Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οξύνεται η αντιπαράθεση για τα νέα φορολογικά μέτρα εκτός και εντός Βουλής

Οξύνεται η αντιπαράθεση για τα νέα φορολογικά μέτρα εκτός και εντός Βουλής

Συνδικάτα, Αντιπολίτευση και ΟΚΕ οξύνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της κυβέρνησης για τα νέα φορολογικά μέτρα, ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε την Τρίτη και στη Βουλή. Μιλούν για μέτρα που «στρέφονται επί δικαίων και αδίκων», για να καλύψουν τη μαύρη τρύπα στα έσοδα, ενώ προειδοποιούν για «νέα αδιέξοδα και λουκέτα χιλιάδων επιχειρήσεων».

93

Συνδικάτα, Αντιπολίτευση και ΟΚΕ οξύνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της κυβέρνησης για τα νέα φορολογικά μέτρα, που πλήττουν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ξεκίνησε την Τρίτη και στη Βουλή.

Μιλούν για μέτρα που «στρέφονται επί δικαίων και αδίκων» και τα οποία επέβαλλε όχι η διεθνής κρίση, αλλά η «δημοσιονομική κατάρρευση», ενώ προειδοποιούν για «νέα αδιέξοδα και λουκέτα χιλιάδων επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος επεσήμανε για τα νέα φορολογικά μέτρα ότι «στρέφονται επί δικαίων και αδίκων και επιχειρούν να μας βάλουν να συγκρουστούμε με μικροβιοτέχνες, με μικροεμπόρους», ενώ προέβλεψε ότι θα έρθει φορο-καταιγίδα έμμεσων φόρων που θα πλήξει τη λαϊκή κατανάλωση.

Ακόμη, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός των νοικοκυριών που βρίσκεται στο όριο της φτώχειας υπερβαίνει το 6%, οι τιμές αυξάνονται δυσανάλογα με το κόστος εργασίας και ότι στην Ελλάδα υπολείπονται 7% οι μισθοί, σε σχέση με την παραγωγικότητα της εργασίας, ποσοστό που όπως διευκρίνισε «είναι κέρδος για τις επιχειρήσεις».

Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «το πρώτο πράγμα που έκανε το 2004 ήταν να μειώσει τη φορολογία στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και να χάσει έσοδα πάνω απο 1 δισ. ευρώ» και υποστήριξε ότι «η ΝΔ ουσιαστικά στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις παρά τα λαϊκά στρώματα».

Σε νέα αδιέξοδα και κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων οδηγούν σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ), Χρήστο Πολυζωγόπουλο τα νέα φορολογικά μέτρα.

«Θα έχουμε σοβαρότερα προβλήματα στα επόμενα χρόνια με τη θέσπιση των νέων φορολογικών μέτρων», εκτίμησε ο κ. Πολυζωγόπουλος στο περιθώριο ημερίδας στη Θεσσαλονίκη για την ακρίβεια και το δανεισμό των νοικοκυριών.

«Τα φορολογικά μέτρα επιβαρύνουν τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Αυτούς δηλαδή που βογκούν και οι επιχειρήσεις τους δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα», υπογράμμισε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Να επανεξετάσει τα μέτρα καλεί τον υπουργό Οικονομίας η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Όπως επισημαίνει «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση άσκησης οικονομικής πολιτικής σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία. Τυχόν πρόσθετα φορολογικά βάρη πρέπει να αναζητηθούν προς τους έχοντες και όχι προς τους οικονομικά ασθενέστερους μικρομεσαίους επιτηδευματίες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ Γ.Κασιμάτης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να μελετήσει τα στοιχεία που το ίδιο το υπουργείο παρέχει, πριν προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που στρεβλώνουν το σκοπό για τον οποίο εισάγονται κι αυτό διότι «με βάση το άρθρο 14 της εισηγητικής έκθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΟ διαπιστώνεται ότι, εν αντιθέσει με όσα έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα από επίσημες κυβερνητικές πηγές, ο φόρος που εισπράχθηκε από τους επιτηδευματίες το παρελθόν έτος είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 1748,11 ευρώ ανά επιτηδευματία-φυσικό πρόσωπο, έναντι 961,54 για κάθε μισθωτό, πράγμα που σημαίνει ότι αναγόμενο στην φορολογική κλίμακα το δηλωθέν εισόδημα των επιτηδευματιών είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 25.000 ευρώ».

Αντίθετα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Πελοπίδας Καλλίρης, υποστήριξε ότι τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. «Επιτέλους πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης των τεκμηρίων διαβίωσης, αφού, όπως επεσήμανε «δεν μπορεί κάποιος μισθωτός να δηλώνει περίπου 15.000 ευρώ μέσο όρο και ένας επιχειρηματίας να δηλώνει σταθερά 7-8.000 ετησίως και να λαμβάνει και το επίδομα θέρμανσης».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ο εισηγητής ΚΤΕ Οικονομίας Δημ.Κουσελάς και ο εισηγητής του νομοσχεδίου Στ.Κουτμερίδης, επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου, ότι τα μέτρα είναι εισπρακτικά, κοινωνικά άδικα και αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας.

Η κυρία Κατσέλη επισήμανε ότι τα μέτρα, δεν είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση-, αλλά αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κατάρρευσης και λαμβάνονται για να καλύψουν τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, ο οποίος στο πρώτο εξάμηνο του 2008 βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, οι δημόσιες δαπάνες έχουν ξεφύγει και το έλλειμμα φτάνοντας ήδη τα 8,6 δις ευρώ στο α εξάμηνο «μας οδηγεί ευθέως σε δημοσιονομική επιτήρηση».

Επίσης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά η κυβέρνηση φορολογεί εισοδήματα που βρίσκονται ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας» και επισήμαναν ότι «επιτίθεται σε πάνω από 1.100.000 φορολογούμενων επιβάλλοντας κεφαλικό φόρο».

Σχετικά με τα μέτρα του νομοσχεδίου που αφορούν το Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές η Λ.Κατσέλη επισήμανε ότι πλήττουν περισσότερο τον Έλληνα μικροεπενδυτή παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα για φυγή κεφαλαίων.

Ακόμη η κυρία Κατσέλη ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για:

  • ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα.
  • επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους επαγγελματίες και επιτηδευματίες
  • εισαγωγή αποτελεσματικού δειγματοληπτικού ελέγχου με διασταύρωση όλων των πληροφοριών για τις συναλλαγές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων κεντρικά με βάση την εφαρμογή συστήματος μοριοδότησης, για να εντοπίζονται οι ομάδες ή επιχειρήσεις που έχουν τάση προς τη φοροδιαφυγή.
  • φορολόγηση των εσόδων από μερίσματα στην κλίμακα εισοδήματος φυσικών προσώπων και για φορολόγηση των αδιανέμητων κερδών με χαμηλό συντελεστή ως κίνητρο για την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης.
  • φορολόγηση της υπεραξίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών και παράλληλη κατάργηση του υπάρχοντος φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024