Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι το όποιο σχέδιο Β θα γινόταν σχέδιο Α

Τσακαλώτος: Ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι το όποιο σχέδιο Β θα γινόταν σχέδιο Α

Εναλλακτικά σχέδια για διάφορα ενδεχόμενα είχαμε, ως οφείλαμε, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσαν τη βασική πολιτική μας. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν το σχέδιο Α της κυβέρνησης, είπε ο Ευ.Τσακαλώτος στη Βουλή. Εξαπέλυσε επίθεση κατηγορώντας για θράσος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αντέκρουσε τα επιχειρήματα περί υψηλού κόστους της διαπραγμάτευσης.

Εναλλακτικά σχέδια Β ή X είχαμε για διάφορα ενδεχόμενα, ως οφείλαμε, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσαν τη βασική πολιτική μας. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμη και από όσους μας κατηγορούν ότι το εναλλακτικό σχέδιο θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει το σχέδιο Α της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή για το τρίτο μνημόνιο.

Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα μνημόνια και τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση και τη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για θράσος που τώρα εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντέκρουσε δε τα επιχειρήματα περί υψηλού κόστους της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου 2015 στην ελληνική οικονομία.

Έχετε αποτύχει σε όλες τις προβλέψεις σας (περί αριστερής παρένθεσης, αποτυχία της αξιολόγησης κτλ) και το μόνο που σας μένει πλέον είναι να στρέφεστε στο παρελθόν, προκειμένου να αποπροσανατολίζετε τον κόσμο από τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του Κ.Μητσοτάκη και της ΝΔ, τόνισε, προκαλώντας για άλλη μια φορά αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ.

Επίθεση στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Ειρωνικά ευχαριστώντας τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης για τη βιβλιοπαρουσίαση και τη βιβλιοκριτική του βιβλίου του Τζ.Γκαλμπρέιθ ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος. Μου κινήσατε την περιέργεια. Θα διαβάσω το βιβλίο και θα επανέλθω, είπε χαρακτηριστικά.

Η ιστορία των μνημονίων αρχίζει το 2010, συνέχισε ο υπουργός, όταν πάρθηκε η απόφαση για πρόγραμμα σταθεροποίησης χωρίς ρύθμιση χρέους και χωρίς υποτίμηση. Αυτό εξηγεί πώς χάσαμε 25% του ΑΕΠ και μπήκαμε σε παγίδα χρέους, την οποία το PSI δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει.

«Γιατί έγινε αυτό το λάθος; Μια εξήγηση είναι ότι οι διαπραγματευτές τότε δεν ήξεραν τη δύναμη που είχαν, δεδομένου ότι πολλές τράπεζες των πιστωτών διακρατούσαν πολλά ελληνικά ομόλογα. Μια άλλη, ότι οι οικονομολόγοι έκαναν λάθος εκτιμήσεις, πιστεύοντας ότι η προσαρμογή θα διαρκέσει δύο χρόνια, και μια τρίτη ότι κάποιοι είδαν μια ευκαιρία για να περάσουν τις αλλαγές που πάντα ήθελαν, να μειωθούν οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος, χωρίς να ακουμπήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Είναι θράσος, τόνισε ο υπουργός, να ρωτά η αντιπολίτευση γιατί δεν έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ την 5η αξιολόγηση όταν ως προηγούμενη κυβέρνηση είχε επτά μήνες να το πράξει και δεν το έκανε. Χαρακτήρισε δε ναρκοθετημένη από την πρώτη στιγμή τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η παράταση που είχε δοθεί στο πρόγραμμα ήταν μόλις δυο μήνες στο πλαίσιο του σκεπτικού περί αριστερής παρένθεσης.

Αναφορικά με τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εντολή που είχε από τον λαό και την οποία υπηρέτησε δεν ήταν ούτε για σύγκρουση χωρίς όριο, ούτε όμως για συνέχιση της κατάστασης ως είχε.

Κατηγόρησε μάλιστα τους δανειστές ότι δύο φορές επεδίωξαν οι ίδιοι τη σύγκρουση. Η μία, εξήγησε, ήταν όταν αμφισβήτησαν και αποδόμησαν πλήρως της συμφωνία του Φεβρουαρίου, μιλώντας για κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης και νέα μέτρα, και η δεύτερη με την πρόταση Γιούνκερ, ενώ εμείς είχαμε καταθέσει κείμενο 47 σελίδων σε πνεύμα συναίνεσης και συμβιβασμού.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για ασυμμετρία μεταξύ της αντιπολίτευσης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που έδινε όπλα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για καλύτερη συμφωνία και αυτής που έκανε η ΝΔ που έλεγε «υπογράψτε ό,τι σας δίνουν».

Μετά τις εκλογές «γίνατε αντιμνημονιακοί» είπε αναφερόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

Περί σχεδίου Β

Κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει και είχαμε και εμείς σχέδια για διάφορα ενδεχόμενα, είτε επειδή κινδύνευε το ευρώ (όπως το 2012 πριν ο Ντράγκι πει «θα κάνω ό,τι χρειαστεί»), είτε επειδή μπορεί να μας πίεζαν για έξοδο από το ευρώ.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποτε κάποτε το «σχέδιο Β» θα μπορούσε να είναι «σχέδιο Α» για την κυβέρνηση.


Περί κόστους διαπραγμάτευσης

Υπάρχει μια γενική ιδέα ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν μεταξύ 86 και 100 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τα στοιχεία όμως αποδεικνύουν ότι δεν είναι έτσι, πρόσθεσε ο υπουργός, προσθέτοντας μάλιστα ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια αναδιάρθρωση χρέους, καθώς υπάρχει ανακύκλωση του και μάλιστα με μικρότερα επιτόκια.

«Είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος παρά ότι αν δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος δεν θα ήταν 300 δισ. ευρώ και κάτι, αλλά 200 δισ. ευρώ και κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015, προκάλεσε οικονομική ζημία μεταξύ 86 δισ. ευρώ και 100 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επισήμανε ότι τελικά χρειάστηκαν μόνο 5 δισ. ευρώ, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ήταν τα δικά τους λάθη που κατέστησαν αναγκαία τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε σωστά την ανακεφαλαιοποίηση, γιατί δεν την έκανε γρήγορα, δεν εξασφάλισε «καβάτζα κεφαλαίων» και γιατί δεν ρύθμισε ταυτόχρονα τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα προς επίρρωση των λεγομένων του ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε και σχετική έκθεση του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τα διαφυγόντα κέρδη από τη μη επιστροφή στην ανάπτυξη λόγω της παρατεταμένης και αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης, ο υπουργός σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη που επικαλείται η ΝΔ είναι απλά προβλέψεις που δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν με πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μία από τις πολιτικές συνέπειες των μνημονίων από το 2010 και μετά ήταν η σύγκλιση της Κεντροαριστεράς με την Κεντροδεξιά, σύγκλιση που, όπως είπε, διαπιστώθηκε κατά τη ψήφιση του νόμου για την απλή αναλογική.

«Εξαιτίας αυτής της στάσης, οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα αντιμετωπίσουν διλήμματα όπως εκείνα που έλεγαν ψηφίστε εμάς για να μην έρθει η Δεξιά, ή για να μην έρθει η Αριστερά, αλλά τον εκβιασμό Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει μέλλον στη Σοσιαλδημοκρατία αν δεν ξεφύγετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο» είπε ο κ. Τσακαλώτος, φράση που προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

«Το μόνο που σας μένει να μιλάτε για το παρελθόν»

Το πιο βασικό, είπε ο κ. Τσακαλώτος, είναι ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και ήταν ξύπνημα για την Ευρώπη που τώρα λέει αυτά που έλεγε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ: ότι η ΕΕ έχει δομικές αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη.

«Αποτύχατε σε όλες τις προβλέψεις σας: στην αριστερή παρένθεση, ότι θα πέφταμε το καλοκαίρι, ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απομονωθεί. Τι σας μένει πλέον: να γυρίζετε στο παρελθόν για να αποπροσανατολίζετε το κόσμο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024