Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ και οι έμμεσοι φόροι σε τσιγάρα και ποτά

Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ και οι έμμεσοι φόροι σε τσιγάρα και ποτά

Το πρώτο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πακέτο πρόσθετων φορολογικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2006, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γ.Αλογοσκούφης. Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ σε 9% και 19%.

27

Το πρώτο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πακέτο πρόσθετων φορολογικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2006, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.

Η «παράλυση» των ελεγκτικών μηχανισμών και η έξαρση της φοροδιαφυγής (κυρίως στα καύσιμα και τα τσιγάρα) προκάλεσαν τη δραματική υστέρηση των δημοσίων εσόδων, γεγονός που οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην υιοθέτηση δέσμης έκτακτων μέτρων για τη συγκράτηση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «εθνική πρόκληση» τη μείωση του ελλείμματος, αποδίδοντας τις ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό στις προηγούμενες κυβερνήσεις, την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αποτυχία της οικονομικής πολιτικής» και εγκατάλειψη της πολιτικής της «ήπιας προσαρμογής».

Όπως είπε ο υπουργός, η μείωση του ελλείμματος θα στηριχθεί στη μείωση των δημοσίων δαπανών («χωρίς να πειράξουμε τις κοινωνικές δαπάνες») και την αύξηση των εσόδων «με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τον πολίτη». Η μείωση του ελλείμματος σε απόλυτους αριθμούς πρέπει να ανέλθει σε 5 δισ. ευρώ τουλάχιστον (από 10,1 δισ. σε 5 δισ. στο τέλος του 2006).

Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε ουσιαστικά την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης), λέγοντας ότι σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα ανακοινώνει σταδιακά τα φορολογικά μέτρα (ενδεχομένως θα ανακοινωθεί νέο πακέτο το φθινόπωρο) προκειμένου να απορροφήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2006 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα επιβληθεί ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Σε ό,τι αφορά το «Ξυστό», ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει την έκδοση και τη διάθεση του ή θα προκηρύξει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεσή του.

Συγκεκριμένα, τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Απριλίου είναι:

* Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 8% σε 9% και από 18% σε 19% αντίστοιχα. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό κατά 1% τουλάχιστον. Για τα τρόφιμα ειδικότερα ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 9% από 8% προηγουμένως και από 4% στο 4,5%. Οι συντελεστές για τις περιοχές (νησιά) που αντιστοιχεί μειωμένος ΦΠΑ (13%) παραμένουν ως έχουν.

* Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά. Στα αλκοολούχα ποτά (τα λεγόμενα «σκληρά») ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 20%. Η αύξηση της επιβάρυνσης περιορίζεται στο μισό για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και για τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται στα Δωδεκάνησα. Η επιβάρυνση αφορά μόνο στα εμφιαλωμένα προϊόντα. Η σημερινή επιβάρυνση ΕΦΚ για μία φιάλη αλκοολικού τίτλου 40% vol είναι 254 ευρώ.

* Επιβολή ελάχιστου φόρου στα τσιγάρα. Προβλέπεται η επιβολή ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με ποσοστό 65% επί του ΕΦΚ της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμής. Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚ δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50,45 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα. Η λεγόμενη πλέον Ζητούμενη Κατηγορία Τιμών είναι 2,70 ευρώ ανά πακέτο, δηλαδή 135 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και ο ειδικός φόρος είναι 77,625 ευρώ, άρα το 65% του ελάχιστου ΕΦΚ είναι 50,46 ευρώ.

Έτσι, η τιμή των φθηνών πακέτων θα αυξηθεί σε 1,40 – 1,50 ευρώ.

Δαπάνες

Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα για την οικονομία και τόνισε ότι στο μέτωπο των δαπανών στόχος είναι η μείωση τους την επόμενη διετία στο 49% του ΑΕΠ από 50,4%. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είπε, θα επιδιωχθεί με ισορροπημένο τρόπο, βάσει πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 3% με 4%.

Η συρρίκνωση της δημόσιας σπατάλης θα έρθει, σημείωσε, με τη δραστική μείωση των πρωτογενών δαπανών. Στόχος είναι να μειωθούν στο 26,1% το 2004, στο 24% το 2005 και στο 23,2% το 2006.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο μέτρων.

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης εξήγγειλε την καθιέρωση ανεξάρτητου σώματος δημοσιονομικών ελεγκτών που θα εξασφαλίζει τον περιορισμό της σπατάλης. Σχεδιάζεται επίσης για τις ΔΕΚΟ ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα συνδυάζει την πιστή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, τη συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική και τον έλεγχο των δανειακών αναγκών, καθώς και την έγκριση δανειοδότησης μόνο για επενδυτικούς σκοπούς και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Τέλος, ο υπουργός είπε εντός των επομένων τριών μηνών θα καταγραφούν όλες οι ειδικές παροχές των αξιωματούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με στόχο το σημαντικό περιορισμό τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024