Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στουρνάρας: Η συμφωνία φέρνει πιο κοντά την άρση των capital controls

Στουρνάρας: Η συμφωνία φέρνει πιο κοντά την άρση των capital controls

Την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι «εφόσον έχουμε τη συμφωνία στις 24 Μαΐου κι όλα εξελιχθούν κατ' ευχήν, τότε θα φύγουν και τα capital controls». Απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που θα συμβεί αυτό, συνδέοντάς το με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Ηχηρή παρέμβαση για το χρέος.

Την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που σήμερα προχώρησε και σε ηχηρή παρέμβαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ζητώντας μεταξύ άλλων μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. «Εφόσον έχουμε τη συμφωνία στις 24 Μαΐου κι όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, τότε θα φύγουν και τα capital controls» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, δήλωσε: «αυτό είναι συνάρτηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας. Θα αρθούν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία […][Το πότε] δεν μπορώ να το πω σήμερα και δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιες προβλέψεις. Πάντως εφόσον έχουμε τη συμφωνία, τα πράγματα θα αρχίσουν να εξελίσσονται».

«Οι εξελίξεις είναι θετικές. Η διαφαινόμενη συμφωνία θέτει τέρμα σε μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας και πιστεύω ότι αν κατόπιν υλοποιήσουμε όσα προβλέπει η συμφωνία σύντομα, θα ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης» είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ερωτηθείς εάν και πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επαναφέρει το waiver (σ.σ. την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση -εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας- στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών), ο κ. Στουρνάρας περιορίστηκε να δηλώσει: «η ΕΚΤ θα το επαναφέρει όταν υπάρξει συμφωνία ακολουθώντας τους κανόνες της».

Οι δηλώσεις του κ.Στουρνάρα έγιναν πριν από το γεύμα που διοργάνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο.

Στην ομιλία του στον ΣΒΒΕ ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε επιστροφή των καταθέσεων, στην επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που θα επιτρέψει την πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οδηγώντας την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα παραπάνω: «θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ».

Οι έμμεσες επιπτώσεις όμως, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης του Ευρωσυστήματος για τη διάθεση των κερδών από τη διακράτηση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο PSI), τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024