Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο 3,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο

Στο 3,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 3,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, έναντι 3,3% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων παραμένουν υψηλές.

27

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 3,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων παραμένουν υψηλές.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δεν περιλαμβάνουν μηνιαία στοιχεία ή λεπτομέρειες. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,5%, οριακά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 3,6%, στο οποίο είχε βρεθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 3,3%.

Σήμερα, Παρασκευή, ανακοινώθηκε επίσης ότι η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 7,1% τον Απρίλιο και στην ΕΕ στο 6,7%.

«Επιτυχημένη η πολιτική της ΕΚΤ»

Δέκα χρόνια επιτυχημένης πολιτικής στη συγκράτηση των τιμών παρουσιάζει, σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ, η οποία την 1η Ιουνίου κλείνει δέκα έτη λειτουργίας από την ίδρυσή της, αν και τώρα καλείται να περάσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της εν μέσω κλιμακούμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Εβδομήντα οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters επιδοκίμασαν στην πλειονότητά τους την πορεία της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης μέσα από μία σειρά κρίσεων σε επίπεδο τιμών από την ίδρυσή της τον Ιούνιο του 1998, αν και προειδοποίησαν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, βαθμολόγησαν με 8 στα 10 την ΕΚΤ για την προσπάθειά της να επιτύχει σταθερότητα των τιμών, ενώ μόνο 7 έδωσαν βαθμό ίσο ή χαμηλότερο του πέντε.

Τους πληθωριστικούς κινδύνους αντανακλούν και τα νέα στοιχεία για την προσφορά χρήματος στην ευρωζώνη, η οποία αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Απρίλιο, αν και ο εταιρικός δανεισμός υποχώρησε για πρώτη φορά στο τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3 αυξήθηκε 10,6% συγκριτικά με το 10,1% του Μαρτίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτες «μπηχτές» του Μπράουν για τον Παναθηναϊκό: «Είναι δειλοί, ασχολούνται μόνο με τους διαιτητές…»

Ο Λορέντζο Μπράουν δεν κρατήθηκε και άφησε αιχμές για τον Παναθηναϊκό και όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024