Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεντένο: Στο γήπεδο των δανειστών η μπάλα για την εκταμίευση της δόσης

Σεντένο: Στο γήπεδο των δανειστών η μπάλα για την εκταμίευση της δόσης

Για «εξαιρετικά νέα» από την Ελλάδα, μίλησε ο Μ.Σεντένο, μετά το Eurogroup. Επιβεβαιώνοντας ότι μένουν μόνο δύο προαπαιτούμενα, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση, είπε ότι η μπάλα για την εκταμίευση της δόσης βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των δανειστών. Η Αθήνα έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες», επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι η τεχνική δουλειά για την ελάφρυνση του χρέους έχει ξεκινήσει.

Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι οι θεσμοί ανέφεραν πρόοδο σε όλα τα προαπαιτούμενα και ότι μόνο δύο από τα 110 της τρίτης αξιολόγησης μένουν ανοιχτά (Ελληνικό, πλειστηριασμοί), η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως πριν το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των δανείων προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Π.Μοσκοβισί.

Πιο συγκεκριμένος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ θα μπορέσει να γίνει μετά τα μέσα Μαρτίου.

Ο Μ.Σεντένο συμπλήρωσε πως το Eurogroup είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο και να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ υπενθύμισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τα παραπάνω συνόψισε και σε ανάρτησή του στο twitter, όπου έγραψε «καλά τα νέα για την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν του προγράμματος».

Επανεξέταση της προόδου στους πλειστηριασμούς τις επόμενες εβδομάδες

Το Eλληνικό και η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί από τα 110 προαπαιτούμενα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 108 και τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως, ενώ η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως πριν το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των δανείων προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι θεσμοί θα το αξιολογήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει, από νομικής πλευράς, τις αναγκαίες δράσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πρέπει να αξιολογηθεί πώς θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα.

Στις 26/2 ξεκινά επισήμως η δ’ αξιολόγηση

Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, είπε ο Μοσκοβισί.

Στόχος της αποστολής, πρόσθεσε, θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης την στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Ζωντανή συζήτηση, όχι ένταση μεταξύ Τσακαλώτου-Ντράγκι

Ερωτηθείς αν υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών, ο Μάριο Σεντένο απάντησε ότι κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη σήμερα.

Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024