Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για το έλλειμμα, η «εντολή» του Ecofin προς την Ελλάδα

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για το έλλειμμα, η «εντολή» του Ecofin προς την Ελλάδα

Λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα από φέτος για δημοσιονομική εξυγίανση, ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι μισθοί του Δημοσίου, το Ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας. «Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ» διαβεβαιώνει ο Γ.Παπαθανασίου, ούτε θα επιβληθούν νέοι φόροι. Στις 4 Απριλίου οι οριστικές αποφάσεις των Βρυξελλων.

30

Λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα από φέτος για δημοσιονομική εξυγίανση, ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα, που όπως τονίζουν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν η εισοδηματική πολιτική, το Ασφαλιστικό, το σύστημα Υγείας.

Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, ούτε θα επιβληθούν νέοι φόροι.

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα ΦΠΑ. Δεν μπορεί σε μια εποχή κρίσης να αυξάνεις τον ΦΠΑ, να στριμώχνεις την αγορά, να ρίχνεις σε ύφεση την οικονομία και να φέρνεις σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει τέτοιο μέτρο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ενδεικτικό, ωστόσο του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στα Συμβούλια των υπουργών και της γενικευμένης ανησυχίας που επικρατεί είναι η δήλωση του κ. Παπαθανασίου για την ελληνική οικονομία ότι «ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι για όλες τις οικονομίες της ζώνης του εύρώ».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας «το κεντρικό συμπέρασμα που προκύπτει (από Eurogroup και Ecofin) είναι ότι η κρίση συνεχίζεται και βαθαίνει. Οι προοπτικές έναρξης εξόδου από αυτή μετατίθενται τώρα για το 2010. Η ανάκαμψη θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Οι κίνδυνοι αυξήθηκαν σε σύγκριση με τις οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν στις 19 Ιανουαρίου του 2009. Η Κομισιόν θα συντάξει και θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις για την εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προσεχή Μάιο. Οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη γίνονται πραγματικότητα. Πρόκειται για μια βαθιά ύφεση».

Σε ότι αφορά τη μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των συνολικότερων συζητήσεων για την εισοδηματική πολιτική που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του μηνός.

Ερωτηθείς αν επίκειται υιοθέτηση φορολογικών μέτρων, ο υπουργός οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι κακώς έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται σχετίζεται με τη φορολογία. Σημείωσε ότι μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα κάθε μέρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα πρέπει να έχουν στόχο την περικοπή των δαπανών και τη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, ο Γ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι στις 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο άτυπο Ecofin στην Πράγα στις 4 Απριλίου.

Ακόμη, αναφερόμενος στις συζητήσεις και συμπεράσματα του Εcofin, τόνισε ότι λόγω της χαμηλής ροής των πιστώσεων και των δυσμενών όρων δανεισμού κρίνεται ευρύτερα απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές καθώς και η χάραξη από όλα τα κράτη μέλη μιας στρατηγικής που θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε χαμηλά επίπεδα.

Η γενικότερη τάση που διαμορφώνεται, συμπλήρωσε ο Γ. Παπαθανασίου, είναι ότι ακόμα και για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα θα πρέπει να επανέλθουν σε δημοσιονομική σταθεροποίηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ακόμη, ότι η κάθε χώρα θα καταβάλει τις δικές της προσπάθειες, αλλά και σε συντονισμό με τις άλλες χώρες για την έξοδο από την κρίση. Σε γενικές γραμμές ανέφερε ότι χώρες όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο που εμφανίζουν ακόμα δημοσιονομικά πλεονάσματα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, όπως άλλωστε και χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, παρά την επιδείνωση που εμφανίζουν στα δημόσια οικονομικά τους.

Από την άλλη μεριά, σημείωσε ότι η επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά υπάρχει το 2009 σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία και ότι όπως είναι γνωστό χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία εμφανίζουν ήδη υπερβολικά ελλείμματα. Ως θετικό σημάδι ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο υπουργός οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του σημερινού Ecofin προετοιμάστηκε η επόμενη σύνοδος κορυφής καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή θέση ενόψει της ομάδας των 20 σημαντικότερων οικονομιών της Γης που θα πραγματοποιηθεί όπως είναι γνωστό στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και της εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και οργανισμών. Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί πιο έντονα από την οικονομική κρίση, ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ecofin συμφώνησε ότι η κάθε χώρα θα κρίνεται ξεχωριστά για το αν θα της δοθεί οικονομική υποστήριξη, χωρίς να αλλάζουν ή να παραβιάζονται οι υφιστάμενοι κανόνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024