Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΣΕΕ: «Όχι» στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, «ναι» σε ενιαίο μέτωπο

ΕΣΕΕ: «Όχι» στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, «ναι» σε ενιαίο μέτωπο

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά ούτε και να ενσωματωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός απηύθυνε η ΕΣΕΕ, εν όψει της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου με τους θεσμούς για τα εργασιακά. Η ΕΣΕΕ καταθέτει τις προτάσεις της και υπογραμμίζει ότι πρέπει να διατηρηθεί το κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων.

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά ούτε και να ενσωματωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός απηύθυνε η ΕΣΕΕ, εν όψει της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ τονίζει ότι η ξεχωριστή καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, αφενός έχει ιδιαίτερη σημασία στη «ροπή κατανάλωσης» της εγχώριας αγοράς και αφετέρου δεν επιβαρύνει με επιπλέον μη μισθολογικό κόστος, εργοδότες και εργαζόμενους.

Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «στην Ελλάδα το θέμα έχει μικρή σημασία, καθώς αφορά μεγέθη επιχειρήσεων από 150 εργαζόμενους και πάνω» και προσθέτει ότι «ίσως θα πρέπει να δεχθούμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%».

Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο, η Συνομοσπονδία πιστεύει ότι έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός του, με δεδομένο ότι «έχουν καταγραφεί στρεβλώσεις και υπερβολές που πρέπει να αναθεωρηθούν, χωρίς να σημαίνει ότι θα αμφισβητηθούν βασικά κεκτημένα της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων».

Αναγκαίο το κοινό μέτωπο

Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι απαιτείται να διατηρηθεί το κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων στις συζητήσεις για τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο, καθώς βασικός τους ρόλος είναι «η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και των απαραίτητων ισορροπιών».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε με σημερινή δήλωσή του: «…Στην πρόσφατη κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων της 19/7/16, κατά την οποία επήλθε, σε γενικές γραμμές, συμφωνία σε πέντε βασικά σημεία ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών για τα εργασιακά, εκτός των ολιγάριθμων μεγάλων εργοδοτών του ΣΕΒ, υπάρχουν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και οι άλλοι τρεις φορείς εργοδοτών, όπως ο ΣΕΤΕ, αλλά κυρίως οι πολυάριθμοι μικρότεροι εργοδότες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

»Θα ήταν προτιμότερο να περιοριστούν οι «παλιομοδίτικες» επιμέρους συζητήσεις και κάποιοι να προσαρμοστούν στο πλαίσιο της «νέας αρχής κοινωνικού διαλόγου» της Ε.Ε., ώστε να μάθουν να υπολογίζουν όλους τους φορείς εργοδοτών ως ίσους θεσμικούς συνομιλητές τους. Θεωρώ πως δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ούτε μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί για πάντα και σε όλα μια μόνιμη Ευρωπαϊκή εξαίρεση.

»Επανειλημμένως και αποδεδειγμένα η ΕΣΕΕ έχει βάλει πλάτη για τη διάσωση του κοινωνικού διαλόγου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ο μέχρι σήμερα ρόλος της, ως θεσμοθετημένος φορέας μικρομεσαίων εργοδοτών, να θεωρηθεί υποδεέστερος, ούτε οι μελλοντικές αποφάσεις της ως δεδομένες. Η ΕΣΕΕ σέβεται την υπογραφή της στην κοινή δήλωση και καλεί όσους μεμονωμένα διαφωνούν, τουλάχιστον να σεβαστούν την υπογραφή στα συμφωνηθέντα από τον ΣΕΒ, ως επίσημου φορέα εκπροσώπησής τους …»

Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ υπογραμμίζεται ότι βασικός ρόλος των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και των απαραίτητων ισορροπιών και ότι αυτή η σχέση εργοδοτών-εργαζομένων το διάστημα των επτά ετών της κρίσης και των μνημονίων έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού κράτησε ζωντανή την ΕΓΣΣΕ και διατήρησε εργασιακή ειρήνη σε πολλές περιπτώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024