Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι μετά θάνατον περιπέτειες του αργεντινού προέδρου Κίρσνερ

Οι μετά θάνατον περιπέτειες του αργεντινού προέδρου Κίρσνερ

Ο Νέστορ Κίρσνερ υπήρξε πρόεδρος της Αργεντινής το δύσκολο διάστημα 2003-2007. Πέθανε ξαφνικά το 2010, ενώ στην προεδρία βρισκόταν η σύζυγός του Κριστίνα Φερνάντες. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του δημιούργηθηκε ένα μίνι μαυσωλείο για να αναπαυθεί. Όμως ακόμα και αυτό μοιάζει δύσκολο....

Ο Νέστορ Κίρσνερ υπήρξε πρόεδρος της Αργεντινής το δύσκολο διάστημα 2003-2007. Εξελέγη με ποσοστό μόλις 22,2% και κάτι παραπάνω από 4,3 εκατομμύρια ψήφους.

«Έχεις περισσότερους άνεργους από ψηφοφόρους» του έλεγαν αρκετοί, καθώς κληρονόμησε μια χώρα χρεοκοπημένη.

Ήρθε από το πουθενά (πιο συγκεκριμένα, από τη μακρινή Παταγονία) και προσπάθησε να βγάλει τη χώρα από την κρίση με ένα τελείως διαφορετικό σχέδιο.

Βλέποντας ότι το χρέος της Αργεντινής δεν ήταν βιώσιμο, αποφάσισε κούρεμα κατά 76%, το οποίο έγινε με συμμετοχή κυρίως των ιδιωτών (εκτός παρέμειναν τα κερδοσκοπικά funds των ΗΠΑ, τα οποία μετά από αγώνα 10 και πλέον ετών πέτυχαν να εισπράξουν σε μεγάλο βαθμό τα χρήματά τους).

Στο τέλος του 2005 ο Κίρσνερ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα πληρώσει σε μία μόνο δόση το χρέος απέναντι στο ΔΝΤ, γύρω στα 10 δισ. δολάρια, και θα διακόψει κάθε επαφή μαζί του.

Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και στενό του συνεργάτη Ρομπέρτο Λαβάγνια ενίσχυσε την πραγματική οικονομία, αυξάνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις.

Χάρη και στην αυτάρκεια της Αργεντινής σε πρώτες ύλες, τρόφιμα κλπ, αλλά και τις συμμαχίες με άλλες χώρες της περιοχής κατάφερε να μειώσει ριζικά τη φτώχεια και να επαναφέρει τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους που γνώρισε ποτέ στην Ιστορία της.

Επίσης, επί των ημερών του μπήκε τέλος στο καθεστώς αμνηστείας για τους στρατιωτικούς της περιόδου 1976-1983.

Ο ίδιος δεν διεκδίκησε επανεκλογή (που θα ήταν σίγουρη) το 2007 και έδωσε τη θέση του στην (γερουσιαστή) σύζυγό του, Κριστίνα Φερνάντες.

Επανήλθε ως βουλευτής στο Κογκρέσο το 2009 και πέθανε αιφνιδιαστικά τον Οκτώβριο του 2010. Η κηδεία του έγινε σημείο αναφοράς για δεκάδες ηγέτες της Νοτίου Αμερικής. ενώ εκτόξευσε στα ύψη την ήδη υψηλή δημοτικότητα της συζύγου του και προέδρου.

Η ίδια η Κριστίνα Φερνάντες σάρωσε στις προεδρικές εκλογές που έγιναν έναν χρόνο αργότερα, πετυχαίνοντας ένα 54%, από τα υψηλότερα στην εκλογή προέδρου που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Στην πόλη Ρίο Γκαγιέγος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Σάντα Κρους της Παταγονίας, δημιούργηθηκε ένα μίνι μαυσωλείο για να αναπαυθεί. Την ανέγερση ανέλαβε o επιχειρηματίας, Λάσαρο Μπάες, φίλος της οικογένειας, ο οποίος τώρα είναι προφυλακισμένος για παράνομο πλουτισμό.
{{{ map }}}
Λεπτομέρεια: Η Κριστίνα Φερνάντες δεν είναι πλέον πρόεδρος και επί των ημερών του διαδόχου της η Δικαιοσύνη άνοιξε πολλούς φακέλους για υποθέσεις διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού.

Οι περισσότερες από αυτές αφορούν πρόσωπα που, είτε ήταν στην κυβέρνηση της τέως προέδρου είτε έκαναν δουλειές με την κυβέρνησή της. Κάπως έτσι ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του Μπάες.

Ο ίδιος ο Μπάες τα «έσπασε» με την οικογένεια Κίρσνερ και τους παρέδωσε τα κλειδιά του μαυσωλείου. Απέσυρε μάλιστα και το προσωπικό που πλήρωνε η επιχείρησή του για τη φύλαξη του χώρου.

Οι περιπέτειες του μαυσωλείου δεν τελείωσαν: πριν από λίγες μέρες αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο χώρο, καθώς η Δικαιοσύνη θέλει τώρα να μάθει αν αυτό συντηρείται από ιδιωτικά κεφάλαια ή από δημόσια κονδύλια.

Στην Αργεντινή είναι γνωστές οι περιπέτειες που έχουν περάσει αρκετοί ηγέτες μετά θάνατον. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση της Εύα Περόν, η σορός της οποίας πέρασε πολλές περιπέτειες από τον πρόωρο θάνατό της το 1952 μέχρι τελικά να αναπαυθεί στο αριστοκρατικό κοιμητήριο της Ρεκολέτα στο Μπουένος Αϊρες, τη δεκαετία του 1970.

Πάντως στην περίπτωση του Νέστορ Κίρσνερ, οι περονιστές βουλευτές στην επαρχία της Σάντα Κρους (στην ιδιαίτερη πατρίδα του) κατέθεσαν ήδη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε το μαυσωλείο να τύχει κρατικής φροντίδας.

Σημειώνεται ότι κυβερνήτης πλέον της Σάντα Κρους είναι η αδελφή του μακαρίτη Νέστορ Κίρσνερ, Αλίσια.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024