Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με αργούς ρυθμούς οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων από το Δημόσιο

Με αργούς ρυθμούς οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων από το Δημόσιο

Πληρωμές ύψους 894,2 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από την αρχή του έτους ως το τέλος Αυγούστου από το Δημόσιο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, εκκρεμών επιστροφών φόρων και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ο ρυθμός εξόφλησης δεν κρίνεται ικανοποιητικός και δεδομένου ότι από αυτόν εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, που τον Οκτώβριο «λήγει», η κυβέρνηση πρέπει να πατήσει τέρμα γκάζι. ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ ήδη έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου..

Πληρωμές ύψους 894,2 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από την αρχή του έτους ως το τέλος Αυγούστου από το Δημόσιο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, εκκρεμών επιστροφών φόρων, και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ο ρυθμός εξόφλησης δεν κρίνεται ικανοποιητικός και δεδομένου ότι από αυτόν εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, που τον Οκτώβριο «λήγει», η κυβέρνηση πρέπει να πατήσει τέρμα γκάζι. ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ ήδη έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου..

Ειδικοτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στους φορείς του Δημοσίου και τις πληρωμές που πραγματοποίησαν για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους, καθώς και για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προκύπτουν τα εξής:

  • Οι πιστώσεις που διατέθηκαν προς τους φορείς της γενικής κυβέρνησης για εξόφληση υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες ανήλθαν στο οκτάμηνο στο ποσό των 424,7 εκατ. ευρώ ενώ εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 513 εκατ ευρώ. Τον μήνα Αύγουστο διατέθηκαν πιστώσεις προς τους φορείς 32,2 εκατ ευρώ ενώ οι πληρωμές τους ανήλθαν σε 94,5 εκατ. ευρώ.
  • Για εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την αρχή του έτους έως τον Αύγουστο διατέθηκαν πιστώσεις ύψους 145 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές (επιστροφές) ανήλθαν σε 108,3 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ.
  • Σε ότι αφορά την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι χρηματοδοτήσεις προς το ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές διαμορφώθηκαν σε 272,9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία σημειώθηκε επιτάχυνση της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί ως προυπόθεση για την αποδέσμευση ως το τέλος Οκτωβρίου της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το Σεπτέμβριο προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ εντείνονται και οι ρυθμοί καταβολής εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία κάνουν το οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ δεν θα κινδυνεύσει.

Α.Τ

in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024