Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανατροπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων συνιστούν οι προτάσεις Αναλυτή, λέει η ΑΔΕΔΥ

Ανατροπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων συνιστούν οι προτάσεις Αναλυτή, λέει η ΑΔΕΔΥ

Πολιτική ανατροπής όσων ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έχουν διασωθεί, συνιστούν οι προτάσεις της Επιτροπής Αναλυτή για το Ασφαλιστικό, επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ και τονίζει ότι θα αντιδράσει έντονα αν εφαρμοστούν από την κυβέρνηση.

27

Πολιτική ανατροπής όσων ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έχουν διασωθεί, συνιστούν οι προτάσεις της Επιτροπής Αναλυτή για το Ασφαλιστικό, επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ και τονίζει ότι θα αντιδράσει έντονα αν εφαρμοστούν από την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη, τονίζεται ότι η επιμήκυνση του εργάσιμου βίου παρουσιάζεται τώρα προαιρετική ενώ αργότερα θα γίνει υποχρεωτική και ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα οδηγήσει σε μία ελάχιστη εθνική σύνταξη για όλους.

«Ο στόχος της νέας νεοφιλελεύθερης επίθεσης είναι προφανής: απελευθέρωση δημόσιων, κοινωνικών πόρων υπέρ της αγοράς, των συμφερόντων και των κερδών της» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ και συνεχίζει:

«Το συνδικαλιστικό κίνημα άμεσα, δυναμικά και ενωτικά θα απαντήσει στην απόπειρα προώθησης τέτοιων σχεδίων και στη βάση αυτή δεν αποδέχεται κανένα διάλογο, στη διεκδίκηση επαναφοράς των δικαιωμάτων που έχουν ήδη καταργηθεί, στη διεκδίκηση της αναγκαίας δημόσιας επένδυσης και χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με εγγύηση των δικαιωμάτων και των νεοεισερχόμενων.»

Τη ριζική αντίθεσή της στις κυοφορούμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό εξέφρασε χθες, Δευτέρα, και η ΓΣΕΕ λέγοντας ότι «οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και των γνωστών σοφών λαγών προετοιμάζουν το έδαφος για βίαιες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, που φέρνουν στο φως την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης».

«Κρύβουν επιμελώς τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος (που είναι οι πόροι και η χρηματοδότησή του) και επίμονα και μανιωδώς προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τα όρια ηλικίας (που είναι από τα υψηλότερα) και τις συντάξεις (που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη)» τόνισε.

Κωδικοποιώντας τις προτάσεις της Επιτροπής Αναλυτή:

1) Προτείνεται η σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μάλλον στα 67 έτη.

2) Περιορίζονται δραστικά οι πρόωρες συντάξεις, μέτρο από το οποίο θα θιγούν κυρίως οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά.

3) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με κίνδυνο η σύνταξη να μειωθεί έως και 20%.

4) Ενοποίηση Ταμείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενοποίηση δεν είναι πανάκεια, όπως χαρακτηριστικά συνέβη στον ΟΑΕΕ, όπου η συγχώνευση των ταμείων (ΤΣΑ, ΤΕΒΕ και ΤΑΕ) έγινε χωρίς να καλυφθούν τα ελλείμματα. Αποτέλεσμα: ο ΟΑΕΕ πωλεί μετοχές για να καταφέρει να δώσει συντάξεις.

Βενιζέλος: Αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες

«Προκλητικό» χαρακτήρισε την ρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το Ασφαλιστικό.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, «ο μετεκλογικός χειρισμός του Ασφαλιστικού από την κυβέρνηση είναι ο προκλητικότερος δυνατός».

«Οι συνεχείς κινδυνολογίες και απειλές προκαλούν αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες, προκαλούν κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης και αυτό λειτουργεί εις βάρος και των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων» είπε.

Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι το Κίνημα «δεν θα αφήσει να ψηφιστούν νόμοι που θα θίγουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να προσφέρουν μακροπρόθεσμη λύση στο ασφαλιστικό σύστημα».

Αναφέρει επίσης ότι «εάν η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε θετικό να συνεισφέρει,εάν η κυβέρνηση αρκείται στο να τρομάζει την κοινωνία, τότε ας εγκαταλείψει αυτήν την προσπάθεια και ας υιοθετήσει το πλαίσιο που έχουμε παρουσιάσει εδώ και ενάμισι χρόνο στη Βουλή».νται κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά την ηλικία σύνταξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024