Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μοσκοβισί: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, να δούμε μηχανισμό και χρέος

Μοσκοβισί: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, να δούμε μηχανισμό και χρέος

Ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει στην Ελλάδα ο Π.Μοσκοβισί αναφέροντας ότι τώρα πρέπει να δούμε τον προληπτικό μηχανισμό και το χρέος. Μάλιστα σημείωσε ότι η ελληνική πρόταση για τα εφεδρικά μέτρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στις μεταρρυθμίσεις έχουμε φτάσει στο τέλος, στον προληπτικό μηχανισμό είμαστε σχεδόν εκεί που θέλουμε και για το χρέος τώρα ξεκινάμε, είπε. Σήμερα, μπορεί να καθοριστεί το πλαίσιο για μια συνολική, αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική συμφωνία, τόνισε.

Ουσιαστική πρόοδο διαπιστώνει στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναφέροντας, προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι έχουν γίνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και τώρα πρέπει να δούμε τον προληπτικό μηχανισμό και το χρέος.

Μάλιστα σημείωσε ότι η ελληνική πρόταση για το εφεδρικό πακέτο μέτρων κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα και την πρόταση της Ελλάδας για έναν «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης». Όπως τόνισε, η θέση της Κομισιόν είναι ότι η ελληνική πρόταση είναι στη «σωστή κατεύθυνση» ακόμα και αν μπορεί «να βελτιωθεί περαιτέρω».

Έκαναν σοβαρές μεταρρυθμίσεις

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνειουσιαστική πρόοδος, η Ελλάδα κάνεισημαντικέςμεταρρυθμίσεις» ανέφερε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή ψήφιση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο Επίτροπος επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες (Κυριακή) είναι σημαντικά τμήματα μιας βασικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε, μάλιστα τη ψήφιση αυτών των μέτρων «θαρραλέα» αλλά «αναγκαία» για να «προσελκύσει» η Ελλάδα επενδυτικά «κεφάλαια».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που ψηφίστηκε χθες, απάντησε πως δεν είναι μία «πολλοστή μεταρρύθμισή του», αλλά μία «πραγματική μεταρρύθμιση» που διατηρεί την προστασία των «ευάλωτων» ομάδων, αλλά παράλληλα φέρνει το ασφαλιστικό σύστημα την Ελλάδα «στο επίπεδο των εταίρων της».

Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στη συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, προσέθεσε, ενώ τόνισε ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη από β΄ εξάμηνο και θα δει αύξηση ΑΕΠ 2,7% του ΑΕΠ το 2017.


«Τώρα να δούμε μηχανισμό και χρέος»

Μετά τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να δούμε τα δυο άλλα θέματα: τον προληπτικό μηχανισμό που πρέπει να κάνουμε ακόμα πρόοδο και το χρέος που θα ξεκινήσουμε να συζητούμε, σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Η Κομισιόν βάζει την τεχνογνωσία, αλλά η απόφαση εν πολλοίς εξαρτάται από τα κράτη-μέλη, πρόσθεσε σε ότι αφορά το χρέος.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τους Θεσμούς, το ΔΝΤ αλλά και τα κράτη-μέλη. «Χρειάζεται μια συζήτηση ειλικρινής και ανοιχτή», είπε. «Ακόμα και αν δε ληφθούν σήμερα αποφάσεις, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα» πρόσθεσε.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε δίνοντας μια περιγραφή της κατάστασης: στις μεταρρυθμίσεις έχουμε φτάσει στο τέλος, στον προληπτικό μηχανισμό είμαστε σχεδόν εκεί που θέλουμε και για το χρέος τώρα ξεκινάμε.

Με αυτά τα δεδομένα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να καθοριστεί το πλαίσιο για μια συνολική αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική συμφωνία για την Ελλάδα.

«Αυτό είναι που επιθυμεί η Κομισιόν, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Ντομπρόβσκις: Πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα

Την κοινή πεποίθηση όλων των πλευρών ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα εξέφρασε κατά την είσοδό του στο Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Υπάρχει κοινή κατανόηση μεταξύ των θεσμών, των ελληνικών αρχών και άλλων κρατών της ευρωζώνης ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε το σημερινό Eurogroup για να επιταχύνουμε τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόφσκις.

Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, επανέλαβε πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη, τους πιστωτές, να αποφασίσουν πότε και με ποια μορφή θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.


«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας,Πιερ Κάρλο Πάντοαν, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήματα προόδου» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν εισέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην ελληνική Βουλή «εγκρίθηκαν σημαντικά μέτρα, τα οποία θα εκτιμηθούν αναλυτικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση».

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, «η όλη γενικότερη στάση δείχνει ότι υιοθετείται μία ανοικτή προσέγγιση και σε ό,τι αφορά δυνατές επιλογές που αφορούν το θέμα του χρέους, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν συζητείται το ενδεχόμενο κουρέματος».

Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέτασε και το ενδεχόμενο να προβλεφθούν μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εγγύηση για το μέλλον, τα οποία να εμπνέονται και από ανάλογα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στην Ιταλία.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη πριν από ό,τι είχε προβλεφθεί. Είναι μία καλή είδηση, ενώ η δεύτερη καλή είδηση είναι ότι οι αναγκαίοι πόροι για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος αποδείχθηκαν πιο περιορισμένοι από τις αρχικές προβλέψεις» ολοκλήρωσε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία και στήριξη «με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία».

Ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος για τον συγκερασμό των απόψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024