Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ακρίβεια καλπάζει λεηλατώντας τα λαϊκά εισοδήματα, κατά την Αντιπολίτευση

Η ακρίβεια καλπάζει λεηλατώντας τα λαϊκά εισοδήματα, κατά την Αντιπολίτευση

Η ανακοίνωση υψηλού πληθωρισμού προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αντιπολίτευσης, που επιτίθεται στην κυβέρνηση για «παράδοση» της αγοράς στα καρτέλ, παντελή αδυναμία ελέγχου των τιμών και λεηλασία των λαικών εισοδημάτων. Ακόμη εκφράζουν φόβους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

93

Η ανακοίνωση της ΕΣΥΕ ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (3,9%) προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αντιπολίτευσης που επιτίθεται στην κυβέρνηση για «παράδοση» της αγοράς στα καρτέλ και στους κερδοσκόπους, παντελή αδυναμία ελέγχου των τιμών και λεηλασία των λαικών εισοδημάτων.

Ακόμη εκφράζουν φόβους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, της οποίας η ανταγωνιστικότητα πάει -όπως λένε- από το κακό στο χειρότερο.

Για λειτουργία δύο πληθωρισμών κάνει λόγο ο Μιχ.Χρυσοχοϊδης του ΠΑΣΟΚ: το μέσο γενικό δείκτη τιμών, που αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή ευρωπαϊκή οικονομία, και τον πληθωρισμό των «φτωχών», -που αυξανόμενος τους δύο τελευταίους μήνες επικίνδυνα- αποδεικνύει τις ύπουλες εισοδηματικές ανισότητες, οι οποίες έχουν διεισδύσει στο κοινωνικό σύνολο, μέσω των τιμών μιας καρτελοποιημένης και ανεξέλεγκτης αγοράς.

Την εκτίναξη του τιμαρίθμου και την αναμενόμενη επιδείνωσή του μέσα στο 2008, ο Παν.Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδει όχι βέβαια στους μισθούς, αλλά στη διεθνή και εγχώρια κερδοσκοπία, οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα.

«Για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός απαιτούνται, αντιθέτως, δραστικά μέτρα ελέγχου των αγορών και περιορισμού της υπερκεδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» τονίζει ο κ. Λαφαζάνης.

Η εικόνα είναι μαγική, λέει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ. «Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, παρατηρούμε ότι πίσω από την σταθερότητα του 2,9%, ξεπροβάλει το πραγματικό πρόσωπο της ακρίβειας. Μέσα σε δώδεκα μήνες, οι τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και, συγκεκριμένα, οι τιμές σε ενέργεια, καύσιμα, δημητριακά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων» επισημαίνει ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Μιχ.Χρυσοχοΐδης, «η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 26,7% και της βενζίνης κατά 15,3%, προσθέτοντας 1,08% στο συνολικό ύψος του πληθωρισμού. Τα δημητριακά και κτηνοτροφικά προϊόντα προσέθεσαν με τη σειρά τους 0,75%, με ορισμένα βασικά αγαθά να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο: αλεύρι 21%, ψωμί 14,9%, ζυμαρικά 21,3%, νωπά πουλερικά 10,9%, τυριά σκληρά 12,9%, αυγά 14%, βούτυρο γάλακτος 26,7%, όσπρια 10,4%. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε και αυτή κατά 7,2% , προσθέτοντας 0,12% στο συνολικό ύψος του πληθωρισμού και έπεται συνέχεια για το 2008, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αυξήσεις συνολικού ύψους 15%-20% για οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές».

«Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση αδυνατεί πλήρως να ελέγξει την ακρίβεια. Πρόκειται για ένα ζήτημα, πάνω στο οποίο η ΝΔ κερδοσκόπησε εκλογικά, όσο ήταν αντιπολίτευση, για το οποίο όμως, αδρανεί προκλητικά ως κυβέρνηση. Η ΝΔ, επί τέσσερα χρόνια, δεν έχει να επιδείξει κανένα απολύτως επίτευγμα στον συγκεκριμένο τομέα. Άφησε τα πάντα στο αόρατο χέρι της αγοράς. Δηλαδή, στην τύχη τους. Επέτρεψε στις εγχώριες επιχειρηματικές παρέες, με τη φιλελεύθερη αφέλειά της, αν όχι και την σκόπιμη ανοχή της, να κάνουν πάρτυ κερδών» τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Το ΠΑΣΟΚ, δεν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όμως, ιδιαίτερα η πορεία του πληθωρισμού τους τελευταίους δύο μήνες του 2007 και η εκτόξευσή του σχεδόν στο 4% προκαλεί τεράστια ανησυχία για την περαιτέρω διάβρωση των εισοδημάτων των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μακροπρόθεσμα, κλονίζονται οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παν. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του περασμένου Δεκέμβρη δείχνουν ότι ο επίσημος (και εικονικός) τιμάριθμος τρέχει, εκτός ελέγχου, με ρυθμό 3,9% ετησίως, ενώ η πραγματική ακρίβεια καλπάζει στις αγορές, λεηλατώντας τα λαϊκά εισοδήματα, με την κυβέρνηση στο ρόλο του θεατή και του τροχονόμου των ανατιμήσεων».

«Η επιλογή του κ. Αλογοσκούφη να αξιοποιήσει την έκρηξη του πληθωρισμού για να επιβάλλει σκληρή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις το 2008, προκειμένου να αποφευχθεί, υποτίθεται, ένας φαύλος κύκλος πληθωριστικών πιέσεων, δεν αντιπροσωπεύει τίποτε άλλο από μια κυνική ταξική-αντικοινωνική πολιτική» πρόσθεσε ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024