Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας λένε οι τραπεζίτες στην ΟΤΟΕ

«Όχι» στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας λένε οι τραπεζίτες στην ΟΤΟΕ

Επιστολή στην ΟΤΟΕ με την οποία αρνούνται να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας απέστειλαν οι τραπεζίτες, προτείνοντας η σύμβαση να υπογράφεται μεταξύ διοίκησης και σωματείου εργαζομένων. Σε απεργίες προσανατολίζονται οι τραπεζοϋπάλληλοι. Αντίδραση ΓΣΕΕ.

27

Επιστολή στην ΟΤΟΕ με την οποία αρνούνται να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας απέστειλαν οι τραπεζίτες, προτείνοντας η σύμβαση να υπογράφεται σε συνεννόηση της διοίκησης με το εκάστοτε σωματείο των εργαζομένων.

Πρόκειται για μία εξέλιξη «βόμβα» στις εργασιακές σχέσεις, καθώς οι τραπεζίτες ουσιαστικά ζητούν να καταργηθούν οι κλαδικές συμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι η κάθε τράπεζα αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό, έχει ξεχωριστές «ιδιομορφίες» και φυσικά οικονομικές δυνατότητες.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που οι τράπεζες ζητούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις. Εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημα των τραπεζών, τότε σύντομα θα υπογράφονται και ατομικές συμβάσεις, δηλαδή με άλλα λόγια ενδέχεται να καταργηθεί και ο εισαγωγικός (κατώτερος) μισθός.

Οι διοικήσεις των τραπεζών προχωρούν ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, εκτιμώντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων είναι διχασμένο (όπως φάνηκε στην υπόθεση της λειτουργίας της Eurobank στο Mall) και ανήμπορο να υπερασπιστεί τα κεκτημένα του, έπειτα μάλιστα και από το νόμο για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

Αντίδραση ΟΤΟΕ

Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ κάνουν λόγο για «πλήρη ανατροπή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και για αντισυνταγματική εξέλιξη» και ανακοίνωσαν ότι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωσή της αποκαλύπτει ότι δέχθηκε έξι πανομοιότυπες επιστολές από τις Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, και κάνει λόγο για «επικίνδυνη, αυθαίρετη, αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά των τραπεζών», για πρακτική που έχει ως στόχο «τη συμπίεση της αμοιβής και των όρων εργασίας που αυτές, εν είδει καρτέλ, θέλουν μονομερώς να επιβάλουν στους εργαζομενους».

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θεωρεί αυτονόητο πως «αν οι τράπεζες επιμείνουν και η κυβέρνηση δεν παρέμβει άμεσα και δραστικά για την άρση αυτής της αυθαίρετης και παράνομης συμπεριφοράς, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θα αντιταχθεί στην αδιανόητη πρόκληση».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για το ζήτημα και αφήνεται να εννοηθεί ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα αντιδράσουν με κινητοποιήσεις.

Η άποψη των τραπεζών

Οι τραπεζίτες, στις επιστολές τους, παρατηρούν ότι στην υπόθεση δεν εμπλέκεται η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και κάνουν λόγο για ξεπερασμένη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων, καθώς πλέον στην πλειοψηφία τους οι τράπεζες δεν ελέγχονται από το Δημόσιο, αντίθετα συμμετέχουν σε αυτές σε σημαντικό ποσοστό ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Ακόμη, επισημαίνεται ότι τα επιχειρησιακά σχέδια και οι χώρες εγκατάστασης κάθε τράπεζας διαφέρουν σημαντικά, με αποτέλεσμα ο ορισμός κοινού εκπροσώπου να μην ευνοείται πια.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Αράπογλου αναφέρει: «Οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορεί να δώσουν καλύτερες λύσεις με τις απευθείας διαπραγματεύσεις εργοδότη και εργαζόμενου και με την άμεση γνώση των συγκεκριμένων συνθηκών των προβλημάτων της κάθε τράπεζας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος επισημαίνει ότι τα θέματα τα οποία θέτει η ΟΤΟΕ προς διαπραγμάτευση, απέχουν πολύ από τα μείζονος σημασίας θέματα τα οποία απασχολούν την Eurobank, ενώ ορισμένα από τα αιτήματα της ΟΤΟΕ κρίνονται ανεδαφικά. «Ενδεικτικά και μόνο επισημαίνω την υπερβολική αύξηση των αποδοχών άνω του 10%, που θα οδηγήσει σε υπέρμετρη επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας και τη μείωση των ορίων εργασίας σε 35 ώρες εβδομαδιαίως, από 37 που ισχύει σήμερα» αναφέρει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Ματζούνης υπογραμμίζει: «Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα εργασιακά και κοινωνικά θέματα του τραπεζικού κλάδου, περιλαμβανομένων των μισθολογικών, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν αντικείμενο κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω επιχειρησιακών συμφωνιών με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κάθε τράπεζας χωριστά».

Αντίδραση ΓΣΕΕ, ΠΑΣΟΚ

Την πλήρη υποστήριξή της στην ΟΤΟΕ εξέφρασαν η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα Αττικής. Οι συνδικαλιστές καλούν τις τράπεζες να εγκαταλείψουν αμέσως κάθε σκέψη ή απόφαση άρνησης για διαπραγμάτευση κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, αντιδρώντας στις εξελίξεις, έκανε λόγο για αμφισβήτηση του θεσμού των κλαδικών συμβάσεων και «αποτέλεσμα του "μεταρρυθμιστικού οίστρου" της κυβέρνησης Καραμανλή».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτό δεν αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά τον ιδιωτικό τομέα και είναι το επόμενο βήμα μετά την αμφισβήτηση του θεσμού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί και να εφαρμόσει το Σύνταγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και να διαφυλάξει την ισορροπία μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων, που η κυβέρνηση συστηματικά υπονομεύει υπέρ της εργοδοτικής πλευράς» επισήμανε.

Το τραπεζικό αίτημα εναρμονίζεται με τα αιτήματα των βιομηχανών για «εξαιρέσεις» από τις συλλογικές συμβάσεις σε νομούς με υψηλή ανεργία ή σε επιχειρήσεις με δύο συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις.

Ο ΣΕΒ ζητεί μεταξύ άλλων την εφαρμογή του -ανενεργού- θεσμού των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Δηλαδή, σε αυτούς τους νομούς της χώρας δεν θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και οι συμφωνημένες αυξήσεις στους μισθούς, δεν θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία και δεν θα ισχύουν ούτε οι τυχόν περιορισμοί στις απολύσεις και μετακινήσεις του προσωπικού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024