Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκάμπριελ: Τώρα η συζήτηση να στραφεί στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας

Γκάμπριελ: Τώρα η συζήτηση να στραφεί στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας

Η εποχή που στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη περάσει και, αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να σκεφτόμαστε, κυρίως, τα θέματα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ.Γκάμπριελ. Επικίνδυνοι όσοι επιμένουν στη λιτότητα, είπε, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και μίλησε για νέο κεφάλαιο συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις ανακοινώνοντας δύο συμφωνίες.

Η εποχή που στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη περάσει και, αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να σκεφτόμαστε, κυρίως, τα θέματα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, τόνισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ.Γκάμπριελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Σταθάκη.

Επικίνδυνοι όσοι επιμένουν στη λιτότητα, είπε, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και μίλησε για νέο κεφάλαιο συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις ανακοινώνοντας δύο συμφωνίες.

«Δεν θα υπάρξει Grexit και δεν υπάρχει συζήτηση επ’ αυτού» είπε ερωτηθείς εάν παραμένει ο κίνδυνος. Σχετικά δε με το χρέος σημείωσε σε συνάντηση με φορείς και επιχειρηματίες της αγοράς ενέργειας ότι ελπίζουμε από το 2018 να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε το θέμα του δημόσιου χρέους.

Για τις υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη του Ζ.Γκάμπριελ που συνοδεύεται από πολυμελή γερμανική επιχειρηματική αντιπροσωπεία μίλησε ο υπουργός Οικονομιας Γ.Σταθάκης. «Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία προσδοκούμε ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πλαίσιο των συζητήσεών μας για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ένα σημείο μεταστροφής προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης με βιώσιμο τρόπο».

Στη διαδικασία αυτή, «ο ρόλος της Γερμανίας και η σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία έχει καθοριστικό ρόλο» τόνισε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε ακριβώς το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών, με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων.

Να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη

Τονίζοντας την ανάγκη να αφήσουμε πίσω τη συζήτηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να επικεντρωθούμε στα ζητήματα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι «τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα εξέπληξε, διότι, αντί για συρρίκνωση, σημειώθηκε ανάπτυξη, αν και μικρή».

«Όποιος στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο και αυτή τη μικρή ανάπτυξη, η οποία διαφαίνεται» υποστήριξε.

«Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό, πρώτον, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθούν τα κοινωνικά συστήματα στην Ελλάδα και δεύτερον, να προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, από ευρωπαϊκής πλευράς, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να προωθηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές, στην ψηφιοποίηση και στην ενέργεια και νομίζω ότι και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για το σκοπό αυτό» σημείωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Ανέφερε, μάλιστα ότι, σταθερή και μόνιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορέσει να επιτευχθεί, εάν υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις και δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δύο συμφωνίες για ενέργεια και ενίσχυση ΜμΕ

Ο κ. Γκάμπριελ μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, ανακοινώνοντας και την υπογραφή δύο συμφωνιών. Όπως είπε, η μία συμφωνία θα αποβλέπει στην ενίσχυση των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νεωτεριστικών προϊόντων και η δεύτερη θα αφορά την ενέργεια.

Ειδικότερα, ως προς την πρώτη συμφωνία, σημείωσε ότι η Ελλάδα, μετά από το Ισραήλ και την Πολωνία, μπορεί να αξιοποιήσει το ειδικό γερμανικό ταμείο, το οποίο χορηγεί χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν άμεσα σ΄αυτό το ταμείο ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.

«Το πρόγραμμα αυτό θα το ανοίξουμε και για την Ελλάδα, για χρηματοδότηση και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε νεωτεριστικά προγράμματα. Το πρόγραμμα αυτό, μέχρι σήμερα, το έχουμε επεκτείνει και στο Ισραήλ και στην Πολωνία και θα προσθέσουμε και την Ελλάδα, ως τρίτη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση από τις ελληνικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Γκάμπριελ, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και τεχνογνωσία στη Γερμανία που μπορεί να επενδυθεί στην Ελλάδα.

Έντονο ενδιαφέρον από γερμανικές επιχειρήσεις

Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι το σημαντικό στην επίσκεψή του είναι η παρουσία ευρείας αντιπροσωπείας της γερμανικής οικονομίας στην Ελλάδα, εκφράζοντας το έντονο επενδυτικό ενδιάφερον των γερμανικών επιχειρήσεων για την Ελλαδα.

Σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό που ζητούν οι Γερμανοί επενδυτές, είναι ένα διαφανές πλαίσιο στη δημόσια διοίκηση, σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σ’ αυτό το σημείο παρενέβη και ο Έλληνας υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης και προσέλκυσης των επενδύσεων, παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν με την απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και του νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Όπως είπε ο υπουργός η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πλήρες σύστημα για τις ιδιωτικές επενδύσεις, που περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς τομείς, που είναι η χρησιμοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων, ο αναπτυξιακός νόμος, που χρηματοδοτεί, πρωτίστως, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε παραγωγή και καινοτομία, οι στρατηγικές επενδύσεις που χρησιμοποιούν τη διαδικασία fast track και συνοδεύονται από το σταθερό δωδεκαετές φορολογικό σύστημα και το σχέδιο Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η ελληνογερμανική συνεργασία έχει εξελιχθεί σε πολλούς τομείς και υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο τεχνικής συνεργασίας, σε πάρα πολλούς τομείς, από την έρευνα και την τεχνολογία μέχρι την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τον ενεργειακό τομέα, κ.α.

Υπογράμμισε δε, ότι, το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας, με επίκεντρο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που αφορά όλο το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και ανανεώνεται για επενδύσεις στους τομείς που υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως στον ενεργειακό τομέα, στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, στην αξιοποίηση αποβλήτων, στον τουρισμό, στην πληροφορική, στις υπηρεσίες υγείας και αλλού.

Κλείνοντας, ο κ. Σταθάκης δήλωσε, ότι, «στο πλαίσιο της κοινής κατανόησης και του κοινού συμφέροντος από την επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, θα εργαστούμε από κοινού, με οποιονδήποτε τρόπο και με συχνές συναντήσεις αρμόδιων επιτροπών και με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, οι οποίες θα μπορούν να εξετάζουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στην προώθηση των επενδύσεων και τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε προς όφελος του αμοιβαίου συμφέροντος».

*Οι υπουργοί Οικονομίας – Ανάπτυξης – Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο αντικαγκελάριος θα μετάσχουν αργότερα σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί ενεργειακό συνέδριο με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024