Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών με στόχο να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα που έχει προκύψει με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η ελληνική πλευρά αναμένει επιστολή με τις θέσεις του ESM ώστε στη συνέχεια να υπάρξει απαντητική επιστολή από την πλευρά Τσακαλώτου.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν στο χθεσινό Euroworking Group, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών με στόχο να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα που έχει προκύψει με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ μάλλον αποκλείεται η σύγκληση έκτακτου Eurogroup, σενάριο που κυκλοφόρησε νωρίτερα.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν την επιστολή Τσακαλώτου με τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για εφάπαξ έκτακτη παροχή στους συνταξιούχους.

Πληροφορίες ήθελαν την επιστολή αυτή να αποστέλλεται την Πέμπτη, ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί περισσότερο, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης έχει ζητήσει εγγράφως τις ανησυχίες των θεσμών σχετικά με το πακέτο παροχών Τσίπρα, ώστε το οικονομικό επιτελείο να απαντήσει συγκεκριμένα.

«Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε χθες στο Euro Working Group από τους θεσμούς, να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο» αναφέρουν οι ίδιοι αρμόδιοι παράγοντες. Όπως διευκρίνιζαν, δεν έχει νόημα να στείλουμε επιστολή και να μας πουν οι θεσμοί ότι «δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο». Αυτές οι διευκρινίσεις περιμένουμε να μας αποσταλούν ίσως αύριο, Πέμπτη, από τον ESM προσέθεταν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, η επιστολή συντάσσεται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και επομένως, πρόκειται να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό που προβλεπόταν.

Πάντως Γερμανία και Αυστρία φέρονται να επιμένουν στη σκληρή στάση τους, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται ένα δύσκολο μπρα ντε φερ, αφού στην ευρωζώνη υπάρχουν και αρκετές φωνές που επιθυμούν γρήγορη λύση.

Για άμεση λύση, χωρίς να χρειαστεί σύγκληση οργάνων (EWG και Eurogroup) μιλούν πάντως κυβερνητικές πηγές, αποσυνδέοντας μάλιστα την εφαρμογή των μέτρων με τη β’ αξιολόγηση.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group ή νέο Eurogroup προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με τις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί σχετικά με τις εξαγγελίες για τους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αγαίου.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και αυτά θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2017, δηλώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν συνδέονται με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης μοιράζεται πάντως και υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης. «Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», ανέφερε η εν λόγω πηγή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί «σύντομα».

«Κατά συνέπεια, δε θεωρείται αναγκαίο κάποιο νέο έκτακτο EuroWorking Group», κατέληξε η ίδια πηγή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ρωτήθηκε αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή στους θεσμούς, ανέφερε «υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει στο τέλος Ιανουαρίου. «Αυτό θέλουμε, γι’ αυτό παλεύουμε» ανέφερε και μίλησε εκ νέου για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024