Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πορεία της β' αξιολόγησης και το χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup

Η πορεία της β’ αξιολόγησης και το χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup

Η πρόοδος των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης, το θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ. Πάνως, όπως δήλωσε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος, το πιθανότερο είναι ότι η συμφωνία δεν θα κλείσει τη Δευτέρα, ενώ ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για έκτακτο Eurogroup.

Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

«Ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η Ευρωομάδα αναμένεται να επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και τη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει πως τα βασικά σημεία της δεύτερης αξιολόγησης είναι «ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2017, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Πάνως, όπως δήλωσε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος, το πιθανότερο είναι ότι η συμφωνία δεν θα κλείσει τη Δευτέρα, ενώ ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος του χρόνου.


Αναλυτικότερα, σημειώνεται πως στις 25 Μαΐου, το Eurogroup πέτυχε μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα που περιλαμβάνει τους όρους για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, καθώς και τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, «συμπεριλαμβανομένης μια πρώτης δέσμης μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, σημειώνεται πως «κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί χαιρέτισαν επίσης τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι θα συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία [με την Ελλάδα] πριν από το τέλος του έτους».

Εξάλλου, οι 19 υπουργοί θα έχουν και μια πρωινή συνεδρίαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας και θα επικεντρωθεί στα προσχέδια των προϋπολογισμών για το 2017 των υπόλοιπων 18 κρατών μελών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η συζήτηση για τα προσχέδια των προϋπολογισμών θα βασιστεί στις γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν στις 16 Νοεμβρίου.

Τέλος, στο πλαίσιο της εν λόγω συνεδρίασης οι 19 υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τη δημοσιονομική κατάσταση συνολικά στην Ευρωζώνη και τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024