Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φοροεπιδρομή «βλέπει» η ΓΣΕΕ - Αυθαίρετα τα συμπεράσματα απαντά η κυβέρνηση

Φοροεπιδρομή «βλέπει» η ΓΣΕΕ – Αυθαίρετα τα συμπεράσματα απαντά η κυβέρνηση

«Πρόκειται κυριολεκτικά για φοροεπιδρομή», λέει η ΓΣΕΕ «απορρίπτοντας» τον προϋπολογισμό του 2008. Μιλά για δραματική μείωση των κοινωνικών παροχών, δημιουργία εξοντωτικών συνθηκών και καλεί σε αγώνες. Στηρίζεστε σε αυθαίρετα συμπεράσματα, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις, απαντά η κυβέρνηση.

93

«Πρόκειται κυριολεκτικά για φοροεπιδρομή», λέει η ΓΣΕΕ εκφράζοντας την έντονη αντίρρησή της στον προϋπολογισμό του 2008.

Από τις ελάχιστες φορές από το 1974 και μετά, που υπήρξε τέτοια θεαματική αύξηση εσόδων από φόρους που αντλούνται από μισθωτούς και συνταξιούχους, λέει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία και προσθέτει ότι ταυτόχρονα παρατηρείται δραματική μείωση όλων των μεγεθών που αφορούν δικαιώματα εργαζομένων, δημιουργώντας εξοντωτικές συνθήκες.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο αυτός του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, τονίζει η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Στηρίζεστε σε αυθαίρετα συμπεράσματα και δημιουργείτε ψευδείς εντυπώσεις, απαντά εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση διά στόματος Θ.Ρουσόπουλου.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται περί φορολογικής επιδρομής έκανε λόγο για ισχυρισμούς που δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις, γιατί στηρίζονται σε αυθαίρετα συμπεράσματα, και τόνισε πως η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά κύριο λόγο θα προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Ακολουθώντας δε τη «γραμμή Αλογοσκούφη» για ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού ανέφερε πως «από 1/1/2008 αυξάνεται το αφορολόγητο από 11.000 σε 12.000 ευρώ, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, καταργούνται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών, καταργούνται οι φόροι στην αγορά πρώτης κατοικίας, αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ από 280 στα 330 ευρώ, αυξάνεται το ΕΚΑΣ κατά 18% και φτάνει τα 230 ευρώ, αυξάνεται το επίδομα ανεργίας κατά 10% και φτάνει τα 404 ευρώ, χορηγείται το πολυτεκνικό επίδομα στους τρίτεκνους και καταργείται το χαρτόσημο στα ενοίκια».

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως όλα μα όλα τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν δικαιώματα εργαζόμενων μισθωτών και συνταξιούχων, είναι δραματικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας εξοντωτικές συνθήκες. Απεναντίας είναι σημαντικά αυξημένα τα έσοδα και οι φόροι που σε συντριπτικό ποσοστό αντλούνται από τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Από τις ελάχιστες φορές από το 1974 και μετά που υπήρξε τέτοια θεαματική αύξηση εσόδων από τους φόρους (άμεσους και έμμεσους) κατά 12% !! και κατά 6.2 ΔΙΣ. Πρόκειται κυριολεκτικά για φοροεπιδρομή», τονίζει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία και εξηγεί οτι «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Ταυτόχρονα, τονίζει η ΓΣΕΕ, αποκαλύπτεται η αναξιοπιστία λόγων και έργων της κυβέρνησης.

Στην προσπάθεια υπεράσπισης του προϋπολογισμού 2008 και κατ επέκταση της κυβέρνησης ο κ. Ρουσόπουλος είπε οτι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, αλλά μέσε σε τριάμιση χρονια δεν μπορεί να κάνει και θαύματα.

«Για το νοικοκύρεμα που είχαμε δεσμευτεί το 2004 η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να αποδώσει. Είναι στην πράξη απόδειξη ότι τέτοιες ενέργειες που γίνονται με σοβαρότητα θα αποδώσουν υπέρ του πολίτη», τόνισε και ανέφερε πως το ίδιο θα γίνει και με το Ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά τα 3.300.000 πολίτες που δεν φορολογούνται και άρα ζουν με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, είπε πως τα φέρνουν βόλτα με μεγάλη δυσκολία και πρόσθεσε πως «αν ζητάτε από μία κυβέρνηση σε τριάμισι χρόνια να κάνει θαύματα, δεν γίνεται και όποιος το υπόσχεται λέει ψέματα. Εμείς υποσχεθήκαμε νοικοκύρεμα της οικονομίας και το κάνουμε πράξη».

Διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε δημοσιογράφος ότι ενισχύονται οι έχοντες και οι κατέχοντες, ενώ για τις δαπάνες για την Παιδεία είπε πως σε απόλυτους αριθμούς έχουν αυξηθεί.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως για το 2008 προβλέπεται αύξηση των δαπανών για την Παιδεία μεγαλύτερη των 6 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 6,5% σε σχέση με πέρσι. Είπε πως είναι αλήθεια ότι είχε γίνει λόγος για 5% του ΑΕΠ, αλλά σημείωσε πως το ΑΕΠ αυξήθηκε και άρα το ποσοστό μικραίνει.

Πρόσθεσε πως την πενταετία 2004-2008 οι συνολικές δαπάνες για την Παιδεία είναι 2 δισ. 433 εκατ. ευρώ και την πενταετία 1999-2003 ήταν 1 δισ. 631 εκατ. ευρώ. «Αυτό δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Παιδεία», συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος, τονίζοντας πως έχει σημασία να δει κανείς τους απόλυτους αριθμούς.

*Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός όχι μόνο δεν θα είναι ισοσκελισμένος, όπως έλεγε η κυβέρνηση, αλλά το έλλειμμά του θα ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνείαστην επιβολή πρόσθετων φόρων ύψους 6 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024