Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπάρετ Μπράουν: Απειλεί να βγάλει τα αμερικανικά… άπλυτα στη φόρα

Μπάρετ Μπράουν: Απειλεί να βγάλει τα αμερικανικά… άπλυτα στη φόρα

Ο 33χρονος δημοσιογράφος από το Τέξας θέλει να φέρει στο φως της δημοσιότητας απόρρητα έγγραφα που ενοχοποιούν την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με διάφορες σκιώδεις δραστηριότητές της.

Αποτελεί τον Νο1 εχθρό για την αμερικανική δημόσια ασφάλεια, απειλώντας να βγάλει στη φόρα –και στα… φόρα του διαδικτύου- όλα εκείνα τα άπλυτα των ΗΠΑ που έφεραν στο φως οι χάκερ μέσα από τις κυβερνοεπιθέσεις τους: ο Μπάρετ Μπράουν, ευρύτερα γνωστός σε φίλους κι εχθρούς ως ο άτυπος «διάδοχος» του Τζουλιάν Ασάνζ, τολμάει να χώσει τη μύτη του εκεί που δεν πρέπει, υπηρετώντας πιστά το ύφος εκείνο της ερευνητικής δημοσιογραφίας το οποίο διδάχτηκε από το ίνδαλμα του, τον αμερικανό αρθρογράφο Χάντερ Τόμσον.

Ο Μπράουν γεννήθηκε στο Ντάλας του Τέξας το καλοκαίρι του 1981 μέσα σε ένα εύπορο και άκρως φιλελεύθερο οικογενειακό περιβάλλον. Στα επτά του χρόνια, οι γονείς του πήραν διαζύγιο κι εκείνος πήγε να μείνει με τη μητέρα του, Κάρεν Λάνκαστερ, στο μεσοαστικό προάστιο του Πρέστον, στο Ντάλας. Στο δημοτικό μάλιστα, ήταν συμμαθητής με τις δίδυμες αδελφές Τζένα και Μπάρμπαρα Μπους (τις κόρες του τέως αμερικανού προέδρου Τζορτζ Γ. Μπους).

Καθώς έπασχε από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Υπέρ-κινητικής Προσοχής (ADD), ο μικρός Μπάρετ στο σχολείο ήταν εξαιρετικά ανήσυχος, αλλά εξίσου καλός μαθητής. Διάβαζε ό,τι έπεφτε στα χέρια του κι απορροφούσε εύκολα όλη τη νέα γνώση. Η φιλελεύθερη μητέρα του τον ώθησε να αναπτύξει τη δική του σκέψη κι αυτό οδήγησε τον έφηβο Μπράουν να διακηρύξει από τα 15 του πως ήταν άθεος, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να διαβάζει μετά μανίας τα άρθρα του Τόμσον και τα βιβλία της Αϊν Ραντ.

Όταν πήρε το απολυτήριο του Λυκείου του, γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Οστιν και παρακολούθησε δυο εξάμηνα στη σχολή Δημιουργικής Γραφής, αλλά στην πορεία τα παράτησε κι από το 2001 άρχισε να αρθρογραφεί ως «φριλάνσερ» σε διάφορα αμερικανικά περιοδικά κι εφημερίδες, όπως το Vanity Fair, την Huffington Post, την εφημερίδα Guardian, το Businessweek και στο σατιρικό site The Onion. Κάπως έτσι, «έφτιαξε» το όνομα του ως ένας ταλαντούχος, νέος δημοσιογράφος με καυστική ματιά, την οποία μπορούσε εύκολα να μετουσιώσει και σε καυστική πένα.

Το 2009 ο Μπράουν, έχοντας πρόσβαση σε έγγραφα που είχαν βγει στην επιφάνεια από διάφορους χάκερ, ξεκίνησε να ερευνά τις μυστικές συμφωνίες που συνάπτουν οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ με ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των πολιτών. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του τα δημοσίευε στην ιστοσελίδα «Project PM».

«Οι θεσμοί και οι δομές που έχουν αναπτυχθεί [σε όλο το κόσμο] κατά τις τελευταίες δυο δεκαετίες, έχουν επιδράσει σημαντικά στην ροή των πληροφοριών που έχουμε πλέον στη διάθεση μας. Ο στόχος του Project PM είναι να δώσει στους συμμετέχοντες στην προσπάθεια αυτή την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, αλλά και να καταδείξει τις ωφέλιμες συνέπειες που θα έχει [αυτή η κίνηση] στο κοινωνικό σύνολο», έχει δηλώσει ο ίδιος σχετικά με τους στόχους του Project PM.

Ο Μπράουν έχει αρκετές φορές χαρακτηριστεί ως ο «ανεπίσημος εκπρόσωπος Τύπου των Anonymous». Αρνούμενος τις εις βάρος του κατηγορίες ότι σχετίζεται με τους «Anonymous» και τις κυβερνοεπιθέσεις τους, ο Μπράουν το 2012 δημοσίευσε έναν σύνδεσμο στο διαδίκτυο για μια πρόσβαση σε αρχεία που είχαν υποκλαπεί από την ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Stratfor και αφορούσαν σε παράνομες πρακτικές παρακολούθησης των αμερικανών πολιτών, κατόπιν αμφιλεγόμενων και «άγνωστων στο ευρύ κοινό» συμφωνιών που έχουν συνάψει οι αρχές των ΗΠΑ με ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

Λίγες εβδομάδες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2012, ο 33χρονος συνελήφθη στο σπίτι του, μετά από έφοδο του FBI. Βρίσκεται ακόμη στη φυλακή καθώς κατηγορείται για τρία αδικήματα: μετάδοση απειλητικών μηνυμάτων, προσπάθεια να κρύψει λάπτοπ στη διάρκεια έρευνας από το FBI και για συνέργια σε παράνομη πρόσβαση στα αρχεία προστατευόμενου υπολογιστή.

Το δικαστήριο επρόκειτο να ανακοινώσει αυτές τις ημέρες την ποινή του, αλλά τελικώς ο Μπράουν θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου του 2015, οπότε και θα του ανακοινωθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι κάθειρξη μέχρι οκτώμισι χρόνια.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024