Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σφοδρές αντιδράσεις από συνδικάτα και αντιπολίτευση για την «υπέρβαση» του 48ωρου

Σφοδρές αντιδράσεις από συνδικάτα και αντιπολίτευση για την «υπέρβαση» του 48ωρου

Σφοδρές αντιδράσεις από συνδικάτα και αντιπολίτευση προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση του 48ωρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Μιλούν για επαίσχυντη απόφαση και εργασιακό μεσσαίωνα και βάλλουν κατά της κυβέρνησης για την αδικαιολόγηση στάση «αποχής-αποδοχής» που κράτησε.

27

Τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ για την επέκταση του ανώτατου ορίου εργασίας έως και τις 65 ώρες την εβδομάδα.

Για «αντεργατική και επαίσχυντη» απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, καθώς «αποφασίζεται προκλητικά η αύξηση -αντί της μείωσης- του χρόνου εργασίας» και στρέφει τα «βέλη» της κατά της στάσης που κράτησε η κυβέρνηση.

«Δυστυχώς, η μέχρι χθες άρνηση της χώρας μας αυτή τη φορά έγινε αδικαιολόγητη αποχή – αποδοχή!» επισημαίνει και καλεί την κυβέρνηση «να επανακαθορίσει την στάση της και να αρνηθεί ξεκάθαρα αυτή την εξέλιξη και τον εργασιακό μεσαίωνα των εργαζομένων».

Η ΓΣΕΕ απευθύνεται προς όλα τα πολιτικά κόμματα και τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ζητώντας τους όχι μόνο να καταψηφίσουν αυτή την «επαίσχυντη απόφαση», αλλά και να κινητοποιηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την απόκρουση και απόρριψη αυτής της «ακραίας νεοφιλελεύθερης» πρότασης.

«Πρόκληση» για τους εργαζόμενους αλλά και «για το όποιο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχει απομείνει» αποτελεί η απόφαση της ΕΕ για επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως τις 65 ώρες, τονίζει η ΑΔΕΔΥ και καταλογίζει ευθύνες και στην κυβέρνηση.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του 48ωρου που ισχύει σήμερα ως ανώτερος χρόνος απασχόλησης και τη μετατροπή του σε 65ωρο, επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει ότι ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και με την απόφαση των «27» να ορίσουν ανενεργό τη χρονική περίοδο εφημερίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι «ανάλογες ευθύνες έχει και η ελληνική κυβέρνηση που με τη στάση της διευκόλυνε στη λήψη των παραπάνω αποφάσεων και την επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στο μεσαίωνα». Σε μια περίοδο που προωθείται για υλοποίηση η νέα συντηρητική συνταγματική συνθήκη και μάλιστα μακριά από τους εργαζόμενους, η νέα οδηγία έρχεται για να συμπληρώσει μια νεοφιλελεύθερη και μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων και των λαών οικοδόμηση της Ευρώπης, εκτιμά η ΑΔΕΔΥ. «Οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα αγωνιστούμε ενάντια στις παραπάνω επιλογές και για μια Ευρώπη που δεν θα οικοδομείται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, αλλά με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων και των λαών» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

«Η αποχή της Ελλάδας από τη διαδικασία υιοθέτησης της Κοινοτικής Οδηγίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης δεν έχει απολύτως κανένα αντίκρισμα και είναι απλώς στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών» δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Με τη στάση της, η κυβέρνηση βάζει πλάτη στην υιοθέτηση μιας Κοινοτικής Οδηγίας, που ανοίγει το δρόμο για εργάσιμη εβδομάδα 65 ωρών και, μακροπρόθεσμα, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια προσπάθεια να αυξηθεί μονομερώς η ευελιξία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφόσον τελικά υιοθετηθεί» πρόσθεσε η κα Χριστοφιλοπούλου.

«Θα θυμάστε ότι έλεγαν εδώ και χρόνια για 36 ώρες και 37 ώρες δουλειάς. Και τώρα πάμε στα 65 κι αν το ερμηνεύσουν τις 13 επί 7 πάμε και στα 75» δήλωσε στον Alpha Radio η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Είμαι βέβαιη ότι θα υπάρξει αντίδραση. Δε νομίζω ότι οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν», πρόσθεσε.

«Αυτό δεν ήταν άγνωστο για μας. Ψηνόταν εδώ και χρόνια και βρήκαν τον τρόπο να το περάσουν. Έναν τρόπο που ανεβαίνουν οι ώρες εργασίας και θα πέσουν κατακόρυφα οι αποδοχές, χωρίζοντας το χρόνο σε ενεργό και μη ενεργό… Θα είσαι σε ένα είδος επιφυλακής για δουλειά, αλλά δεν θα θεωρείται δουλειά», παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα.

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, αμέσως μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «θέλουμε να καυτηριάσουμε την ουσιαστική συναίνεση, τελικά, της κυβέρνησης, στην προσπάθεια να πληγεί ένα από τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, που είναι το 8ωρο, με την ουσιαστική αποδοχή της απόφασης που πήρε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, να γίνει 65ωρο την εβδομάδα. Εμείς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,αλλά και η Ευρωπαϊκή Αριστερά μέσα στις κοινωνίες, θα αγωνιστούμε για να μην περάσει αυτό το μέτρο».

«Το Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ πήρε μια απόφαση που δεν θα τολμούσε να πάρει καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση «που μας γυρίζει σχεδόν έναν αιώνα πίσω, στην εποχή όπου, στα τέλη του 19ου αιώνα αρχές του 20ου, δεν υπήρχε θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας και οι εργαζόμενοι δούλευαν 10, 11, 12 ώρες την ημέρα».

Δήλωσε επίσης, ότι η εξέλιξη δεν αιφνιδίασε το κόμμα του, επειδή, όπως τόνισε, «είχε προαναγγελθεί στην περίφημη στρατηγική της Λισαβόνας, ένα σχέδιο στο οποίο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ορκίζονται». Είναι όμως ένα σχέδιο, πρόσθεσε, το οποίο «πρέπει κάπου να σταματήσει, διότι, αν δεν σταματήσει, αυτές οι αποφάσεις δεν θα έχουν τελειωμό».

«Ο σκανδαλώδης και απαράδεκτος συμβιβασμός του Συμβουλίου γυρίζει το ρόλοι 90 χρόνια πίσω, στον εργασιακό Μεσαίωνα, πριν ακόμα και από τη σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του 1919 που όρισε ως μέγιστο χρόνο εργασίας το 48ωρο!» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δ.Παπαδημούλης. «Νομιμοποιεί τις συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα της flexicurity, καθιερώνοντας το ελαστικό 65ωρο. Απαξιώνει τα συνδικάτα, καταργεί την ασπίδα των συλλογικών διαπραγματεύσεων» σημείωσε.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Η Ελλάδα δεν συζητάει ούτε αύξηση των ωρών εργασίας ούτε μείωση της προστασίας των εργαζομένων, δήλωσε η υπουργός Aπασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Η κ. Πετραλιά διευκρινίζει ότι η Ελλάδα διαφώνησε με τη θέση της προεδρίας και αντιτάχθηκε στις θέσεις που ακούστηκαν στο συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης. Επίσης, διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε ψηφοφορία και ότι η χώρα μας, μαζί με άλλες
τέσσερις χώρες-μέλη (Ισπανία, Κύπρο, Βέλγιο Ουγγαρία) δημιούργησε ομάδα, η οποία εξέφρασε με κοινή δήλωση την πλήρη διαφωνία της.

Η κ. Πετραλιά κάνει λόγο για μάχη με στόχο καμία ευρωπαϊκή χώρα να μην έχει το δικαίωμα να υπερβεί τις 48 ώρες εργασίας και να φθάσει στην οροφή των 60 ή των 65 ωρών. Η υπουργός Απασχόλησης δηλώνει ότι τα επόμενα βήματα θα είναι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στη θωράκιση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνει ότι η κ. Πετραλιά, κατά την τοποθέτησή της, κάλεσε το Συμβούλιο Απασχόλησης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Τονίζοντας το κίνδυνο από το φαινόμενο της φτώχειας και της ανασφάλειας στον κόσμο της εργασίας η υπουργός επισήμανε ότι το σχέδιο Οδηγίας για το χρόνο
εργασίας έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών.

Καταθέτοντας τις ελληνικές προτάσεις, η κ. Πετραλιά ζήτησε να τηρηθεί με ευλάβεια ο κανόνας του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 48 ωρών και να διατηρηθούν οι προστατευτικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες συμβάσεις διάρκειας 4 μηνών. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα ουδέποτε έκανε χρήση της ρήτρα εξαίρεσης (opt out) που προβλέπεται από την υπάρχουσα Οδηγία και ούτε πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Επιπροσθέτως ζήτησε να υπάρξει ρητά η καταληκτική ημερομηνία για την τελική κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος είπε ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πέντε χωρών που δεν δέχονται αλλαγές, ενώ σε ερώτηση αν θα αρνηθούμε την ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας, απάντησε: «Δεν δεχόμαστε αυτή τη θέση. Διαφωνούμε. Δεν υπάρχει απόφαση που θα μετατραπεί σε Οδηγία».

Ερωτηθείς αν καταψηφίσαμε, είπε ότι αυτό δεν έγινε γιατί υπήρξε η πληροφορία ότι ίσως να ήταν λιγότερες οι χώρες που θα ήταν πρόθυμες να καταψηφίσουν. «Θα μεσολαβήσει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει την πολιτική της», συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024