Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Οι επιδόσεις του δικομματισμού εκεί που υπερτερούν οι νέοι

Ισπανία: Οι επιδόσεις του δικομματισμού εκεί που υπερτερούν οι νέοι

Το Αρογιομολίνος είναι ένας μικρός δήμος νότια της Μαδρίτης, ελάχιστα γνωστός στους περισσότερους. Παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τώρα που πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και ο Μαριάνο Ραχόι διεκδικεί νέα θητεία.

Το Αρογιομολίνος είναι ένας μικρός δήμος νότια της Μαδρίτης, ελάχιστα γνωστός στους περισσότερους. Παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τώρα που πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και ο Μαριάνο Ραχόι διεκδικεί νέα θητεία.
{{{ map }}}
Άλλοτε αγροτική περιοχή, σήμερα η μικρή πόλη των 24 χιλιάδων κατοίκων είναι γεμάτη κατοικίες. Ο κόσμος ξυπνά το πρωί για να πάει κάπου αλλού να δουλέψει και τελικά να επιστρέψει το απόγευμα σπίτι του.

Ίσως για αυτό η πλειονότητα των κατοίκων του είναι νεαρής ηλικίας. Ο μέσος όρος είναι τα 31 χρόνια και σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες φαίνεται καθαρά τι συμβαίνει στη σύγχρονη Ισπανία: πρώτο κόμμα με μικρή διαφορά είναι το Λαϊκό (PP), χωρίς αυτοδυναμία, και ακολουθούν οι Ciudadanos, oι Σοσιαλιστές (PSOE), το Podemos και ένα μικρό τοπικό κόμμα.

Οι διαφορές των κομμάτων σε ψήφους είναι μικρές. Μερικές δεκάδες. Και ακριβώς επειδή οι διαφορές είναι μικρές, αποφάσισαν να συνεργαστούν για να μην κυβερνά το Λαϊκό Κόμμα.

Σε ψήφους; Στις εκλογές του 2015 το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 3.494 (28,3%), οι Ciudadanos 2.389 (19,4%), οι Podemos 1.661 (13,5%), το PSOE 1.370 (13,1%) και το μικρό τοπικό κόμμα 1.605 (13%).

Η αρχαιολόγος Βερόνικα Γκαρθία είναι 36 χρονών. Πάνω από τον μέσο όρο της πόλης. «Δεν είμαι και τόσο νέα» λέει η ίδια, χαριτολογώντας, στην El Pais.

Εξελέγη δημοτική σύμβουλος με το Podemos και εξηγεί πώς έχουν τα πράγματα: «Εδώ δεν υπάρχουν λόγοι αντιπαράθεσης. Στόχος μας είναι να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή. Καταθέσαμε δύο προτάσεις και έγιναν δεκτές.»

Ο δάσκαλος Φρανθίσκο Φερέρο, υπήρξε στο παρελθόν δημοτικός σύμβουλος με το Λαϊκό Κόμμα. Στις εκλογές του 2015 εξελέγη με το μικρό ανεξάρτητο κόμμα. Ο ίδιος δηλώνει ότι έφυγε από το PP σχεδόν «τρέχοντας», βλέποντας τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Έστειλε και επιστολές στην ηγεσία του, αλλά κανείς δεν του απάντησε.

Όλοι δουλεύουν στη βάση στόχων. Και όλοι ελέγχονται. Για την ιστορία, ο δήμαρχος μείωσε την αποζημίωσή του στα 13.000 ευρώ ετησίως και χρησιμοποιεί το δικό του Ι.Χ.

Ο δικομματισμός δεν έχει πέραση στο Αρογιομολίνος. Μένει βέβαια να φανεί, όπως παρατηρεί εύστοχα ο δημοσιογράφος της El Pais, αν πρόκειται για μια τάση ή για εκεχειρία…

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024