Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή τα νομοσχέδια για φορολογικό, ασφαλιστικό

Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή τα νομοσχέδια για φορολογικό, ασφαλιστικό

Tην κατάθεση δύο σχεδίων νόμου, για φορολογία εισοδήματος και Ασφαλιστικό, την επόμενη εβδομάδα, παρά το ότι δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία με τους δανειστές, προανήγγειλε ο Ευ.Τσακαλώτος. Υπάρχει περιθώριο αλλαγών, αλλά δεν κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν καταθέτω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο». Οι δανειστές δεν θα δουν την κατάθεση ως μονομερή ενέργεια, είπε, τονίζοντας ότι «δεν τα σπάσαμε με το κουαρτέτο». Πιθανό έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου για σφράγισμα της συμφωνίας.

Tην κατάθεση δύο σχεδίων νόμου, για φορολογία εισοδήματος και Ασφαλιστικό, στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία με τους δανειστές, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κοινή συνέντευξη τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Υπάρχει περιθώριο αλλαγών και τροποποιήσεων, αλλά δεν κάνουμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν καταθέτω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από αυτό των 9.100 ευρώ, που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο (έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ η οποία για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι που απαλείφεται).

Έχει καταστεί σαφές στους θεσμούς ότι είμαστε κυβέρνηση κυρίαρχης χώρας και ως τέτοια διατηρούμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς τελικά πώς θα φτάσουμε (σ.σ μέσω ποιων μέτρων) στους στόχους που έχουμε συμφωνήσει, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα νομοσχέδια θα μπουν στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

Οι δανειστές δεν θα δουν την κατάθεση των νομοσχεδίων ως μονομερή ενέργεια, μετά από τόσες συζητήσεις επί αυτών των θεμάτων και την προσέγγιση που έχει επιτευχθεί, είπε ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς σχετικά.

Θα δείξουν κατανόηση, πρόσθεσε, καθώς το έχουμε εξηγήσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα ότι θέλουμε να νομοθετήσουμε κάποια μέτρα πιο νωρίς και ότι το Ασφαλιστικό δεν πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες.

«Ειναι ένα καλός συμβιβασμός. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διαβουλεύσεις και συζητήσεις» συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος θα υπάρξουν και στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ.

Άλλωστε, είπε σε άλλο σημείο, για να υπάρχει έγκαιρη εκταμίευση, πρέπει να αποφευχθεί ένα μπαράζ νομοθετημάτων, την τελευταία στιγμή.

Πιο αισιόδοξος ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος ανέφερε ότι δεδομένης της προόδου που έχει υπάρξει με τους δανειστές στις συζητήσεις -ιδίως για το Ασφαλιστικό-, μπορεί μέχρι την κατάθεση των νομοσχεδίων την άλλη εβδομάδα να έχει κλείσει η συμφωνία.

Τους φόβους ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων μπορεί να εκληφθεί από τους θεσμούς ως μονομερής ενέργεια καθησύχασαν και πηγές του Μαξίμου, διευκρινίζοντας ότι όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, ξεκινά η σύνταξη των νομοσχεδίων βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί και αν κριθεί αναγκαίο θα συμπληρωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ξεκάθαρη και η απάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, σε ερώτηση εάν υπάρχει plan B σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές. «Αν και κάθομαι αριστερότερα του Ευκλείδη, σχέδια για plan B δεν υπάρχουν. Εργαζόμαστε στη βάση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό σενάρια για plan B και C είναι εκτός τόπου και χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Κοινή απόφαση η διακοπή των συνομιλιών

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κάτι που αναγνωρίζουν και όλοι οι θεσμοί, και ότι στα «βασικά θέματα είμαστε πολύ κοντά».

Η κυβέρνηση πρόσθεσε έχει καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις σε ότι αφορά το φορολογικό (με μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ) το δημοσιονομικό πακέτο με επιπλέον μέτρα (1% του ΑΕΠ) και το Ασφαλιστικό (1% του ΑΕΠ). Κάναμε τα πάντα για να επιτευχθούν οι στόχοι και να κλείσει η συμφωνία, είπε ο υπουργός, εξού και η κυβέρνηση προχωρά στη νομοθέτηση των μέτρων που έχει προτείνει.

Πρόσθεσε ότι ήταν κοινή η απόφαση για διακοπή συνομιλιών, καθώς δεν επαρκούσε ο χρόνος να κλείσουν όλα τα ζητήματα πολλά από τα οποία αφορούν και επιμέρους θέματα, όπως η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ζητήματα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κτλ.

«Χθες διαπιστώσαμε ότι ενώ είμαστε κοντά στα μεγάλα θέματα υπάρχουν πολλά μικρότερα για τα οποία δεν θα μπορούσαμε σε 10-15 ώρες να έχουμε φτάσει για όλα σε συμφωνία και να πάμε στην Ουάσινγκτον» εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε από κοινού η διακοπή των συνομιλιών, αφού υπάρχει η Σύνοδος του ΔΝΤ, και η επιστροφή των θεσμών τη Δευτέρα για να υπάρξει τελική συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Παρά τη διακοπή το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει στις τελικές φάσεις του είπε ο κ. Τσακαλώτος αν και όπως πρόσθεσε ο ίδιος εκτιμά ότι δεδομένου ότι το Εurogroup στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ «είναι άτυπο και δεν είναι κανονικό», πιθανό να υπάρξει και νέο έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε ότι οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση έχουν λίγες ακόμη ημέρες στις διάθεσή τους για χτένισμα της συμφωνίας.

«Δεν τα ‘σπάσαμε’ με τους θεσμούς»

Ωστόσο, παρά τις εξηγήσεις, ο υπουργός ρωτήθηκε αρκετές φορές και με διάφορους τρόπους για τη σχέση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο. «Τα έχετε σπάσει με τους θεσμούς;» ήταν η πιο ευθεία ερώτηση που δέχθηκε ο υπουργός για να απαντήσει:

«Η συζήτηση με τους θεσμούς είναι πολύπλοκη και πολυσύνθετη, γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που συχνά έχουν και μεταξύ τους διαφωνίες. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Για παράδειγμα η Λαγκάρντ θέλει μεγάλη ελάφρυνση χρέους, κάτι με το οποίο κάποια κράτη-μέλη διαφωνούν. Επίσης το ΔΝΤ έχει πιο σκληρή στάση για της συντάξεις και το αφορολόγητο.»

» Εμείς μπαίνουμε στη συζήτηση καλοπροαίρετα. Θέλουμε λύση που να καλύπτει και τους τέσσερις θεσμούς αλλά και τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Συζητάμε με τους θεσμούς, αλλά είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση που κάποτε πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις».

Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας των συζητήσεων πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος είναι ότι κανείς πλέον δεν κατηγορεί εμάς για την καθυστέρηση, κατανοώντας ότι εμείς δεν έχουμε κανένα όφελος από αυτή. «Η διαδικασία πρέπει να τελειώσεις γρήγορα. Έχω πει πολλές φορές ότι για να αλλάξει η χώρα σελίδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να γίνει η συζήτηση για το χρέος και η ατζέντα της ανάπτυξης να έρθει πιο κοντά».

Ο υπουργός εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα στην Ουάσινγκτον όπου θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσει και το χρέος να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

«Δεν τα έχουμε λοιπόν σπάσει με τους θεσμούς», τόνισε παραπέμποντας και στις σημερινές ανακοινώσεις των θεσμών, αλλά και στις δηλώσεις Σόιμπλε που ζήτησε από την Ελλάδα επίτευξη των στόχων. «Στο τέλος ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει» είπε ο Σόιμπλε, αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση το δικαίωμα επιλογής των μέτρων. Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός, το ΔΝΤ εξακολουθεί να υπολογίζει διαφορετικά την απόδοση κάποιων μέτρων, ζητώντας η απόσταση να καλυφθεί με μεγαλύτερη μείωση του χρέους.

Το ΔΝΤ δεν ασκεί πίεση μόνο σε εμάς για μέτρα, σημείωσε ο υπουργός αλλά και στα άλλα κράτη-μέλη για ελάφρυνση του χρέους. Το τι θα ζητήσει τελικά το ΔΝΤ εξαρτάται και από τι θα «κερδίσει» στις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε σε άλλο σημείο ο κ. Τσακαλώτος υπερθεματίζοντας για την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΚΤ σήμερα, λέει ότι συμφωνεί απολύτως με το ΔΝΤ για την ανάγκη ισχυρής δέσμης μέτρων, ήταν η παρατήρηση που δέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος για να επισημάνει ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ μιλά για πρόοδο και τήρηση των συμφωνηθέντων.

Συμφωνήσαμε στο φόρο εισοδήματος να βρούμε 1% του ΑΕΠ και 1% του ΑΕΠ βρήκαμε. Διορθώσαμε τις απότομες επιβαρύνσεις και κάναμε μικρή μείωση του αφορολόγητου, δεν θα κάνουμε άλλη είπε. «Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» υπογράμμισε.

Τα βασικά σημεία του φορολογικού

Την προοδευτικότητα του φορολογικού νομοσχεδίου τόνισε ο Ευ.Τσακαλώτος παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία του, που το κάνουν πιο δίκαιο, όπως είπε καθώς επιχειρείται η μεταφορά του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδήματα και ειδικότερα στα εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ.

Σχετικά με το αφορολόγητο ανέφερε ότι θα είναι στα 9.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η έκπτωση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους εξήγησε ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.

Θα υπάρχει, πρόσθεσε, κοινή κλίμακα φορολόγησης για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, και εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:

Νέα φορολογική κλίμακα

Για ετήσιο εισόδημα από 0 έως 20.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 22%

Για εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 29%

Για εισόδημα από 30.001 έως 40.000 ευρώ φορολογικός συντελεστής 37%

Για εισόδημα άνω των 40.001 ευρώ συντελεστής 45%

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα λέγοντας ότι με τις προτάσεις της κυβέρνησης φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώσει 61 ευρώ περισσότερα ετησίως, ενώ βάσει όσων ζητούσαν οι δανειστές θα πλήρωνε 240 ευρώ. Σε ότι αφορά τα υψηλά εισοδήματα, φορολογούμενος με 100.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία επιπλέον 1.800 ευρώ, ενώ με την πρόταση των θεσμών θα πλήρωνε 1.900 ευρώ λιγότερα.

Η προοδευτικότητα ή μη του φορολογικού συστήματος είναι μια πολιτική επιλογή που διχάζει Αριστερά – Δεξιά παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη, ΗΠΑ, είπε ο υπουργός υπεραμυνόμενος των επιλογών της κυβέρνησης.

Με τις προτάσεις μας για ετήσια εισοδήματα από 27.000 – 43.000 ευρώ θα υπάρξει μείωση φόρου, είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται επίσης αυτοτελώς με 15%.

Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε αυτό.

«Υπάρχει ακόμα η αισιοδοξία ότι μέχρι τις 22 άντε 25, 26 Απριλίου θα έχουμε μια τελική λύση», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

«Χωρίς τη διακοπή το Ασφαλιστικό θα είχε κλείσει»

Στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό αναφέρθηκε παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν χρειαζόταν η διακοπή λόγω της Συνόδου του ΔΝΤ είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε καταλήξει ήδη σε συμφωνία».

«Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες περικοπές συντάξεων, επαναλαμβάνοντας και αυτός ότι το μείγμα μέτρων για την επίτευξη των στόχων είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης. Άλλωστε πρόσθεσε, με τα μέτρα που προτείνουμε υπερκαλύπτουμε τους μνημονιακούς στόχους.

Τι διασφαλίσθηκε στις διαπραγματεύσεις

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε τι εξασφαλίστηκε μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, διαψεύδοντας, όπως είπε, τα ακραία σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

  • Απόλυτη προστασία των κυρίων συντάξεων ως το 2018. «Απολύτως ψευδής είναι η σημερινή ‘είδηση’ ότι η προσωπική διαφορά προστατεύεται μέχρι το τέλος 2017. Η προστασία των κυρίων συντάξεων είναι πλήρης. Όχι απλώς καμιά τους δεν θα μειωθεί, αλλά μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν και να αυξάνονται, όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες συντάξεις» είπε ο υπουργός.

  • Εξασφαλίσθηκε, επίσης, εθνική Σύνταξη 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης, που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.
  • Καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή, ανέφερε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε, για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ έχει προταθεί τρίπτυχο μέτρων που περιλαμβάνει: α) περιορισμένες προσαρμογές επικουρικών συντάξεων, κάτι που εκτιμάται ότι θα πλήξει ποσοστό μικρότερο από το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων, β) χρήση αποθεματικών και γ) λελογισμένη αύξηση των εισφορών.

Ο υπουργός αν και ρωτήθηκε σχετικά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα νούμερα από ποιο ύψος και πάνω θα υπάρξει μείωση της επικουρικής ή πόση θα είναι η αύξηση των εισφορών, καθώς όπως είπε είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις για την ποσοτικοποίηση των μέτρων. «Επιδιώκουμε την σωστή ισορροπία με κοινωνικά και όχι τεχνικά κριτήρια, μεταξύ των τριών εργαλείων», σημείωσε.

  • Εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία». Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης.

«Τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης»

Ο κ. Κατρούγκαλος εστίασε στις βασικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Ενσωματώσαμε τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε μια δομική μεταρρύθμιση, αναγκαία για τη διόρθωση του στρεβλού -όχι μόνο από κοινωνική άποψη- συστήματος.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «για πρώτη φορά θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζομένους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.»

»Και μάλιστα, στο πλαίσιο της ίδιας λογικής κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει όλη την πολιτική της κυβέρνησης και αντανακλάται και στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο: προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δηλαδή του 80% του πληθυσμού, αναδιανομή από τους πλουσιότερους στους πιο φτωχούς και αδύναμους.»

»Κεντρικό θεσμικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί ο θεσμός της Εθνικής Σύνταξης, που θα δίνεται σε όλους όσοι έχουν ασφαλιστικό δικαίωμα, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και η οποία παρέχει πλήρη προστασία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ακόμη και για τους μακροχρόνια ανέργους ή αυτούς που εργάζονται με ατυπικές μορφές εργασίας».

Προς επίρρωση των παραπάνω το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα ενδεικτικά παραδείγματα νέων και παλαιών συντάξεων:

Συντάξιμος Μισθός

Έτη Ασφάλισης

Σημερινή Σύνταξη ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Σύνταξη με τη μεταρρύθμιση

700

20

490

495

36

575

632

42

676

711

1000

20

537

543

36

725

738

42

831

852

1500

20

600

622

36

1.033

915

42

1.161

1.085

Κόκκινα δάνεια

Ο κ. Σταθάκης που μίλησε λιγότερο από τους άλλους δύο υπουργούς, αφού όπως είπε χαριτολογώντας, «εγώ δεν θα καταθέσω νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια την επόμενη εβδομάδα» αρκέστηκε να πει ότι έχει υπάρξει προσέγγιση με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια και ελπίζω ότι μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία.

Τονίζοντας ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο, αφού αφορά μια ευρεία γκάμα θεμάτων εκτός από την προστασία συγκεκριμένων κατηγοριών κόκκινων δανείων είπε ότι είμαστε κοντά στο κλείσιμο των εκκρεμμοτήτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε πως η προσέγγιση μας είναι γνωστή θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην ανοίξει η αγορά άμεσα.

Ερωτηθείς δε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς βρίσκεται και το ζήτημα των ενήμερων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Νόμο Δένδια σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο κανόνων για τη ρύθμιση χρεών που θα οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις τις επιχειρήσεις.

Αργυρώ Τσατσούλη


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μενίδι: Βίντεο ντοκουμέντο από βίαιη επίθεση του 50χρονου κατά του θύματος

Ακούγονται οι φωνές και οι εκκλήσεις της για βοήθεια στη διάρκεια ενός καβγά - Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από περιστατικό βίας σε βάρος της 40χρονης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024