Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
J.T. LeRoy: Η μεγαλύτερη απάτη στον κόσμο της λογοτεχνίας

J.T. LeRoy: Η μεγαλύτερη απάτη στον κόσμο της λογοτεχνίας

Το 2000, ο Τζερεμία «Terminator» LeRoy εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Sarah», και συγκλονίζει την λογοτεχνική σκηνή, με τις απροκάλυπτες βιογραφικές του ιστορίες για την σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση που υπέστη ως έφηβος.

Το 2000, ο Τζερεμία «Terminator» LeRoy εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Sarah», και συγκλονίζει την λογοτεχνική σκηνή, με τις απροκάλυπτες βιογραφικές του ιστορίες για την σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση που υπέστη ως έφηβος. Απίστευτες ιστορίες που χρόνια μετά αποδείχθηκαν κάθε άλλο παρά αληθινές.

Ο 20χρονος μυθιστοριογράφος, παρουσιάζεται ως ένας τρανσέξουαλ γιος ιερόδουλης, μολυσμένος με τον ιό του HIV, που πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο σε τρισάθλιες συνθήκες μέσα στα ναρκωτικά, μέχρι την στιγμή που σώζεται και υιοθετείται από τους Λάουρα Άλμπερτ και Τζέφρεϊ Κνουπ, που καταφέρνει να μετατρέψει τα «πλασματικά» βιώματά του σε πεζογραφικό χρυσωρυχείο.

Το υποτιθέμενο «λογοτεχνικό παιδί θαύμα» όπως τον αποκαλούσαν, κυκλοφορεί τρία θρυλικά βιβλία μυθοπλασίας, αναγνωρισμένα για την ωμότητα και την αμεσότητά τους, με θέμα την παιδική πορνεία και τα ναρκωτικά, και εντάσσεται αμέσως στον χώρο της δημοσιότητας. Αποκτά γρήγορα την φιλία και την εμπιστοσύνη διασήμων, συμπεριλαμβανομένου της ηθοποιού Γουινόνα Ράιντερ, του φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ, της Κόρτνεϊ Λαβ, της Λιβ Τάιλερ, της Κάρι Φίσερ και πολλών γνωστών συγγραφέων, που υποστήριξαν οικονομικά την καριέρα του.

Το 2003, γίνεται εξώφυλλο του Vanity Fair, με το περιοδικό να γράφει μια αξιοθαύμαστη ιστορία για την ζωή του, επαινώντας τις συγγραφικές ικανότητές του. O «Εξολοθρευτής» εμφανιζόταν δημόσια, πάντα με περούκες και μεγάλα γυαλιά ηλίου, ενώ σπάνια μιλούσε. Ενέπνεε ένα μυστικισμό που προσέλκυσε τις γυναίκες. Η Σίρλεϊ Μάνσον, τραγουδίστρια του συγκροτήματος Garbage έγραψε γι’ αυτόν το τραγούδι «Cherry Lips», ενώ η γνωστή ιταλίδα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Άσια Αρτζέντο είχε σχέση μαζί του.

O LeRoy, ήταν για έξι χρόνια η πιο περιζήτητη και ενδιαφέρουσα λογοτεχνική προσωπικότητα στον κόσμο, μέχρι την στιγμή που αποκαλύπτεται ότι δεν ήταν αυτός ο συγγραφέας, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια γυναίκα που τον υποδυόταν.

Τον Οκτώβριο του 2005, ο Στήβεν Μπίτσι, δημοσιογράφος στο περιοδικό New York Times, δημοσίευσε τις υποψίες του ότι ο J.T. LeRoy ήταν το ψευδώνυμο της Λάουρα Άλμπερτ. Μιας 40χρονης γυναίκας που εργαζόταν σε ερωτική τηλεφωνική γραμμή και ήταν στην πραγματικότητα η αληθινή συγγραφέας των μυθιστορημάτων του LeRoy, ενώ τον ρόλο του LeRoy έπαιζε η ετεροθαλής αδερφή του συζύγου της Άλμπερτ, Σαβάνα Κνουπ.

Το Φεβρουάριο του 2006, η New York Times αποκαλύπτει όλη την ιστορία, ξεσκεπάζοντας την απάτη της Λάουρα Άλμπερτ, η οποία δύο χρόνια μετά μηνύεται από κινηματογραφική παραγωγή και χωρίζει με τον Τζέφρεϊ Κνουπ.

Ωστόσο, η Σαβάνα Κνουπ, καταφέρνει και χάνεται από τα φώτα της δημοσιότητας, μη γνωρίζοντας οι περισσότεροι το πραγματικό της πρόσωπο, και εμφανίζεται ξανά το 2008 ως συγγραφέας του βιβλίου «Girl Boy Girl», στο οποίο εξηγεί πως ήταν η ζωή της για έξι χρόνια ως LeRoy.

H Λάουρα Άλμπερτ αρκετά εκνευρισμένη για το βιβλίο δήλωσε ότι: «Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση συνδεδεμένη με αυτό το βιβλίο, και με αηδιάζει! Επειδή προσποιούνταν την συγγραφέα δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Νομίζω το κίνητρο της Σαβάνα είναι τα χρήματα και η προσοχή. Είναι λυπηρό και ελεεινό. Στα αλήθεια πλήγωσε τα συναισθήματά μου… δεν με ενδιαφέρει να κάνω καριέρα ως J.T., εγώ είμαι καλλιτέχνης.»

Αρκετά χρόνια μετά ο σκηνοθέτης Τζεφ Φόιερζιγκ παρουσιάζειστο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς το ντοκιμαντέρ «Author: The JT LeRoy Story», που εξετάζει εκ νέου την καριέρα της συγγραφέως Λάουρα Άλμπερτ, γνωστή ως LeRοy, με σκοπό να αντιστρέψει την κακή της φήμη, και το μεγάλο αυτό λογοτεχνικό σκάνδαλο.

Λίγο καιρό μετά την πρεμιέρα, φημολογείται ότι η Κρίστεν Στιούαρτ θα πρωταγωνιστήσει στην νέα ταινία του σκηνοθέτη Τζάστιν Κέλι, που θα βασίζεται στην πραγματική ιστορία του J.T. LeRoy με την ίδια να υποδύεται την Σαβάνα Κνουπ. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, στην ταινία θα συμμετέχουν και οι ηθοποιοί Τζέιμς Φράνκο και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα.


Μαντώ Σιώμου

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024