Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κερέ: Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ελέγχους, αρμόδια μόνο η ΕΚΤ

Κερέ: Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ελέγχους, αρμόδια μόνο η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη διενέργεια ελέγχων της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quality Review), τονίζει ο Μπενουά Κερέ, εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, σχετικά με το ζήτημα που εγείρει το ΔΝΤ. Άλλωστε, υπενθυμίζει, βάσει του προγραμματισμού οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν stress tests εντός του 2018 και πριν από τη λήξη του προγράμματος. Προσθέτει δε αυστηρά ότι το μόνο θεσμικό όργανο που αποφασίζει περί αυτού είναι η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM).

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την διενέργεια ελέγχων (Asset Quality Review -AQR) στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, καθώς έχουν προγραμματιστεί stress test για το 2018, επανέλαβε ο Μπενουά Κερέ μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στο ζήτημα.

Προσέθεσε δε ότι το μόνο θεσμικό όργανο που αποφασίζει περί ανάγκης ελέγχων AQR είναι η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) της ΕΚΤ.

«Ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει την ανάγκη για ανάλυση AQR για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι είναι προγραμματισμένα τα stress test του 2018, μέρος των ευρύτερων ασκήσεων που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)», είπε ο Κερέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ταλίν της Εσθονίας.

Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και θα δούμε πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, επισήμανε.

Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών, προσέθεσε, σίγουρα όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι το ζήτημα δεν είναι αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ΑQR ή όχι, αλλά να γίνει μια συζήτηση με το ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα κατευνάζει τις ανησυχίες του.

«Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Μπ.Κερέ, μόνο η ΕΚΤ, ο επόπτης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, μπορεί να απαιτήσει ένα τέτοιο έλεγχο.

Ο Κερέ είπε επίσης ότι η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά, δίνοντας έμφαση στο ότι μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε, η επιστροφή των καταθέσεων είναι μικρή. Όπως εξήγησε, οι καταθέσεις άρχισαν εσχάτως να ανακάμπτουν, αλλά υπάρχει πολύς χώρος για πρόοδο καθώς σήμερα είναι περίπου 35 δισ. ευρώ λιγότερες απ’ ό,τι το 2015.

Πρόσθεσε ότι για να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει εγκαίρως τις επόμενες αξιολογήσεις του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη του έτους.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, υπογράμμισε, πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024