Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σκουρλέτης προς Eldorado Gold: Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής. «Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής Πολ Ράιτ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου.

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος» ανέφερε, προσθέτοντας:

«Με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθείγια αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας».

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε και όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 – 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: «Όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ‘κόβουμε’ τις γέφυρες επικοινωνίας» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον Real Fm

Διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει επενδύσεις για την ανάπτυξη της χώρας, με προστασία του περιβάλλοντος, με νομιμότητα και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον. Να σας θυμίσω μόνο ότι χθες υπήρχε ραντεβού μεταξύ της εταιρείας και του υπουργού, το οποίο οι ίδιοι ανέβαλαν και προτίμησαν να δώσουν πρώτα συνέντευξη Τύπου. Πιθανόν αυτό να είναι και ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση, αλλά αντιλαμβάνεστε» συνέχισε.

Aνακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε.

» Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία,τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες.

» Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorado εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024