Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επαφές σε δυσμενές κλίμα για τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες

Επαφές σε δυσμενές κλίμα για τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες

Υπό το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τα μηνύματα των θεσμών για τη «13η σύνταξη», ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα μεταβεί στο Βερολίνο την Παρασκευή, με στόχο «πολιτική λύση» για την β' αξιολόγηση. Σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί -μεταξύ άλλων- με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αύριο με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Υπό το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τα μηνύματα των θεσμών για τη «13η σύνταξη», ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα μεταβεί στο Βερολίνο την Παρασκευή, με στόχο πολιτική λύση για την β’ αξιολόγηση.

Σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ αύριο στο Βερολίνο θα έχει συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, το κλίμα απέχει από το να είναι φιλικό τόσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και την Ελλάδα, όπως προκύπτει μετά την ομοβροντία από τους θεσμούς κατά των εξαγγελιών για το κοινωνικό μέρισμα.

Η κυβέρνηση στέλνει προπομπό στο Βερολίνο τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου για να εξηγήσουν στη γερμανική και τη διεθνή κοινή γνώμη τι είναι το κοινωνικό μέρισμα και γιατί είναι συμβατό με το ελληνικό πρόγραμμα, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζουν οι δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης ακροβατεί εκ νέου, καθώς στο τραπέζι έχουν τεθεί από τη μία πλευρά οι «κόκκινες» γραμμές, ενώ από την άλλη πλευρά οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και η στάση έχει σκληρύνει.

Στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα φαίνεται ότι «πολιτική διαπραγμάτευση» για τη β’ αξιολόγηση και πέραν αυτής θα είναι ένα μάλλον δύσκολο έως απίθανο έργο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Παρά τις υποστηρικτικές δηλώσεις Μοσκοβισί και Πιτέλα, οι συμμαχίες του πρωθυπουργού εντός της Ένωσης έχουν εκλείψει – οι ηγεσίες της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι σε πολιτική αποδρομή – ενώ το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί έπειτα από το πρόσφατο Εurogroup και την αρθρογραφία του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μόνο ευνοϊκό δεν είναι για την ελληνική κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, καθοριστικής σημασίας θεωρείται για μία ακόμη φορά η συνάντηση που θα ακολουθήσει στο Βερολίνο την Παρασκευή, με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ να μεταδίδει προειδοποιήσεις προς τον κ. Τσίπρα να μην τραβήξει το χαρτί των εκλογών γιατί μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για εκείνον.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

11:15-12:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)

12:45-13:10 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε

13:15-13:30 Προσέλευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

13:30-14:00 Ανταλλαγή απόψεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

14:15-16:00 Γεύμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

16:15-19:15 Σύνοδος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

20:30-23:00 Άτυπο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024