Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μοσκοβισί: Προχωράμε καλά, απαιτείται δουλειά για συμφωνία στο β' πακέτο

Μοσκοβισί: Προχωράμε καλά, απαιτείται δουλειά για συμφωνία στο β’ πακέτο

Επαφή με τον Μ.Ντράγκι για ανακεφαλαιοποίηση και capital controls είχε ο Ευ.Τσακαλώτος, στο περιθώριο του Eurogroup, που θα ασχοληθεί με την υλοποίηση του β' πακέτου προαπαιτούμενων. «Χάθηκε χρόνος, αλλά τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά», λέει ο Ντάισελμπλουμ «Χρειάζεται να συνεχιστεί η δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία» τονίζει ο Μοσκοβισί. Δημιουργία μακροχρόνια βιώσιμου και ανταποδοτικού Ασφαλιστικού ζητά ο Β.Ντομπρόβσκις, δείχνοντας ότι το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των Βρυξελλών.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, με αντικείμενο συζήτησης την ανακεφαλαιοποίηση και τα capital controls είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος, στο περιθώριο του Eurogroup, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.

Τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) θα απασχολήσει η πορεία υλοποίησης του β’ πακέτου προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αλλά και την έναρξη της αξιολόγησης του προγράμματος και της συζήτησης για το χρέος.

Η συζήτηση για το θέμα αναμένεται να είναι σύντομη, ωστόσο δεν θα λείψουν ούτε αυτή τη φορά οι συστάσεις προς τις ελληνικές Αρχές για επιτάχυνση και αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων, με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να τονίζουν ότι «χρειάζεται ακόμη δουλειά». Από τις δηλώσεις τους προκύπτει ακόμη ότι πολύ ψηλά στην ατζέντα των Βρυξελλών βρίσκεται το θέμα του Ασφαλιστικού, και ας μην περιλαμβάνεται στο β’ πακέτο.

«Χρειάζεται να συνεχιστεί η δουλειά για να επιτευχθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο» είπε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Π.Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας με νόημα ότι το β’ πακέτο «είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Επανέλαβε πάντως τα περί καλής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία.

«Έχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά», δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Eurogroup, o πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην ανάγκη δημιουργίας μακροχρόνια βιώσιμου και ανταποδοτικου συνταξιοδοτικού συστήματος αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β.Ντομπρόβσκις δειχνοντας ότι οι Βρυξέλλες επιμένουν στο θέμα.

Συζήτηση για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας είχε εξάλλου με τον Επίτροπο Π.Μοσκοβισί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Απασχόλησης. Για «εποικοδομητικές συνομιλίες» έκανε λόγο ο Επίτροπος.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, όπως προέκυψε από τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, επιδιώκει το β’ πακέτο προαπαιτούμενων να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ το Ασφαλιστικό θα έρθει προς ψήφιση τον Ιανουάριο.

Ντάισελμπλουμ: Τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά

«Έχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά». Αυτό δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επιδόσεις της ευρωζώνης εντός του 2015, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές. Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.

«Από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε τέλος ο Γ.Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται ακόμη δουλειά

Την καλή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, τόνισε σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση» του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων, δήλωσε κατά την είσοδό του στο Eurogroup, σχολιάζοντας ότι παρότι δεν υπάρχει εξαρχής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας.

Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όσον αφορά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, το Σάββατο, σχολίασε πως ψηφίστηκε στη βάση «περισσότερο ευνοϊκών ή λιγότερο δυσμενών υποθέσεων» κάτι που αποτελεί «καλή εξέλιξη».

Προσέθεσε, δε, πως χρειάζεται να συνεχιστεί η «δουλειά» για «να επιτευχθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Εξάλλου, ο κ. Μοσκοβισί, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο πάνω σε ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας».

Ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ.

Ντομπρόβσκις: Αναγκαίο βιώσιμο και ανταποδοτικό Ασφαλιστικό

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός «μακροχρόνια βιώσιμου και ανταποδοτικού» συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Το επόμενο σημαντικό βήμα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Προσέθεσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τη Βουλή των Ελλήνων στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό είναι κάτι που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είπε ο Βλ.Ντομπρόβσκις, σημαντικό ρόλο θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γιατί, τόνισε, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024