Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα συμφωνία με τον ΟΕΚ για τα στεγαστικά δάνεια επιδιώκουν οι τράπεζες

Νέα συμφωνία με τον ΟΕΚ για τα στεγαστικά δάνεια επιδιώκουν οι τράπεζες

Νέα συμφωνία με τον ΟΕΚ για τους όρους και τα επιτόκια των επιδοτούμενων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στεγαστικών δανείων επιδιώκουν οι τράπεζες, έπειτα από την άρνηση τους να συνεχίζουν να χορηγούν δάνεια με βάση το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

27

Νέα συμφωνία με τον ΟΕΚ για τους όρους και τα επιτόκια των επιδοτούμενων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στεγαστικών δανείων επιδιώκουν οι τράπεζες, έπειτα από την άρνηση τους να συνεχίζουν να χορηγούν δάνεια με βάση το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι κάλυψε το ποσό του 1 δισ. ευρώ που είχε δεσμεύσει για λογαριασμό του Οργανισμού και πως σταματά τις χορηγήσεις δανείων στους δικαιούχους του ΟΕΚ.

ΗΕΤΕ έχει χορηγήσει το 40% των συγκεκριμένων δανείων.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, άλλες έξι τράπεζες είχαν ανακοινώσει ότι σταματούν τις χορηγήσεις των χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων.

Ένας από τους βασικότερους λόγους αντίδρασης των τραπεζών είναι ότιστο πλαίσιο τηςσυμφωνίας με τον ΟΕΚ είχαν δεσμευθεί να παρέχουν δάνεια με βάση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά (το Euribor 3μήνου ξεπέρασε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ) είχε ως αποτέλεσμα να δανείζονται οι ίδιες οι τράπεζεςμε υψηλότερο επιτόκιο απ ότι δανείζουν τους πελάτες τους.

Την Πέμπτη, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι με σύμβαση που υπογράφηκε στις 4/10/2005 ανέλαβε την δέσμευση να χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο που βασίζεται στο επιτόκιο της ΕΚΤ.

Παράλληλα με την γνωστοποίηση στον ΟΕΚ της διάθεσης του ποσού και της κάλυψης της συμβατικής της υποχρέωσης, η ΕΤΕ ζήτησε την υπογραφή νέας σύμβασης «που να αντανακλά τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την ραγδαία μεταβολή των συνθηκών στις αγορές χρήματος».

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει η ΕΤΕ, η τράπεζα βρίσκεται σε επαφή με τη διοίκηση του ΟΕΚ για την υπογραφή νέας σύμβασης.

ΓΣΕΕ: Προκλητική απόφαση

Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, την Πέμπτη, είπε ότι καταδικάζει «απερίφραστα την προκλητική και κοινωνικά απαράδεκτη απόφαση των 7 τραπεζών να σταματήσουν τη χορήγηση στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ, με επίκληση τεχνικά ζητήματα προκειμένου να επανατιμολογήσουν [να αυξήσουν] τα επιτόκια για αυτά τα δάνεια, φορτώνοντας με νέες επιβαρύνσεις τους φτωχούς δανειολήπτες».

«Η κυβέρνηση ως σχολιαστής των αποφάσεων των τραπεζιτών όχι μόνο δεν τους απέτρεψε αλλά εξακολουθεί να παζαρεύει στο παρασκήνιο τη χαριστική, αδιαφανή και χωρίς εγγυήσεις για τους Έλληνες φορολογούμενους χρηματοδότηση τους, καταγγέλει η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία κάλεσετον υπουργό Οικονομίας και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να απαιτήσουν την πλήρη και αναλυτική παρουσίαση των ισολογισμών όλων των τραπεζών και των ομίλων τους, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες την κεφαλαιακή επάρκεια και την πραγματική οικονομική κατάσταση της κάθε τράπεζας και προπαντός πριν από κάθε οικονομική κρατική βοήθεια.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να επιβάλει όχι μόνο την απρόσκοπτη συνέχιση (με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις) αλλά και την μείωση των επιτοκίων των δανείων της Εργατικής Κατοικίας για την ενίσχυση των εργαζόμενων και της ελληνικής οικονομίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024