Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παπαταξιάρχης: Δύσκολη συγκυρία για τον χώρο του φαρμάκου

Παπαταξιάρχης: Δύσκολη συγκυρία για τον χώρο του φαρμάκου

Δύσκολη χρονική συγκυρία για τον κλάδο του φαρμάκου χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του 11ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management.

Δύσκολη χρονική συγκυρία για τον κλάδο του φαρμάκου χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF), Μάκης Παπαταξιάρχης, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του 11ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management.

Ο κ. Παπαταξιάρχης, μιλώντας εξ ονόματος των 23 φαρμακευτικών εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης που είναι μέλη του PIF (αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς) σημείωσε πως «το Συνέδριο έρχεται σε μία κρίσιμη και δύσκολη χρονικά συγκυρία για τον χώρο του φαρμάκου» και πως «το φαρμακευτικό επιχειρείν θα πρέπει να επανεξετάσει όχι την παρουσία του στην διαδικασία της οικονομικής κρίσης, αλλά την παρουσία του πριν από αυτήν. Θα πρέπει να εξετάσει το λειτουργικό μοντέλο που εγκατέστησε, την ηθική που υπηρέτησε, την ηθική και την εικόνα που θεώρησε ότι έπρεπε να προσδώσει, τις αξίες που υπηρέτησε και πάνω από όλα τα μηνύματα που θεώρησε ότι έπρεπε να απευθύνει και να μεταδώσει και την προοπτική που προσέφερε προ κρίσης και όχι κρίσεως άλλοθι».

Κατά τον ίδιο, βασικό ζητούμενο είναι ο κλάδος να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι στα αδιέξοδα που δημιούργησε και με τη συμμετοχή των εργαζομένων να αναθεωρήσει τη στρατηγική του, να ανανεώσει το λόγο, σκέψη και φυσιογνωμία, αλλά και να μεταλλάξει συνολικά την επιχειρηματολογία του, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα, η ελληνική κοινωνία τον αντιμετωπίζει με συστολή, καχυποψία και αμφισβήτηση.

«Πρέπει να παραδεχθούμε πως η Πολιτεία στην πρώτη της θεώρηση είχε δίκιο όταν μιλούσε για τη συμμετοχή των ασθενών, για την δαπάνη, την τιμολόγηση, την αποζημίωση, την λειτουργία, την αξιοπρέπεια που πρέπει να συνοδεύει όλα αυτά, το θεσμικό πλαίσιο, την ανάγκη διαχρονικότητας» είπε ο κ. Παπαταξιάρχης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «οι βελτιώσεις οι οποίες προσφέρθηκαν δεν είναι απαραίτητα μεταρρυθμίσεις» και πως «δεν έχει απαραίτητα δίκιο όταν επιμένει σε μονόδρομες επιλογές, είτε σε επίμονες, μακροχρόνιες, κοστολογικές μονοπροσεγγίσεις, παραγνωρίζοντας κάθε έννοια αξίας».

Ο Κώστας Παναγούλιας, εις εκ των προέδρων της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου συμπλήρωσε ότι «τα προϊόντα μας θεραπεύουν και σώζουν ζωές και η ποιότητά τους διασφαλίζεται από αυστηρές προδιαγραφές στον τομέα της παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου. Στις εμπορικές μας πρακτικές αυτορρυθμιστήκαμε πολύ νωρίτερα από την απόφαση της Πολιτείας να ρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο του χώρου μας».

Ο Βασίλης Πενταφράγκας, διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της ΕΛΠΕΝ, αναφερόμενος στην έλλειψη εμπιστοσύνης τόσο μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας – πολίτη, όσο και μεταξύ θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων είπε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο παράγει στρεβλώσεις, όχι μόνο τώρα, αλλά και χρόνια πριν την κρίση. Παρ’ όλ’ αυτά», όπως εξήγησε, «εξακολουθούσαμε να βλέπουμε μόνο την τιμολογιακή διάσταση των πραγμάτων. Όταν φθάσαμε στο 2009 είχαμε μία ευκαιρία να αξιολογήσουμε το γιατί υπήρξαν αυτές οι υπερβολές, αλλά πάλι δεν το κάναμε παρά την μνημονιακή πίεση».

Και υποστήριξε πως «μπορεί να υπάρχουν υπερβολές και κακές πρακτικές, αλλά αυτές είναι μεμονωμένες και σε κάθε περίπτωση, υπερτονίζονται, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι πιο καλά επιτηρούμενος και από τον τραπεζικό».

Κατά τον ίδιο, θα πρέπει ο κλάδος να αρχίσει να αποδομεί τα στερεότυπα που τον συνοδεύουν εστιάζοντας στις πραγματική του συνεισφορά, όπως είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το 1/3 των φαρμάκων διατίθενται δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία.

Στην ανάγκη αποζημίωσης των προϊόντων εγκαίρως και στην πραγματική τους αξία εστίασε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης υπογραμμίζοντας πάντως την σημασία που έχει για την διαπραγμάτευση και στη συνεργασία τόσο η εμπιστοσύνη Οργανισμού – Παραγωγών όσο και Ασθενών – Παραγωγών.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για σταθερό πλαίσιο συνομιλιών, ώστε να «χτισθεί» η εμπιστοσύνη με τον κλάδο. Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως παρά τις προσπάθειες εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης και προκλητής ζήτησης, στα οποία «η κρίση δεν έβαλε τάξη».

Ως μία καλή ευκαιρία «μέσα από τις δυσκολίες να αναδειχθούν τα θετικά του κλάδου και να διορθωθούν τα αρνητικά» πρότεινε στους συνέδρους να δουν την κρίση ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης, επισημαίνοντας πάντως πως η ευθύνη για όσες υπερβολές υπήρξαν στο παρελθόν «δεν ήταν ευθύνη ενός παίκτη».

Τέλος, ο Νίκος Δέδες, μέλος τους Patients and Consumers Working Party EMA και πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» εκτίμησε πως σήμερα οι ασθενείς εξακολουθούν να νιώθουν πως οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς αυτούς και πως παρά την κρίσιμη συγκυρία, δεν συμμετέχουν σε επίσημα όργανα και επιτροπές της Πολιτείας, που γνωμοδοτούν για την πολιτική υγείας στη χώρα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024