Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό σε ΟΛΠ και ΟΛΘ βλέπει ο Γ.Βουλγαράκης

Μεγάλο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό σε ΟΛΠ και ΟΛΘ βλέπει ο Γ.Βουλγαράκης

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ και ΟΛΘ, είπε ο Γ.Βουλγάράκης, ο οποίος τη Δευτέρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις. Η παραχώρηση μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των λιμανιών, λέει η Κομισιόν. Όχι στην εκποίηση και στην «άλωση του Πειραιά», λέει η Αντιπολίτευση.

27

Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή είχε το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη διαδικασία σχετικά με το διαγωνισμό για τα λιμάνια, σημειώνοντας ότι προχωρεί κανονικά και υπογραμίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους οίκους και τους παγκόσμιους διαχειριστές.

Ο υπουργός είπε ότι ο νόμος ο οποίος «διασφαλίζει πλήρως» τα δικαιώματα των εργαζομένων, έχει περάσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ανέφερε ακόμη ότι με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται, «βρισκόμαστε εντός των στόχων και των πλαισίων που είχαν τεθεί από την αρχή» και συνεπώς μπορεί να αναπτυχθεί το σχέδιο, με βάση το δεδομένο ότι αυτές οι διακηρύξεις και οι παραχωρήσεις προχωρούν πολύ καλά.

Κομισιόν: Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα

Η παραχώρηση τμήματος των εμπορικών δραστηριοτήτων των λιμένων σε τρίτους παρόχους υπηρεσιών μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα συνολικά, αφού μειώνει τους φραγμούς εισόδου και τονώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των λιμένων, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Ζακ Μπαρό σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαργαρίτη Σχοινά.

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος αναφέρει ότι η διεξαγωγή διαγωνισμών παραχώρησης εμπορικών δραστηριοτήτων λιμένων σε τρίτους αποτελεί συνηθισμένη πρακτική που έχει ακολουθήσει η πλειονότητα των σημαντικότερων ηπειρωτικών λιμανιών της ΕΕ σε πόλεις όπως είναι η Βαρκελώνη, το Αμστερνταμ, η Αμβέρσα, το Ρότερνταμ, η Βρέμη, η Χάβρη, το Αλχεθίρας και το Σίνες.

Το παραπάνω επιτυχημένο μοντέλο παραχώρησης -η διαδικασία και οι όροι της οποίας ελέγχονται αυτοδικαίως από την Επιτροπή- έχει σημαντική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα των λιμένων συνολικά.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα στην οποία παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν αγγίζουν το ποσό του 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου 20 ετών.

Ο κ. Σχοινάς δήλωσε σχετικά πως «αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά μόνο κέρδος μπορούν να έχουν ακολουθώντας το δοκιμασμένο και επιτυχημένο μοντέλο παραχώρησης εμπορικών δραστηριοτήτων σε τρίτους, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν υιοθετήσει οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτουν λιμενικές εγκαταστάσεις».

»Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές της κυβέρνησης για τα λιμάνια βρίσκονται στο σωστό δρόμο» προσέθεσε.

Να γίνει δημοψήφισμα στον Πειραιά

«Ο κ. Γ.Βουλγαράκης προφανώς παραπλανά τον ελληνικό λαό και προσβάλλει τη νοημοσύνη του όταν επιχαίρει πανευτυχής για το μεγάλο ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών και των παγκόσμιων διαχειριστών να βάλουν στο χέρι τα στρατηγικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης» δήλωσαν σχετικά οι βουλευτές Α και Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδ.Δρίτσας και Παν. Λαφαζάνης.

«Διότι αυτό το ενδιαφέρον το μόνο που εκφράζει είναι την απληστία και τη βουλιμία των πολυεθνικών συμφερόντων να καρπωθούν, σε βάρος του ελληνικού λαού, τα μεγάλα κέρδη και τις ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες και προοπτικές των λιμανιών μας και αποδεικνύει την τεράστια σημασία που αυτά έχουν. Ως βουλευτές του Πειραιά γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι σύσσωμοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς του Πειραιά, αλλά και το σύνολο σχεδόν των μεγάλων μαζικών φορέων της πόλης, από το Εργατικό Κέντρο ως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, έχουν ταχθεί σθεναρά κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά. Η κυβέρνηση δεν έχει επομένως κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε μια εκποίηση τέτοιας στρατηγικής σημασίας» προσέθεσαν.

«Γι αυτό διεκδικούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σχετικά με την πώληση ή όχι του λιμανιού, ανάμεσα στους πολίτες του Πειραιά για ένα τόσο μείζον θέμα που αφορά την ίδια την πόλη και το μέλλον της. Και τότε θα δούμε που θα πάνε οι εύκολοι πανηγυρισμοί του κ. Γ.Βουλγαράκη για τους μεγάλους οίκους και τους παγκόσμιους διαχειριστές που θέλουν να αλώσουν τον Πειραιά» κατέληξαν οι κ.κ Δρίτσας και Λαφαζάνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024