Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να συνδεθεί με την «πραγματική οικονομία» η στήριξη των τραπεζών ζητεί η αγορά

Να συνδεθεί με την «πραγματική οικονομία» η στήριξη των τραπεζών ζητεί η αγορά

Το ζήτημα της υποχρέωσης σύνδεσης της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος με την διευκόλυνση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, θέτει σε ανακοίνωση του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, στο πλαίσιο των αιτημάτων της αγοράς για μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

27

Το ζήτημα της υποχρέωσης σύνδεσης της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος με την διευκόλυνση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, θέτει σε ανακοίνωση του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, στο πλαίσιο των αιτημάτων της αγοράς για μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα, ζητεί την εγγύηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατ αναλογία με την εγγύηση των καταθέσεων των φυσικών προσώπων και θεωρεί επιτακτική ανάγκη την άμεση υλοποίηση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων εταιρειών μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕ) με απλές διαδικασίες αλλά και εξασφάλιση πιστώσεων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, «κατ αναλογία της αριθμητικής δυναμικότητάς τους στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα».

Εξάλλου, προτείνει στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου στήριξης των τραπεζών και των παρεχόμενων εγγυήσεων του Δημοσίου ένα μέρος των κεφαλαίων να κατευθύνεται αποκλειστικά προς δανειοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της απόφασης ΝΕ197/1978, με συμμετοχή των επιμελητηρίων στις διαδικασίες.

Τέλος, το ΒΕΑ επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ελληνική οικονομία θα είναι αναπόφευκτες και πολυδιάστατες, με κύρια πληττόμενες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους αλλά και να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές λειτουργίες τους.

Πλήττεται η ψυχολογία των καταναλωτών

Η ψυχολογία των καταναλωτών έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αν και η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει, προς το παρόν, την κατάσταση με σχετική ψυχραιμία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος, τα στελέχη της Εθνικής , της Eurobank, της Πειραιώς, της Alpha , της Aspis και της Marfin Egnatia επισήμαναν ότι, στην παρούσα φάση, η εγχώρια τραπεζική αγορά βρίσκεται σε καλό σημείο, καθώς «οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν την επεκτατική τους πολιτική στον τομέα των καταθέσεων».

Διαβεβαίωσαν, επίσης, ότι «οι τραπεζικές συναλλαγές συνεχίζουν να γίνονται κανονικά, με αυστηρότερα, όμως, κριτήρια χρηματοδότησης και ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, λόγω αύξησης του κόστους χρήματος, η οποία δεν μετακυλιέται εξ ολοκλήρου στους πελάτες».

Κατά την εκτίμηση της διοίκησης του ΕΣΘ, «η ελληνική αγορά, αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής, με ψυχραιμία την κρίση και οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στις διατραπεζικές τους συναλλαγές».

Πάντως, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ανέφεραν ότι ο ψυχολογικός παράγοντας έχει ήδη επηρεάσει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, ενώ και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ευχή, η κρατική στήριξη στην τραπεζική αγορά να έχει άμεσα θετικές επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024