κλόνισαν ακόμη περισσότερο την ήδη ταραγμένη ψυχολογία της οικογενείας.

Άλλη μια τραγική σκηνή εκτυλίχθηκε σε εκδήλωση που είχε πάει η Έλεν με τον πατέρα και τον αδερφό της, Μοχαμέντ. Ο τελευταίος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στα γενετικά του όργανα. Και η Έλεν έχει τραυματιστεί από πυροβολισμούς, πράγμα που αποδεικνύει μια μεγάλη ουλή στο γοφό της.

Η οικογένεια της Έλεν τονίζει διαρκώς τις φρικιαστικές συνέπειες του πολέμου, τη στιγμή που σχεδιάζει να μιλήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο και να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η νέα γενιά θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας», αναφέρει η Έλεν ενώ εκτυλίσσεται ο πόλεμος στην πατρίδα της. Ένας πόλεμος που ευθύνεται για πνευματικές διαταραχές, προβλήματα στην ανάπτυξη και επιληψία πολλών παιδιών που βίωσαν το δράμα της Συρίας.

Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα αυτά έχουν ταλανίσει το 26% των παιδιών που έζησαν στη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης International Medical Corps.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024