Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαψεύδει το Βερολίνο τα περί συνάντησης για το ελληνικό χρέος

Διαψεύδει το Βερολίνο τα περί συνάντησης για το ελληνικό χρέος

Δεν θα γίνει τελικά την Παρασκευή στο Βερολίνο το λεγόμενο mini Eurogroup με συμμετοχή εκπροσώπων των θεσμών για το χρέος. Το Βερολίνο μάλιστα έσπευσε να διαψεύσει τα περί προγραμματισμού έκτακτης κρίσιμης συνάντησης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν η ματαίωση να οφείλεται στη δημοσιότητα που πήρε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησής της τις επόμενες εβδομάδες και σε άλλη χώρα.

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή στο Βερολίνο το λεγόμενο mini Eurogroup με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, του προέδρου του Εurogroup και εκπροσώπων των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM), προκειμένου να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο θέτει ως όρο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα της συνάντησης ανέδειξε χθες δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Το Βερολίνο μάλιστα έσπευσε να διαψεύσει τα περί προγραμματισμού έκτακτης κρίσιμης συνάντησης τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν η ματαίωση της συνάντησης να οφείλεται στη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και στις διαρροές σχετικά με το περιεχόμενό της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησής της τις επόμενες εβδομάδες και σε άλλη χώρα.

Σημειώνεται δε ότι τη συνάντηση αυτή του γνωστού πλέον ως Washington Group επιβεβαίωσε χθες (Τρίτη) και πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Όπως ανέφερε σχετικά μόλις δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία «σχετικά με δημοσίευμα για έκτακτη συνάντηση υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο, την Παρασκευή, σημειώνεται εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ)».

Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Γερμανία: Καμία συνάντηση δεν είχε προγραμματισθεί

Να διαψεύσει κατηγορηματικά τον προγραμματισμό αυτής της συνάντησης και κατ΄ επέκταση την υλοποίησή της έσπευσε σήμερα, Τετάρτη, η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν, τονίζοντας ότι «ουδεμία συνάντηση έχει προγραμματιστεί».

«Δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ‘έκτακτη κρίσιμη συνάντηση’ γιατί δεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει» τόνισε διαψεύδοντας το σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι «το Βερολίνο βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «γίνεται ανταλλαγή απόψεων σ’ όλα τα επίπεδα» και επανέλαβε ότι «δεν θα γίνει καμία έκτακτη συνάντηση».

Κοινοτική πηγή: Ακυρώθηκε λόγω των πολλών διαρροών

Την μη υλοποίηση της συνάντησης επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους και άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, μιλώντας όμως για ακύρωσή της ή αναβολή της, διαψεύδοντας επί της ουσίας το Βερολίνο ως προς το ότι ποτέ δεν προγραμματίσθηκε αυτή η συνάντηση.

Κοινοτική πηγή αποδίδει την ακύρωση της συνάντησης στις «πολλές διαρροές» για τον τόπο, τη σύνθεση και κυρίως το περιεχόμενο της, χωρίς να αποκλείει την πραγματοποίησή της τις επόμενες εβδομάδες.

Αλλη πηγή που επικαλείται το Real.gr ανέφερε ότι ότι ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους «με άλλους τρόπους».

Στην επίμαχη συνάντηση στο Βερολίνο, όπως πρώτη δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung θα συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ.Κερέ, έτσι ώστε να συζητήσουν σε πολιτικό επίπεδο ποιος μπορεί να είναι ο συμβιβασμός από την πλευρά των Ευρωπαίων που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ αναμένετο να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο. Από την πλευρά του ΔΝΤ, επρόκειτο να συμμετάσχει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024