Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε συμφωνίες κυρίων για μειώσεις τιμών προσβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης

Σε συμφωνίες κυρίων για μειώσεις τιμών προσβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης

Nέες ανακοινώσεις για μειώσεις τιμών από μεγάλες βιομηχανίες αναμένονται τη Δευτέρα, καθώς λήγει η «προθεσμία» του ΥΠΑΝ. Ο Χρ.Φώλιας θα συναντηθεί με εκπροσώπους σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών γάλακτος. «Όποιος δεν συμμορφώνεται θα κατεβάζει ρολά» προειδοποιεί ο Π.Ψωμιάδης.

30

Nέες ανακοινώσεις για μειώσεις τιμών από μεγάλες βιομηχανίες αναμένονται τη Δευτέρα, καθώς λήγει η προθεσμία του υπουργείου Ανάπτυξης στο σχετικό αίτημα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας θα συναντηθεί με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των βιομηχανιών γάλακτος.

Ήδη, το μεσημέρι η εταιρίας Δωδώνη γνωστοποίησε ότι προχωρεί σε μείωση κατά 4% στις τιμές χονδρικής στο φρέσκο γάλα Δωδώνη, από την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περάσει στο σύνολό της στις τελικές λιανικές τιμές, ενώ δεν πρόκειται να επηρεάσει τις τιμές παραγωγού.

Πάντως, όπως σημειώνουν Τα Νέα της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο να μην περιμένει «μεγάλη συμμετοχή» στην πολιτική των συμφωνιών κυρίων, ρίχνοντας τις ευθύνες για την ακρίβεια στις βιομηχανίες και στους προμηθευτές.

Τις δηλώσεις αυτές έκαναν οι εκπρόσωποι επτά μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ το περασμένο Σάββατο μετά τη συνάντηση που είχαν με τον νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα. Στη συνάντηση αυτή τούς ζητήθηκε να συγκρατήσουν τις τιμές, κάτι για το οποίο όμως δεν δεσμεύτηκαν.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σε σύσκεψη – παρέμβαση στο θέμα της ακρίβειας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου έστειλε σαφές μήνυμα στα σούπερ μάρκετ της συμπρωτεύουσας. «Στις τρεις παραβάσεις θα κατεβάζουμε πλέον τα ρολά, κατ’ εφαρμογή του νόμου 1401/83», είπε ο νομάρχης.

Παραλήπτες του μηνύματος οι εκπρόσωποι 8 μεγάλων αλυσίδων τροφίμων (σούπερ μάρκετ), ορισμένοι από τους οποίους συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας και υποσχέθηκαν συνεργασία, ενώ άλλοι δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τις αποφάσεις της Νομαρχίας στις διοικήσεις τους.

Ο κ. Ψωμιάδης ανακοίνωσε την εκ των ένδον ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού της Νομαρχίας, την εντατικοποίηση των ελέγχων, την επέκταση των ελέγχων στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν οι παραγωγοί να πουλάνε πιο ακριβά από τα σούπερ μάρκετ».

Όπως είπε, τον συντονισμό της μεγάλης αυτής προσπάθειας που σχετίζεται με την καταπολέμηση της ακρίβειας, αναλαμβάνει ο αντινομάρχης Γ. Τσαμασλής.

«Ο Καραμανλής παρέλαβε μια γάγγραινα στο θέμα των ελέγχων και της ακρίβειας των τιμών» τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απαιτείται διάθεση συνεργασίας απ όλους και καταναλωτική συνείδηση», είπε, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Σαρκοζί ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 2% και την προσθήκη αυτού του ποσοστού σε άλλα προϊόντα.

«Επί των ημερών μας δεκαπλασιάσαμε τους ελέγχους και τα πρόστιμα. Κάποιοι ενοχλούνται από τους ελέγχους, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στις αποφάσεις μας. Φτάνει πια η ασυδοσία! Δεν είμαστε εδώ για να καταστρέφουμε επιχειρήσεις και να αφήνουμε εργαζόμενους στο δρόμο. Γι αυτό και μέχρι σήμερα επιβάλλαμε πρόστιμα προκειμένου να συνετιστούν οι παραβάτες. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχει και η μεγάλη μάζα των πολιτών που παίρνουν 600 ευρώ και αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε όλοι μας» τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

Μειώσεις τιμών… για τα μάτια του κόσμου

Σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις τιμών που ανακοινώνονται δεν φαίνεται να ανακουφίζουν σημαντικά την τσέπη των καταναλωτών. Χαρακτηριστικοί είναι οι πίνακες που παραθέτει η ίδια εφημερίδα.

Η τιμή στο ράφι για μακαρόνια 500 γρ. στο διάστημα 2006- 2008 αυξήθηκε κατά 43,1% ή κατά 25 λεπτά (από 0,58 ευρώ σε 0,83 ευρώ) και τώρα μειώνεται μόνο κατά 8% ή 7 λεπτά σε συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε μειώσεις τιμών και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσπρια (φασόλια 500 γρ.) ανατιμήθηκαν κατά 33% ή 41 λεπτά τη διετία (από 1,25 ευρώ σε 1,66) ενώ τώρα η τιμή τους μειώνεται μόνο 8%, δηλαδή 13 λεπτά.

Όσο για το φρέσκο γάλα, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 13,6% στο ίδιο διάστημα (από 1,25 ευρώ σε 1,42 ευρώ), σήμερα γίνεται φθηνότερο μόνο κατά 5% ή 7 λεπτά.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην αγορά για εκατοντάδες άλλα προϊόντα τα οποία έχουν ανατιμηθεί από το 2006 έως σήμερα σε ποσοστά έως 60%.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν θεωρεί προσχηματικές τις μειώσεις τις οποίες κάποιες εταιρίες ανακοίνωσαν σε κάποια από τα προϊόντα τους, ανέφερε πως σε μια ελεύθερη αγορά, σε μια ελεύθερη κοινωνία, υπάρχουν κανόνες, οι δε ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να είναι πανταχού παρόντες, ώστε να αποτρέπουν φαινόμενα κερδοσκοπίας. «Η προσπάθεια του υπουργείου είναι στην κατεύθυνση συγκράτησης ή μείωσης των τιμών, σε ένα διεθνές περιβάλλον που ανάλογα κινείται», τόνισε.

«Μετά από την γενική λαϊκή κατακραυγή, οι εταιρείες που πραγματοποίησαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με την ανοχή της κυβέρνησης, αυξήσεις που έφθασαν μέχρι το 40 %, εξαγγέλλουν τώρα, μερικές από αυτές, μείωση στις τιμές από 3% έως 10%.Δεν εξήγησαν όμως γιατί αύξησαν τις τιμές τους περισσότερο, έως και 357%, σε σχέση με τις αυξήσεις που έγιναν στις άλλες χώρες της Ευρώπης, κάνοντας την Ελλάδα να κερδίσει το EURO της ακρίβειας.Είναι μια κοροϊδία προς τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, που είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στις χώρες της Ε.Ε. και ταυτόχρονα πληρώνει τις ακριβότερες τιμές σε όλα τα αναγκαία είδη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024