Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κυβέρνηση καλεί τους εργοδότες σε διάλογο μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων

Η κυβέρνηση καλεί τους εργοδότες σε διάλογο μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων

Η κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είπε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης στους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, επιχειρώντας να αποτρέψει τον κίνδυνο -παρατεταμένης- διατάραξης της εργασιακής ειρήνης. Τι θα γίνει στο Ασφαλιστικό...

27

Η κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε την Τετάρτη ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης στους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, επιχειρώντας να αποτρέψει τον κίνδυνο -παρατεταμένης- διατάραξης της εργασιακής ειρήνης.

Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ως προς το ζήτημα των μισθολογικών αυξήσεων σημείωσε ότι το αποτέλεσμα δεν καθορίζεται μόνο από τις προτάσεις του ΣΕΒ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια.

Ως προς τις τράπεζες, επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πολιτικής έκκλησης προς τους τραπεζίτες.

Για το θέμα της επιστράτευσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «εφάρμοσε την ισχύουσα νομοθεσία», αλλά δεν θεωρεί την μέθοδο αυτή ως μέθοδο διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε λογο για ανάγκη γόνιμου διαλόγου και σύνθεσης απόψεων για το καλό τόσο της κοινωνίας, όσο της οικονομίας και της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης. «Η κυβέρνηση πάντα τόνιζε τη μεγάλη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων» είπε χαρακτηριστικά.

Ανοίγει το Ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα καθορίσει τις διαδικασίες συζήτησης και διαλόγου για το Ασφαλιστικό στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία.

Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε επίσης ότι οι αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης που θα δημιουργούν νέες σταθερές και πλαίσιο για ένα σύστημα βιώσιμο είναι «δουλειά της επόμενης κυβέρνησης», αν και σημείωσε ότι θα παραγγελθούν σύντομα αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία που παρουσιάζουν προβλήματα.

Διάλογος με προσδοκίες για αποτελέσματα, χρειάζεται πεδίο συνεννόησης, απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, θέτοντας τρεις βασικές προϋποθέσεις που αν δεν ξεπεραστούν αποτελούν για τα συνδικάτα ανυπέρβλητα εμπόδια:

* Το πρώτο σημείο είναι η αμφισβήτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων τόσο σε επίπεδο κλαδικών συμβάσεων όσο και στο επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η κυβέρνηση, είπε ο κ .Πολυζωγόπουλος, οφείλει με σαφήνεια να τοποθετηθεί και να πάρει πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει το πλαίσιο του διαλόγου για τις συμβάσεις.

* Το δεύτερο σημείο είναι οι διαδικασίες πολιτικής επιστράτευσης. Δεν μπορεί να υπάρξει, επισήμανε, οποιοσδήποτε διάλογος με την δαμόκλεια σπάθη της επιστράτευσης πάνω από τα κεφάλια των συνδικάτων και κάλεσε την κυβέρνηση να άρει αμέσως το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.

* Το τρίτο σημείο είναι το ζήτημα των αυξήσεων στο ιδιωτικό τομέα αλλά και της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, σημείωσε, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους εργοδότες δεν αποτελούν βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της πάνω σε αυτά τα τρία σημεία αιχμής, υπενθυμίζοντας το μήνυμα της τετράωρης στάσης εργασίας χθες Τρίτη αλλά και την 24ωρη απεργία στις 15 Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει καινούργιες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό που «θα είναι εγκλήματα σε βάρος του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων» και κάλεσε τους εργαζομένους να δώσουν την απάντησή τους στην πανελλαδική απεργία της 15ης Μαρτίου.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει διάλογο για το ασφαλιστικό, όχι για να βρει τους αναγκαίους πρόσθετους πόρους για τη βελτίωση των συντάξεων και των παροχών υγείας, αλλά για να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας για δήθεν κατάρρευσή του, ώστε να δρομολογήσει ευκολότερα τις προαποφασισμένες επιλογές της για αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων και για να κατεδαφίσει την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση», δήλωσε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης.

«Ο διάλογος αυτός είναι προσχηματικός και ως ΣΥΝ δεν μας αφορά. Την απάντηση θα τη δώσουμε στην κυβέρνηση στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους, όπως κάναμε με το νομοσχέδιο Γιαννίτση το 2001, με τα γνωστά αποτελέσματα για την τότε κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Στρατούλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024