Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μειώθηκαν ή αυξήθηκαν στα όρια του πληθωρισμού οι τιμές των προϊόντων, λέει ο Δ.Σιούφας

Μειώθηκαν ή αυξήθηκαν στα όρια του πληθωρισμού οι τιμές των προϊόντων, λέει ο Δ.Σιούφας

Οι τιμές στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες παρουσιάζουν μείωση ή αύξηση χαμηλότερη από τον πληθωρισμό, ο οποίος μετά το Μάρτιο του 2004 είναι ο χαμηλότερος της τετραετίας, δήλωσε ο υπ.Ανάπτυξης Δ.Σιούφας, επικρίνοντας όσους προαναγγέλλουν ανατιμήσεις.

53

Οι τιμές στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες παρουσιάζουν μείωση ή αύξηση χαμηλότερη από τον πληθωρισμό, ο οποίος μετά το Μάρτιο του 2004 είναι ο χαμηλότερος της τετραετίας, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, επικρίνοντας όσους προαναγγέλλουν ανατιμήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε: «Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η νέα κυβέρνηση ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Τονίζουμε όμως για μια ακόμη φορά ότι, ιδιαίτερα σε περιόδους, όπως αυτή των τελευταίων δώδεκα μηνών, κατά την οποία η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται από τα συνεχή ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και από το δημοσιονομικό χάος που κληρονομήσαμε, με τη συστηματική, από ορισμένες πλευρές, προαναγγελία ανατιμήσεων που θα γίνουν, ρίχνουμε νερό στο μύλο της ακρίβειας».

Ο κ. Σιούφας επανέλαβε ότι «ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε όλη την περίοδο μετά το Μάρτιο του 2004 διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας και μειώνεται η διαφορά του από τον αντίστοιχο πληθωρισμό στην ευρωζώνη».

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η διαπίστωση επιβεβαιώνεται από στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αφορούν τις μεταβολές τιμών 42 αγαθών και υπηρεσιών τον Φεβρουάριο του 2005, έναντι του αντίστοιχου μήνα το 2004.

Σύμφωνα με τον Δ.Σιούφα από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει:

1. Ο μέσος πληθωρισμός εξακολουθεί, μετά το Μάρτιο 2004, να είναι ο χαμηλότερος της τετραετίας.
2. Από τα 42 αγαθά και υπηρεσίες, τα 8 παρουσιάζουν το Φεβρουάριο του 2005 έναντι του Φεβρουαρίου 2004, αυξήσεις που είναι οι χαμηλότερες της τετραετίας.
3. Από τα 42 αγαθά και υπηρεσίες, 4, όπως ψάρια νωπά, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, πατάτες, τηλεφωνικές υπηρεσίες, παρουσιάζουν αρνητική μεταβολή (μείωση), έναντι 4 και πέρυσι, από τα οποία όμως τα δύο ήταν το πετρέλαιο θέρμανσης και η βενζίνη.
4. Από τα 42 αγαθά και υπηρεσίες, 13 παρουσιάζουν αυξήσεις που είναι χαμηλότερες από τον αντίστοιχο μέσο πληθωρισμό (3,0%).
5. Από τα 42 αυτά αγαθά και υπηρεσίες, 6 παρουσιάζουν αυξήσεις που είναι στα επίπεδα του αντίστοιχου μέσου πληθωρισμού (3,0%).

Έτσι, από το σύνολο των 42 αυτών αγαθών και υπηρεσιών, 27 αγαθά και υπηρεσίες παρουσιάζουν μείωση ή αυξήσεις που είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών και στα ίδια περίπου επίπεδα του μέσου πληθωρισμού, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, οι οποίες (με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης και τη βενζίνη για τους γνωστούς λόγους) κυμαίνονται μεταξύ 3,3% (φαγητό εκτός κατοικίας) και 12,2% (λοιπές δαπάνες αυτοκινήτων), τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιούφας οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις οφείλονται στη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με όλους τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι έδειξαν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, στην απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, τους συνεχείς ελέγχους και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «η πολιτεία και οι υπηρεσίες της είναι παρούσες για αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους, ενώ με την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και με σειρά άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών καταβάλλεται προσπάθεια για ομαλή λειτουργία της αγοράς, λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού και προστασία του καταναλωτή».

«Η επιτυχία αυτή δεν μας εφησυχάζει. Δέσμευσή μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ομαλή λειτουργία της αγοράς με μέτρα και πρωτοβουλίες που συνεχώς προωθούμε» επισήμανε ο κ. Σιούφας.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στη σχετική νομοθεσία που θα τροποποιηθεί, και παρατήρησε ότι «σε περίπτωση νοθείας ή απάτης στην αγορά, εκτός των άλλων συνεπειών, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα τριών μηνών και σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται για ένα χρόνο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024