Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλιστικό: Σώζονται οι κύριες, μαχαίρι σε επικουρικές, αύξηση εισφορών

Ασφαλιστικό: Σώζονται οι κύριες, μαχαίρι σε επικουρικές, αύξηση εισφορών

Την πρότασή του για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο Γ.Κατρούγκαλος. Το σχέδιο προβλέπει: Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, μειώσεις σε επικουρικές άνω των 170 ευρώ, αύξηση 1% των εργοδοτικών εισφορών και αύξηση 0,5% των εισφορών των εργαζομένων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση να μην υπάρξει μείωση στις κύριες.

Την πρότασή του για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει:

  • καμία μείωση στις κύριες συντάξεις
  • μειώσεις σε επικουρικές από 170 ευρώ και άνω
  • αύξηση 1% των εργοδοτικών εισφορών
  • αύξηση 0,5% των εισφορών των εργαζομένων

Όσο για το κενό που προκύπτει από τη μη μείωση των κύριων συντάξεων η πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει κάλυψη από άλλα έσοδα, τα οποία μένει ακόμη να διευκρινιστούν.

Δεν αποκλείεται η πρόταση να περιλαμβάνει την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές -πρόταση την οποία αντιμετωπίζει με επιφύλαξη το κουαρτέτο- και ίσως περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι θεσμοί αναμένουν την ελληνική πρόταση ώς τις 5 Ιανουαρίου και από ‘κει και πέρα αναμένονται διαπραγματεύσεις με emails και τηλεδιασκέψεις.

Το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να «κλειδώσει» κατά την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα. Η άφιξή τους τοποθετείται στις 18 Ιανουαρίου, και όχι νωρίτερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αποθέωση για τον Μεντιλίμπαρ από τον κόσμο του Ολυμπιακού (vid)

Ο Βάσκος προπονητής βγήκε στον αγωνιστικό χώρο για την καθιερωμένη βόλτα και ο κόσμος του Ολυμπιακού τον αποθέωσε, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024