Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Δίνουμε μάχη για έξοδο από την επιτροπεία με τα δυσάρεστα μέτρα

Τσακαλώτος: Δίνουμε μάχη για έξοδο από την επιτροπεία με τα δυσάρεστα μέτρα

«Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Γι’ αυτό λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

«Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι. Είχα πει ότι στη συμφωνία υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Γι’ αυτό λέμε ότι η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

«Θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες, όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα, να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. «Και γι’ αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση για το χρέος, ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις αναρωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερο να έχουν αυτές ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με καθαρά μέτρα και χωρίς αντίμετρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αναλογιστούν ότι η Ελλάδα και το 1974 και το 2009 ήταν από τις πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρες στην ΕΕ.

«Ό,τι ίσχυε το 1974, το ίδιο ίσχυε και το 2009, πριν την κρίση και παρά το γεγονός ότι είχε ανάπτυξη επί μια δεκαετία. Δηλαδή και το 2009 η χώρα μας ήταν από πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρα. Πού ήμασταν λοιπόν το 2009 κύριε Σταϊκούρα; Στο υπόγειο ή στο ισόγειο; Πού ήμασταν για τον κόσμο της εργασίας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα το 2009; Γιατί το δικό σας κοινωνικό κράτος δεν στηρίχθηκε σε κοινωνικές παροχές, όπως αυτές που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς; Ήταν πάνω στο ρουσφέτι, πάνω στη μόνιμη φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν το κοινωνικό σας κράτος. Και τώρα, μετά από επτά χρόνια, ερχόμαστε εμείς να το διορθώσουμε εν μέρει αυτό και εσείς λέτε ότι τα αντίμετρα είναι φερετζές, ότι είναι απάτη» είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκρυψε την οργή του, όταν μίλησε για τα μέτρα για τα παιδιά, αναφορά που προκάλεσε αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

«Έχετε διαβάσει τα στοιχεία της UNICEF; Σύμφωνα με την έκθεσή της, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας, από 23% το 2009 αυξάνει στο 26,6% το 2014. Αυτό σημαίνει ότι μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες. Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνουν όμως και τη μείωση του ορίου φτώχειας τα έτη αυτά» είπε και πρόσθεσε ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας από το 20,7% το 2009 φτάνει το 55,1% το 2014.

«Όταν μιλάμε για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα κύριε Σκρέκα, θα ήθελα μεγαλύτερη σοβαρότητα. Όταν μιλάμε για την παιδική φτώχεια δεν θα κοροϊδεύετε! Δεν θα κοροϊδεύετε! Το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης! Δηλαδή, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες βασικές ανάγκες» είπε ο Ε. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τα περισσότερα παιδιά που αντιμετωπίζουν υλική αποστέρηση μεταξύ των 14 παλαιότερων χωρών της ΕΕ, και το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από της Ιταλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο επίδομα στέγασης, σημειώνοντας ότι τα πιο ευάλωτα στρώματα αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση από τις δαπάνες στέγασης, ένα πρόβλημα που εντάθηκε μεν από την κατάρρευση του εισοδήματος, αλλά προϋπήρχε της κρίσης. Ο κ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των νοικοκυριών, των οποίων οι δαπάνες στέγασής τους υπερβαίνουν το 40% του εισοδήματός τους είναι πάνω από 40%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να είναι στο 10%.

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς είπε ότι τα μέτρα αφορούν οικογένειες με παιδιά με εισόδημα 27.000. «Αυτό δεν λέγεται μοίρασμα της φτώχειας» είπε ο υπουργός.

Για το επιχείρημα της ΝΔ ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση των στόχων, ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψαρεύει σε θολά νερά και ότι κρύβει την αλήθεια που είναι μια. Για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. πρέπει να είμαστε εντός των στόχων, είπε.

Αναφορικά με το πόσα μέτρα θα υπάρξουν το διάστημα 2018-2021, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

«Είναι το τέλος της ιστορίας και η αρχή ενός success story; Όχι. Αλλά είναι αυτές οι παρεμβάσεις που από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024