Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «προίκα» της Πρώτης Κυρίας του Μεξικού που προκάλεσε σάλο

Η «προίκα» της Πρώτης Κυρίας του Μεξικού που προκάλεσε σάλο

H 45χρονη μεξικανή Aνχέλικα Ριβέρα έζησε από τα 15 της μια ζωή στα φώτα της δημοσιότητας: τραγουδίστρια και πρωταγωνίστρια σε δημοφιλείς σαπουνόπερες. Το παραμύθι για την Ανχέλικα κορυφώθηκε το 2010, όταν παντρεύτηκε τον τότε κυβερνήτη της πολιτείας του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νίετο, νυν πρόεδρο της χώρας. Υπήρχε όμως μια «λεπτομέρεια» σε αυτό το παραμύθι: ένας «λευκός οίκος» χλιδής και διαπλοκής (;)

H 45χρονη μεξικανή Aνχέλικα Ριβέρα έζησε από τα 15 της μια ζωή στα φώτα της δημοσιότητας: τραγουδίστρια και πρωταγωνίστρια σε δημοφιλείς σαπουνόπερες. Το παραμύθι για την Ανχέλικα κορυφώθηκε το 2010, όταν παντρεύτηκε τον τότε κυβερνήτη της πολιτείας του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νίετο.,

Ο Νιέτο δεν αρκέστηκε στον τίτλο του κυβερνήτη, αλλά έβαλε στο στόχαστρό του την προεδρία του Μεξικού στις εκλογές του 2012.

Το στοίχημα ήταν τεράστιο, καθώς ως μέλος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) θα αναλάμβανε να το ξαναφέρει στην εξουσία μετά από 12 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το κεντρώο PRI κυβερνούσε το Μεξικό για επτά ολόκληρες δεκαετίες μέχρι που το 2000, ο Βισέντε Φοξ, μάνατζερ και πρόεδρος της Coca Cola Mexico πέτυχε το ακατόρθωτο: ως επικεφαλής του συντηρητικού Κόμματος της Εθνικής Δράσης (PAN) κέρδισε τις προεδρικές, βάζοντας τέλος στην 71χρονη κυριαρχία του PRI.

Το σενάριο επαναλήφθηκε και στις εκλογές του 2006 (η προεδρική θητεία στο Μεξικό έχει διάρκεια 6 ετών χωρίς δικαίωμα επανεκλογής), όταν ο Φελίπε Καλντερόν του ίδιου κόμματος κέρδισε τις εκλογές, «σπρώχνοντας» στην τρίτη θέση το PRI.

Το 2012, ο Νιέτο γύρισε όλη τη χώρα, υποσχέθηκε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και «πόλεμο» στον πόλεμο των βαρόνων των ναρκωτικών και κέρδισε. Το PRI πράγματι επέστρεψε στην εξουσία μετά από δώδεκα χρόνια.

Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα αγνοούσε ο νέος πρόεδρος είναι ότι η σύζυγός του, προτού ακόμα τον παντρευτεί, είχε αναθέσει σε τεχνική εταιρεία την ανέγερση ενός πολυτελέστατου σπιτιού σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της πρωτεύουσας.

Το σπίτι («λευκός οίκος», όπως τον αποκαλούν οι μεξικάνοι) ολοκληρώθηκε προτού καν ο Νιέτο αναλάβει την προεδρία του Μεξικού.

Στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι η κατασκευαστική-μεσιτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο, είχε πάρει και το συμβόλαιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που θα ενώσει την Πόλη του Μεξικού με το Κερέταρο, στα βόρεια της πρωτεύουσας.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος παρενέβη για να ακυρώσει τη σύμβαση, υποσχόμενος περισσότερη διαφάνεια.

Ο θόρυβος όμως δεν έλεγε να κοπάσει. Στο παιχνίδι μπήκε και το υψηλότατο κόστος ενός τέτοιου σπιτιού.

Πού βρέθηκαν τόσα εκατομμύρια; Και τι έχει να πει ο πρόεδρος για όλα αυτά; Ο πρόεδρος δεν είχε να πει και πολλά, διότι στην κορύφωση της υπόθεσης, απουσίαζε στη Σύνοδο της G20 στην Αυστραλία.

Και το χειρότερο: όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από την αποκάλυψη της εν ψυχρώ δολοφονίας 43 φοιτητών από τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Δεκάδες είναι οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα -μέχρι και το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου έφτασαν οι διαμαρτυρίες. Ο κόσμος είναι οργισμένος: μέχρι πότε θα κάνουν κουμάντο οι βαρόνοι των ναρκωτικών;

Τελικά, η ίδια η Ριβέρα εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες για να εξηγήσει αναλυτικά στους συμπατριώτες της τα γεγονότα και τους αριθμούς. Ήθελε να τους αποδείξει ότι και είναι και φαίνεται τίμια.

Δεν έκρυψε ότι είναι πλούσια: «Είμαι γιατί δουλεύω από τα 15 μου» εξήγησε. Συμπλήρωσε δε ότι με τη λήξη του τηλεοπτικού της συμβολαίου με το Televisa (κολοσσός στα ΜΜΕ του ισπανόφωνου κόσμου), πήρε ως δώρο ένα πολυτελές διαμέρισμα υπό έναν όρο: να μην δουλέψει πουθενά αλλού για πέντε χρόνια.

Ο διάβολος βέβαια κρύβεται στις λεπτομέρειες: το εν λόγω σπίτι βρίσκεται δίπλα στο καινούργιο.

Σε κάθε περίπτωση, έδωσε στη δημοσιότητα και τις φορολογικές της δηλώσεις. Εκείνη τη χρονιά (2010) δήλωσε σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια εισόδημα και πλήρωσε 2,8 εκατ. δολάρια φόρο.

«Μετά από 25 χρόνια δουλειάς, έχω δικαίωμα να φτιάξω το σπίτι που μου αρέσει για τα παιδιά μου» συνέχισε.

Και λίγο προτού ολοκληρωθεί η τηλεοπτική της παρέμβαση, ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα προχωρήσει στην αγορά του.

«Δεν θέλω όλο αυτό να χρησιμοποιείται ως αφορμή για προσβολή και δυσφήμηση της οικογένειάς μου» κατέληξε.

Ο ίδιος, πάντως, ο πρόεδρος προτίμησε να μην αναμιχθεί άμεσα. Έχει σίγουρα εκρηκτικότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Για καλό και για κακό, πάντως, έδωσε στη δημοσιότητα και το δικό του «πόθεν έσχες». Ώστε να μην υπάρχουν σκιές.

Το σπίτι στα ρεπορτάζ της τηλεόρασης

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024