Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σόιμπλε: Πρώτα η εφαρμογή των μέτρων και μετά η συζήτηση για το χρέος

Σόιμπλε: Πρώτα η εφαρμογή των μέτρων και μετά η συζήτηση για το χρέος

Η Γερμανία επιθυμεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει πρώτα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί η ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, δηλώνει η εκπρόσωπος του Β.Σόιμπλε. «Θέλουμε πρώτα να δούμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι κανένα μέτρο δεν θα εφαρμοστεί χωρίς πρώτα οι εταίροι να εγκρίνουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Η Γερμανία επιθυμεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει πρώτα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί η ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την Δευτέρα, όπως αναφέρει το Reuters.

«Θέλουμε πρώτα να δούμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της ΕΕ μόλις συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα επηρεάσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η συμφωνία του Μαΐου του 2016 έχει θέσει τον οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα χαιρέτησε τη συμφωνία της Μάλτας, χαρακτηρίζοντάς την ως το πρώτο βήμα για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται από το Βερολίνο, μία ημέρα μετά το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που συμφώνησε με τους δανειστές για το 2019 και 2020 υπό τον όρο ότι θα εγκριθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία μάλιστα πρέπει να είναι ικανά για να εξασφαλίσουν την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι για σήμερα, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί επί τάπητος.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές Γερμανίας- ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σχολιάζοντας πως είναι φυσικό «όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί έως το 2070, να καταλήγουμε και σε ορισμένα διαφορετικά συμπεράσματα».

Κυβέρνηση: Ο Οδικός Χάρτης της συμφωνίας

Αναφορικά με δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και προκειμένου «να μην υπάρχουν παρερμηνείες», κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018), θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (από 01.01.2019).

«Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του», καταλήγουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024