Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αξιωματούχος ΕΕ: Δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη η συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup

Αξιωματούχος ΕΕ: Δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη η συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup

«Δύσκολο, άλλα όχι ακατόρθωτο» το να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο. «Για αυτό δουλεύουμε» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι χωρίς ικανοποίηση των προαπαιτουμένων, μεταξύ των οποίων και ο δημοσιονομικός κόφτης, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση χρέους στο μέλλον. Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Δύσκολο, άλλα όχι ακατόρθωτο» το να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το ελληνικό χρέος που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές (ευρωπαίους και ΔΝΤ) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο. «Για αυτό δουλεύουμε» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι χωρίς ικανοποίηση των προαπαιτουμένων, μεταξύ των οποίων και ο δημοσιονομικός κόφτης, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους. Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιδιώξουν την επόμενη Τρίτη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τον προληπτικό μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, καθώς και πολιτική συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της ΕΕ τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Όπως είπε ο αξιωματούχος, για τα θέματα της αξιολόγησης δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να ρυθμιστούν κυρίως σε ό, τι αφορά τα εφεδρικά μέτρα (κόφτης δαπανών), κάτι που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα. Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές τείνουν να καταλήξουν σε «μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί «αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας» που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ, εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων.

Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να δοθεί μόνο αφού η Ελλάδα ικανοποιήσει τα διάφορα προαπαιτούμενα, ένα εκ των οποίων είναι και ο προληπτικός μηχανισμός, κατέστησε σαφές.

«Καθώς η Ελλάδα νομοθετεί ήδη με εντατικό ρυθμό τα προαπαιτούμενα… νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι αυτά τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν», δήλωσε πάντως ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετάσχει την προετοιμασία του Eurogroup.

Σε ερώτηση αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει τον προληπτικό μηχανισμό και πολιτική συμφωνία για το χρέος που θα ικανοποιεί και την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε: «Ναι, για αυτό δουλεύουμε. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο».

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως το ιδανικό σενάριο είναι να υπάρχει απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα με το ΔΝΤ «σχετικά σύντομα, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές».

«Έχω την ισχυρή εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε συνέχεια και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, και δεν θα μετατεθεί για την 2η ή την 3η αξιολόγηση» σημείωσε, παραπέμποντας και στη δήλωση της 13ης Ιουλίου, όπου τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «ζητούν» τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις αυτές λειτουργούν ενθαρρυντικά για την ελληνική πλευρά που δηλώνει δοθείσης ευκαιρίας ότι η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει πολιτική συμφωνία και οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους ήδη από το προσεχές Eurogroup.

Κατεβαίνει ο πήχης για το ύψος τη δόσης;

Απογοητευτική ήταν ωστόσο η απάντηση του ευρωπαίου αξιωματούχου, όσον αφορα το ύψος της δόσης που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα. Το ποσό, εκτίμησε, θα λαμβάνει υπόψη την εξυπηρέτηση του χρέους τους επόμενους μήνες, και κυρίως τις σημαντικές πληρωμές που έχει η Ελλάδα γύρω από την 20η Ιουλίου, εκτίμησε μειώνοντας τις προσδοκίες για «φουσκωμένη» δόση, που οι πληροφορίες ήθελαν να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο τη διαμόρφωση, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, της εισήγησης για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα εξεταστεί στο Εurogroup.

Η διαμόρφωση της εισήγησης γίνεται βάσει δέσμης εναλλακτικών μέτρων που έχει υποβάλει στους τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για την εισήγηση, είπε πάντως ότι το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι, εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία για το χρέος, θα περιλαμβάνει επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων. Σχετικά με το αν θα υπάρξει «πάγωμα» επιτοκίων εμφανίστηκε επιφυλακτικός λόγω του μεγάλου κόστους ενός τέτοιου μέτρου, αλλά και μη συμβατότητάς του με τη συνθήκη.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται με το ΔΝΤ να εμφανίζεται να ζητά πιο ριζικές λύσεις για το ελληνικό χρέος από αυτές που προτείνει η ευρωπαϊκή πλευρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ το ΔΝΤ προτείνει μεταξύ άλλων περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2080. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα την πρότασή του αυτή κατέθεσε ήδη τους εταίρους της ευρωζώνης από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ερωτηθείς για τις προτάσεις του ΔΝΤ για σταθεροποίηση των επιτοκίων, ανέφερε πως είναι δύσκολο να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, καθώς θα επέφερε κόστος στον ESM και θα είχε στοιχεία «νομισματικών μεταβιβάσεων», οι οποίες απαγορεύονται από τις συνθήκες.

Προβλέπεται δύσκολη συνεδρίαση

Με το ΔΝΤ να θέτει ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα την ανάληψη -αν μη τι άλλο- συγκεκριμένων δεσμεύσεων για το ελληνικό χρέος και πολλά κράτη-μέλη να θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (με πρώτη τη Γερμανία) προμηνύεται δύσκολη συνεδρίαση, όπου θα απαιτηθούν πολύ λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Το σίγουρο πλέον είναι ότι το θέμα θα τεθεί σοβαρά στο τραπέζι και ας προσπαθεί η Γερμανία να το υποβιβάσει δηλώνοντας ότι το μόνο που συζητάμε είναι έναν «οδικό χάρτη για τον οδικό χάρτη» ή ότι «το θέμα του ελληνικού χρέους είναι δευτερεύουσας σημασίας», και αυτό που επείγει είναι οι μεταρρυθμίσεις όπως είπε σήμερα παίρνοντας τη σκυτάλη ο Γ.Βάιντμαν τηςBundesbank.

Γεύση για το κλίμα που θα επικρατήσει θα δώσει το Euroworking Group που θα γίνει, όπως είπε ο αξιωματούχος, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με στόχο να προετοιμάσουν ένα προσχέδιο δήλωσης, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος είναι μεγάλη -αφού το κείμενο θα περιλαμβάνει εισήγηση για το χρέος- και σημείωσε πως ακόμα και εάν φτάσουν σ’ ένα προσχέδιο συμπερασμάτων με πολλές «αγκύλες», θα είναι «τεράστια επιτυχία».

«Στόχος είναι να έχουμε κάτι σε χαρτί και οι υπουργοί θα κάνουν τα υπόλοιπα», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024