Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάλεσμα Τζάκρη σε φαρμακευτικές εταιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Κάλεσμα Τζάκρη σε φαρμακευτικές εταιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Πρόσκληση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην παραγωγή φαρμάκων στη Ελλάδα, απηύθυνε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για τη Βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Πρόσκληση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην παραγωγή φαρμάκων στη Ελλάδα, απηύθυνε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για τη Βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιριών Abbvie, AstraZeneca, Bayer, Boehringer, BMS, GSK, Genecis, Menarini, MSD, Novartis, Pharmaserve Lilly, Pfizer, Sanofi, Specifar, η Τζάκρη τόνισε, ότι για πρώτη φορά έχει υιοθετηθεί ένα πλήρες στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, στόχος του οποίου είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ανάδειξη των προοπτικών που διανοίγονται για τον κλάδο.

Σημείωσε επίσης, πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, όχι με τη στενή έννοια της προστασίας της εγχώριας παραγωγής, αλλά και με τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης της υφιστάμενης δραστηριότητας, εντός ενός νέου, φιλόξενου περιβάλλοντος για μελλοντικές επενδύσεις.

Αφού παρέθεσε την εικόνα της φαρμακευτικής δαπάνης από το 1990 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι δαπανήθηκαν για την αγορά φαρμάκων 85 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως το 80% των φαρμακευτικών πωλήσεων αντιστοιχεί σε εισαγόμενα σκευάσματα και ότι μικρό κομμάτι παραγωγής υποστηρίζεται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, η υφυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού νόμου, που τίθεται σε ισχύ στις 12 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και τα επενδυτικά προγράμματα των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Παιδείας και Υγείας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και των φαρμακευτικών εταιριών, σημείωσαν τη συνέργεια που αναδεικνύεται από τη στενή συνεργασία ελληνικών με διεθνών εταιριών στη χώρα μας, διαμορφώνοντας μία ενιαία και ισχυρή βιομηχανία.

Η εμπιστοσύνη των διεθνών εταιριών στην τοπική παραγωγή επιβεβαιώνεται και από το ότι το 29% του όγκου των φαρμάκων που διατίθενται σήμερα στα φαρμακεία, είναι προϊόντα διεθνών εταιριών που έχουν την παραγωγή ή και τη συσκευασία τους στη χώρα μας, ποσοστό που αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές πως μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με τα κατάλληλα κίνητρα και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την ραγδαία, και φέτος, αύξηση των αυτόματων επιστροφών (clawback), τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων, αλλά και την καθυστέρηση των πληρωμών των συσσωρευμένων οφειλών του κράτους προς τις εταιρίες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν στις πρακτικές και άμεσες λύσεις που έχουν προτείνει για την επίλυση και εξομάλυνση των συγκεκριμένων ζητημάτων, η αντιμετώπιση των οποίων θα συμβάλει ταυτόχρονα και στη δημιουργία γόνιμου εδάφους για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024