Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιφνιδιαστικά επαναφέρει ο Τ.Αθανασόπουλος το μνημόνιο συνεργασίας με τη RWΕ

Αιφνιδιαστικά επαναφέρει ο Τ.Αθανασόπουλος το μνημόνιο συνεργασίας με τη RWΕ

Επαναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ το «μνημόνιο συνεργασίας» με τον ενεργειακό κολοσσό RWΕ, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Oι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά θα υπογραφεί μόνον εφόσον εγκριθεί από το ΔΣ, τονίζει η ΔΕΗ. Για «κρυφή ατζέντα» μιλά η Αντιπολίτευση.

27

Αιφνιδιαστικά επαναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος το αμφιλεγόμενο «μνημόνιο συνεργασίας» με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWΕ, το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης.

Όπως διευκρινίζει η διοίκηση της ΔΕΗ σε ανακοίνωση της προς το ΧΑ , την οποία εξέδωσε την Τρίτη, με αφορμή αναφορές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο θέμα, «οι εμπιστευτικές συζητήσεις για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρίας RWE και της ΔΕΗ συνεχίζονται».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εταιρία, το μνημόνιο συνεργασίας θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου της ΔΕΗ την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.

Το μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί μόνον εφόσον εγκριθεί από τα ΔΣ των δύο μερών, τονίζει η ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το παράρτημα του μνημονίου αφορά στην κατασκευή μιας λιθανθρακικής μονάδας 1.600 ΜW ή δύο μονάδων 800 ΜW.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί από εταιρεία, της οποίας το 51% και το μάνατζμεντ θα έχει η RWΕ, ενώ η ΔΕΗ θα κρατήσει το 49%. Η τοποθεσία κατασκευής διερευνάται μεταξύ Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Βόλου.

Σε κάποιες από αυτές τις περιοχές η ΔΕΗ διαθέτει οργανωμένες ιδιόκτητες περιοχές με Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και μεγάλης έκτασης οικόπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση του εργοστασίου.

Συνεπώς, οι Γερμανοί θα «παραλάβουν» από τη ΔΕΗ έτοιμο βιομηχανικό χώρο για την κατασκευή μιας μεγάλης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας, έχοντας εκ των προτέρων και δωρεάν επιλύσει το πρόβλημα των χωροθετήσεων, των απαλλοτριώσεων και των περιβαλλοντικών όρων.

Κύκλοι των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωναν το βράδυ της Δευτέρας άγνοια για τις προθέσεις του κ. Αθανασόπουλου, ενώ προσέθεταν ότι το μνημόνιό τους έχει απλώς κοινοποιηθεί, χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ή περαιτέρω πληροφόρηση για τις διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι ετοιμάζεται εντός των ημερών να ενεργοποιήσει το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ, παρά την αρνητική γνωμοδότηση για λόγους ανταγωνισμού, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Την τελική απόφαση στο θέμα θα λάβει το υπουργείο Οικονομίας.

«Για κρυφή ατζέντα», μιλά η Αντιπολίτευση

O υπεύθυνος τους Τομέα Αναπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζητεί από την κυβένρηση να απαντήσει γιατί η ΔΕΗ επιδιώκει συνεργασία αποκλειστικά με συγκεκριμένη εταιρία, γιατί δεν προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, γιατί η Διοίκηση της επιχείρησης επαναφέρει το ζήτημα της συνεργασίας αυτής τώρα και γιατί προωθείται μια συνεργασία που αντιβαίνει και αναιρεί τους στόχους του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, που η ίδια κυβέρνηση εισηγήθηκε και υιοθέτησε πριν λίγους μόλις μήνες.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επιτρέψει στη ΝΔ να αφήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη ΔΕΗ έρμαιο στις ορέξεις αδιαφανών και ύποπτων συμφερόντων. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Παν.Λαφαζάνης δήλωσε «η ΔΕΗ, παρά τις περί του αντιθέτου γραπτές διαβεβαιώσεις του Προέδρου της κ. Τ.Αθανασόπουλου, σε ερώτησή μου στη Βουλή, προχωρά ολοταχώς στην κατασκευή δύο νέων λιθανθρακικών μονάδων με την RWE, στις οποίες η ΔΕΗ θα συμμετέχει με το 49%, ενώ η γερμανική πολυεθνική με 51%».

«Η κυβέρνηση, καλυπτόμενη πίσω από τις πλάτες της ΔΕΗ, ακολουθεί ένα καταστροφικό δρόμο στο χώρο της ενέργειας, με την παράδοσή του στα ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που τα τιμολόγια εκτινάσσονται σε όλο και μεγαλύτερα ύψη, λεηλατώντας τα λαϊκά νοικοκυριά. Μια κυβέρνηση που πωλεί την Ελλάδα και φορτώνει με όλο και μεγαλύτερα βάρη τον ελληνικό λαό, σπέρνει ανέμους και θα θερίσει κοινωνικές θύελλες», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024