Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τους όρους στήριξης των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τους όρους στήριξης των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ

Έντονη πολιτική κόντρα προκαλούν οι όροι του σχεδίου στήριξης των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκε «παρασκηνιακά» και «υπέκυψε» στις απαιτήσεις των τραπεζών.

27

Έντονη πολιτική κόντρα προκαλούν οι όροι του σχεδίου στήριξης των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκε «παρασκηνιακά» και «υπέκυψε» στις απαιτήσεις των τραπεζών.

Η πολιτκή εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι το Σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας της oικονομίας είναι «επιεικώς απαράδεκτο, πρόχειρο, προϊόν συμβιβασμών και εξυπηρετήσεων».

Η κ. Κατσέλη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά δίνει με «αδιαφανή» τρόπο μια «λευκή επιταγή» στις διοικήσεις των τραπεζών, να την διαχειριστούν κατά το δοκούν, με την ευλογία του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει για το νομοσχέδιο ότι:

«1) Όλοι οι κρίσιμοι όροι και κυρίως οι προμήθειες να καθορίζονται με αδιαφάνεια σε διμερείς συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και υπουργού Εθνικής Οικονομίας.»

»2) Η στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να γίνεται χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο εκ μέρους του Δημοσίου στις αποφάσεις πολιτικής και κυρίως χωρίς τη συμμετοχή των σημερινών μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάθε τράπεζας, δηλαδή χωρίς να βάζουν οι σημερινοί μέτοχοι το χέρι στην τσέπη.»

»3) Δίνεται πλήρης ευχέρεια στις τράπεζες να ξεφορτώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τις όποιες προβληματικές απαιτήσεις έχουν προς οφειλέτες τους μέσω άϋλης ανταλλαγής τους με ομόλογα, μεταφέροντας στον Έλληνα φορολογούμενο τις επισφάλειές τους. Η πρακτική αυτή της ανταλλαγής τίτλων μπορεί μάλιστα να φθάσει το ποσό των 23 δισ. ευρώ μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και κυρίως με προμήθειες που ορίζονται, όχι βάσει της αγοράς, αλλά κατά την κρίση της Τράπεζας της Ελλάδας.»

»4) Το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει τίποτα που να εγγυάται τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και, τη σύνδεση της ρευστότητας, με την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως έκαναν τόσες άλλες χώρες.»

Διευκρινίσεις Αλογοσκούφη

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των τραπεζών στις διατάξεις του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, αποτελεί ενεργοποίηση του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου.

Το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου προβλέπει ρητά τη συμμετοχή εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας, με δικαίωμα αρνησικυρίας σε θέματα διανομής κερδών και παροχών προς τα στελέχη των τραπεζών.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στις τράπεζες που θα ενταχθούν στο σχέδιο για την ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας, θα λάβουν γραπτώς σαφείς εντολές, ώστε οι αποδοχές στελεχών των τραπεζών να μην ξεπερνούν τις αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διάρκεια συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Επίσης, αναφέρεται ότι το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας προβλέπει ρητά ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα αποκτήσουν οι τράπεζες μέσω των τίτλων του Δημοσίου, θα διοχετευθεί αποκλειστικά για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια με ανταγωνιστικούς όρους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024