Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστοδουλάκης και Παπαδήμος μιλούν για το ευρώ 48 ώρες πριν από την υποδοχή του

Χριστοδουλάκης και Παπαδήμος μιλούν για το ευρώ 48 ώρες πριν από την υποδοχή του

Το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας της γράφει η δραχμή έπειτα από διαδρομή 170 ετών, αλλά και ιστορία 2.500 χρόνων. Ο υπουργός Οικονομίας διαμηνύει ότι το ευρώ θα επιτύχει, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος κερδοσκοπίας είναι υπαρκτός.

37

Από την Τρίτη η χώρα μας εισέρχεται σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον με την καθιέρωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Η δραχμή μας αποχαιρετά έπειτα από μία συνεχή διαδρομή 170 ετών και έχοντας μία ιστορία 2.500 χρόνων. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης διαμηνύει ότι το ευρώ θα επιτύχει και προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη με όσους επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο που οι πολίτες θα ξεπεράσουν τα προβλήματα προσαρμογής με το ευρώ, ο υπουργός τονίζει: «Σύντομα και πάντως σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τους δύο μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, της διπλής κυκλοφορίας. Από την άλλη μεριά, βέβαια, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Έτσι, έχουμε σε εικοσιτετράωρη βάση το τριψήφιο 198, το οποίο μπορούν να συμβουλεύονται δωρεάν οι πολίτες και να λύνουν τα προβλήματα συναλλαγών».


Ο κ. Χριστοδουλάκης απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση σε όσους επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν κατά τη μετάβαση στο ευρώ προειδοποιώντας ότι «θα είμαστε αμείλικτοι με αυτούς και για αυτό γίνονται διαρκείς έλεγχοι και ως προς τη διαμόρφωση των τιμών και ως προς την υποχρέωση αναγραφής της διπλής ισοτιμίας».


Σε παρατήρηση ότι μπαίνουμε στο ευρώ με τα χαμηλότερα εισοδήματα και τις υψηλότερες τιμές και ότι κάποιοι διατείνονται ότι μπαίνουμε στο λάκκο των λεόντων, ο υπουργός σημειώνει: «Ούτε με τα χαμηλότερα εισοδήματα μπαίνουμε ούτε με τις υψηλότερες τιμές. Ακόμα και στο κατά κεφαλήν εισόδημα στο οποίο η Ελλάδα ήταν σταθερά η τελευταία, σήμερα δεν είναι. Έχουμε 12.700 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ η Πορτογαλία έχει περίπου 500 δολάρια λιγότερο και έχουμε μία από τις πιο ισχυρές τάσεις σύγκλισης του κατά κεφαλήν εισοδήματος με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης[…] Ούτε τις υψηλότερες τιμές έχουμε. Πολλές υπηρεσίες και πολλά προϊόντα, εκτός από τα εισαγόμενα, είναι φθηνότερα και αρκετές από αυτές τις υπηρεσίες αισθητά φθηνότερες απ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».


Τέλος σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος που θα προκύψει όταν οι πολίτες θα συγκρίνουν τιμές και εισοδήματα και θα διαπιστώσουν τις μεγάλες διαφορές, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζει ότι «πολιτικό κόστος θα υπάρξει μόνο εάν η κυβέρνηση αγνοήσει αυτές τις αγωνίες των πολιτών».


Παπαδήμος: Υπαρκτός αλλά περιορισμένος ο κίνδυνος κερδοσκοπίας


Υπαρκτό αλλά περιορισμένο χαρακτηρίζει τον κίνδυνο κερδοσκοπίας λόγω ευρώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος.


Ταυτόχρονα όμως υποστηρίζει ότι το ευρώ φέρνει διαφάνεια στις τιμές και αυτό, μαζί με το γεγονός ότι τα εισοδήματα θα έχουν «μικρές» αυξήσεις σε ευρώ, θα συμπιέσει τελικά τις τιμές και τον πληθωρισμό. Οι μεγάλες διαφορές τιμών όμως με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα πάρει χρόνο για να «εξαφανισθούν»…


Ο κ. Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, «βλέπει» τον πληθωρισμό να πέφτει το 2002 και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση επιτοκίων. Η διαφορά όμως επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων (ecart) δεν θα μειωθεί με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς πέραν της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, σημαντικό ρόλο στην μείωση του ecart παίζει η ανταγωνιστικότητα και η διάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της στην Ελλάδα.


Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για την επίδραση που μπορεί να έχει στον πληθωρισμό η στρογγυλοποίηση των τιμών σε ευρώ και εάν εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για κερδοσκοπία, ο κ. Παπαδήμος δηλώνει: «Υπάρχει πράγματι ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών ότι η μετατροπή των δραχμικών τιμών σε τιμές εκφρασμένες σε ευρώ και η στρογγυλοποίησή τους μπορεί να αποτελέσει αφορμή ή πρόσχημα για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Ο σχετικός κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά εκτιμώ ότι είναι περιορισμένος».


Σε άλλη ερώτηση, τι μπορεί να εμποδίσει την μετατροπή της «στρογγυλοποίησης» σε ευκαιρία για ανατίμηση, ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσον η διαδικασία μετατροπής και στρογγυλοποίησης των τιμών σε ευρώ θα αποτελέσει πρόσχημα για κερδοσκοπικές ανατιμήσεις. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί». Ωστόσο, τονίζει, ο κίνδυνος θα περιορισθεί καθώς έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.


Ο ίδιος παρατηρεί πως αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών θα περιορίσουν την αγοραστική δύναμη του κοινού και τελικά θα επηρεάσουν δυσμενώς εκείνες τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να κερδοσκοπήσουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024